Προς χαμηλότερα επίπεδα έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, βάζοντας ένα «stop» στην ευφορία του εκλογικού αποτελέσματος και στις προσδοκίες για την επόμενη ημέρα. Οι επενδυτές, έτσι, έσπευσαν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κεκτημένων, λαμβάνοντας υπόψη και τις διεθνείς ανησυχίες για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ.

Οι τράπεζες τέθηκαν στο επίκεντρο των πωλητών, με τις Εθνική Τράπεζα – Eurobank να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, οι οποίες υπερέβησαν το 3%. Στα υπόλοιπα blue chips, η Mytilineos διόρθωσε στα 28 ευρώ, ενώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατρακύλησε κατά 5%. Αντίθετα, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή συνέχισαν ανοδικά, χάρη στις προσδοκίες για το deal με τη First Sentier, με τις Aegean και Quest να εκτοξεύονται έως 9%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη πτώση κατά 1,12% και διαμορφώθηκε στις 1.191,83 μονάδες, χάνοντας περίπου 13,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.205,30 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 12 μονάδες (από 1.190,36 έως 1.202,92 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 145,1 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης άφησε πίσω τα υψηλά 7,5 ετών και το μετεκλογικό ράλι του +12%, με αποτέλεσμα να διολισθήσει στο -2,96% και τις 958 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, παρά τα ικανοποιητικά μεγέθη του α’ τριμήνου, τερμάτισε στο -2,6% και τα 5,8 ευρώ. Κατά 1,8% περιορίστηκε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία αναδιπλώθηκε στα 2,7 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank υποχώρησε στο -4% και το 1,49 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολούθησε στο -2,6% και το 1,34 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

 • Alpha Bank -2,64% 1,3485 ευρώ
 • Eurobank -4,05% 1,493 ευρώ
 • Εθνική Τράπεζα -2,65% 5,81 ευρώ
 • Πειραιώς -1,79% 2,75 ευρώ

Τι συνέβη στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,54% και 2.914 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos διόρθωσε στο -3% και τα 28,5 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 2% εμφάνισαν και οι Motor Oil – Titan. Από την πλευρά της, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατρακύλησε στο -5,6% και το 1,68 ευρώ, εξαιτίας των αδύναμων αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου. Η μετοχή του ΟΠΑΠ, ο οποίος το απόγευμα θα δημοσιεύσει τα δικά του μεγέθη, έμεινε σχεδόν σταθερή στα 16,2 ευρώ. ΕΥΔΑΠ, Lamda, Viohalco και Jumbo έκλεισαν έως το -1%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή συνέχισαν ανοδικά έως το +1,8%, χάρη στα σενάρια για το deal με τους Αυστραλούς της First Sentier. Κατά 9% εκτοξεύθηκε η Quest Συμμετοχών εν αναμονή των τριμηνιαίων κερδών της, ενώ η Aegean διευρύνθηκε στο +3,5% και τα 8,8 ευρώ. Η μετοχή της Ελλάκτωρ, παράλληλα, ενισχύθηκε στο +3% και τα 2,15 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,66% και 1.710 μονάδες), η μετοχή της Dimand ξεχώρισε αρνητικά στο -2,9% και τα 11,8 ευρώ, ενώ άνω του 1,5% καθορίστηκαν οι απώλειες για τις Epsilon, Premia, ΕΧΑΕ, Intracom. Οι μετοχές των Entresoft, ΑΒΑΞ, Ideal και Fourlis απώλεσαν από τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, η Cenergy διευρύνθηκε στο +2,7% και τα 5,2 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 35 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 67 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 81,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

 • Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, παρά τα ικανοποιητικά μεγέθη του α’ τριμήνου, υποχώρησε για 2η διαδοχική ημέρα, εμφανίζοντας σωρευτικές απώλειες της τάξης του 5% και διορθώνοντας στα 5,8 ευρώ.
 • Η μετοχή της Quest Συμμετοχών εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 (5,6 ευρώ), εμφανίζοντας παράλληλα τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη των τελευταίων δύο ετών (+9,2%). Η άνοδος επήλθε εν όψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, τα οποία αναμένονται καλύτερα από πέρυσι.
 • H μετοχή της Aegean «απογειώθηκε» στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020 και έφθασε στα 8,8 ευρώ, σβήνοντας τη χασούρα της πανδημικής περιόδου. Ράλι 66% από τις αρχές του 2023.
 • Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνέχισε τις υψηλές επιδόσεις, καθώς τερμάτισε στα 13,2 ευρώ, τα οποία αποτελούν νέο ιστορικό υψηλό. Ολοκληρώνεται σιγά σιγά το deal για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή στη First Sentier.
 • Η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατρακύλησε κάτω του 1,7 ευρώ, καθώς διολισθαίνει κατά 5,6%. Οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, με αποτέλεσμα να προβούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις. Οριακά θετικό το ισοζύγιο σε επίπεδο 2023. 

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι

 • Εθνική Τράπεζα -2,65% 42,4 εκατ. ευρώ
 • Πειραιώς -1,79% 16,3 εκατ. ευρώ
 • Alpha Bank -2,64% 13,5 εκατ. ευρώ
 • ΔΕΗ -0,69% 12,5 εκατ. ευρώ
 • Eurobank -4,05% 11,5 εκατ. ευρώ
 • ΟΤΕ -0,63% 6,7 εκατ. ευρώ
 • ΟΠΑΠ -0,31% 6,7 εκατ. ευρώ
 • Τέρνα Ενεργειακή +0,50% 6,5 εκατ. ευρώ
 • Mytilineos -3,06% 6,2 εκατ. ευρώ
 • Motor Oil -2,41% 3,6 εκατ. ευρώ

Κατοχύρωση με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά τα ισχυρά κέρδη του προηγούμενου διημέρου (άνω του 6%), έσπευσε να αφομοιώσει  τα νέα υψηλά 9ετίας, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των κεκτημένων, αφήνοντας το πόδι από το γκάζι.

Σ’ αυτό, όπως είναι εύλογο, συνέβαλε και το αρνητικό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού, οι οποίες «ταλαιπωρούνται» από τον βραχνά του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία, ενόσω ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων.

Μια πιθανή στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου -ένα σενάριο το οποίο, βέβαια, δεν είναι το κυρίαρχο- είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Αλλά ας ελπίσουμε ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και θα αποφευχθούν οι δυσάρεστες εξελίξεις.

Όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, το επενδυτικό κλίμα παραμένει ευοίωνο. Η διαφαινόμενη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές (στις 25 Ιουνίου), εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει την πολιτική συνέχεια της χώρας, θα επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα συντηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Παράλληλα, θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την πρώτη ευκαιρία να έρχεται στις 9η Ιουνίου, όταν ο αμερικανικός οίκος Fitch πρόκειται να επικαιροποιήσει την ελληνική αξιολόγηση, η οποία αυτήν την στιγμή βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω του investment grade.

Την ίδια στιγμή, στήριξη παρέχουν και τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τα οποία συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται ως απολύτως ικανοποιητικά, επιβεβαιώνοντας το θετικό momentum για την πλειονότητα των εισηγμένων. Σήμερα, μετά το τέλος της συνεδρίασης, είναι η σειρά των ΟΠΑΠ και Quest, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσει η ΔΕΗ.

Η εικόνα στο εξωτερικό 

Στο εξωτερικό, οι αγορές διολισθαίνουν προς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς ανησυχούν για τον κίνδυνο μιας στάσης πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου, ως απόρροια των διαφωνιών Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για το ανώτατο όριο χρέους. 

Ενδεικτικά, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,76% και τις 457 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά 1,71%, τον βρετανικό FTSE 100 κατά 1,85%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 1,98% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 2,38%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει έως 150 μονάδες. 

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, έχοντας το βλέμμα στα επίπεδα της προμήθειας. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +2% και τα 74,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,83% και τα 78,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,07% και τα 1.975 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Η νέα καμπάνια Μητσοτάκη, η γραμμή Ανδρουλάκη, το ιταλικό φλερτ Κοπελούζου, το One & Only και η εξαγορά στα ψάρια

Tο εντυπωσιακό ράλι στις τραπεζικές μετοχές – Πώς φθάσαμε σε αποδόσεις έως και 95%

Αγγελίνα Τερλάκη (Red Dot Analytics): H Ελληνίδα από τη λίστα “30 Under 30 Asia” του Forbes μιλάει στο newmoney (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ