Κόκκινο «βάφτηκε» το ταμπλό των ευρωπαϊκών αγορών που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς η απογοήτευση των επενδυτών και στις δύο ακτές του Ατλαντικού για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το αμερικανικό χρέος είναι διάχυτη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκανε «βουτιά» κατά 1,95% στις 457 μονάδες, με σχεδόν όλους τους επιμέρους κλάδους να καταγράφουν απώλειες άνω του 1% και κυρίως οι τράπεζες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι ασφαλιστικές.

Ανάλογο ήταν το κλίμα και στις μεγάλες αγορές της περιοχής. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε καθίζηση ύψους 1,92% στις 15.842 μονάδες, μόλις λίγες ημέρες αφότου είχε σκαρφαλώσει σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 1,70% στις 7.253 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο προσγειώθηκε στις 7.627 μονάδες μειωμένος κατά 1,75%.

Μεγάλες απώλειες και στην περιφέρεια με τον ιταλικό FTSE MIB να χάνει 2,39% στις 26.524 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 να περιορίζεται κατά 1,12% στις 9.163 μονάδες.

Η επανέναρξη των συνομιλιών μετά και τη νέα συνάντηση Μπαίντεν-ΜακΚάρθι τη Δευτέρα, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, είχε αφήσει κάποιες… αχνές ελπίδες αισιοδοξίας ότι οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να τα «βρουν». Όμως, τα πράγματα όχι μόνο δεν κυλούν καλά, αλλά οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρά εμπόδια σε αρκετά ζητήματα που δεν επιτρέπουν τις διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν μπροστά.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τα πολύ στενά χρονικά περιθώρια, καθώς το άτυπο χρονικό τελεσίγραφο έχει οριστεί την 1η Ιουνίου (με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων), αναζωπύρωσαν τους χειρότερους φόβους των επενδυτών, κάτι που εύλογα αποτυπώθηκε και στους δείκτες.

«Μπορεί να φτάσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή πριν υπάρξει συμφωνία ή είναι πιθανό να μην καταλήξουν σε συμφωνία. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η αγορά θα καταρρεύσει» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Bloomberg, ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Στα μάκρο της ημέρας ξεχώρισαν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία που επίσης απογοήτευσαν. Ο δείκτης μεν «ξεκόλλησε» από το διψήφιο ποσοστό του 10,1% πέφτοντας στο 8,7%, όμως οι αναλυτές στις προβλέψεις τους περίμεναν μεγαλύτερη πτώση στο 8,2%, εξέλιξη που επιβεβαίωσε τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας ότι η αποκλιμάκωση των τιμών είναι αργή, πολύ πιο αργή από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, παρά την εντατική περιοριστική πολιτική με συνολικά 12(!) αυξήσεις στα επιτόκια.

Τεράστιο πρόβλημα δε, για την BoE και κυρίως την κυβέρνηση Σούνακ αποτελεί η πολύ μεγάλη ακρίβεια στα τρόφιμα. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος μεταξύ των κρατών του G7 έχοντας μάλιστα καταγράψει ανεπαίσθητη διόρθωση από το 19,2% (που ήταν υψηλό 46 ετών) στο 19,1%.

Ακόμη χειρότερο στοιχείο το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός (με εξαίρεση τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας) αυξήθηκε σημαντικά από το 6,2% στο 6,8%. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνολο πλέον των αναλυτών θεωρεί δεδομένο ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει τα περιθώρια να πατήσει… φρένο και θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων και το καλοκαίρι.

Αρνητικό σήμα έστειλαν και τα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Ifo για το οικονομικό κλίμα της χώρας, που υποχώρησε το Μάιο μετά από έξι συνεχόμενους μήνες βελτίωσης, αντανακλώντας το αρνητικό «γύρισμα» της αγοράς και κυρίως του βιομηχανικού τομέα.

Στις αγορές των commodities, η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας που υπονόησε νέα περικοπή των επιπέδων παραγωγής του ΟΠΕΚ+ στη σύνοδο που θα γίνει στις 4 Ιουνίου έχει σαφώς αλλάξει το κλίμα βάζοντας τις τιμές σε ανοδική τροχιά. Το Brent σημειώνει νέα δυναμική άνοδο ύψους 1,77% στα 78,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI κερδίζει 1,88% στα 74,29 δολάρια το βαρέλι.

Αντίστροφα κινείται και σήμερα ο χρυσός με απώλειες 0,50% στα 1.964 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα κινείται κοντά στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο μηνών με το δείκτη δολαρίου να φτάνει έως και το 103,56, μετρώντας κέρδη κατά 2% μέσα στο μήνα και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να βρίσκεται στο 1,0748.

Διαβάστε ακόμη

Καζίνο Ρίου: Απέρριψε το δικαστήριο τα μέτρα προστασίας – Ένα βήμα πριν από την ανάκληση της άδειας

Κομισιόν: «Θετική ψήφος» για τη μετα-μνημονιακή πρόοδο της οικονομίας – «Καμπανάκι» για οφειλές και δαπάνες (upd)

Ρουμπινί: Η συμφωνία για το αμερικανικό χρέος μπορεί να επιτευχθεί την τελευταία στιγμή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ