Πτώση καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street με τους επενδυτές να αξιολογούν τα εταιρικά αποτελέσματα και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.  «Παρά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ο οποίος ναι μεν έπεσε, αλλά η πτώση αυτή οφείλεται στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας. Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές που βλέπουν ύφεση στην αμερικανική οικονομία, όπως αναφέρθηκε άλλωστε και στα πρακτικά της Fed που δόθηκαν στη δημοσιότητα» σχολιάζει στο CNBC, ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων στην Alliance.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση 0,76%, στις 33.770 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει μείωση 0,7%, στις 4.116 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί 1%, στις 12.036 μονάδες

Aξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο 2,7% από 4,9% σε ετήσια βάση. Η αγορά ανέμενε πτώση στο 3%. Οι τιμές παραγωγού σε μηνιαίο επίπεδο «έπεσαν» κατά 0,5% τον Μάρτιο, συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, ενώ η αγορά περίμενε τις τιμές στα ίδια επίπεδα. Σε ό,τι αφορά στο δομικό δείκτη για το σύνολο του έτους, επιβράδυνε στο 3,4% έναντι 4,8% τον Φεβρουάριο. Ο δομικός πληθωρισμός έφτασε το 5,6%.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων η Citigroup ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας στο τρίμηνο και η Wells Fargo αύξηση εσόδων και κερδών.

Η JPMorgan ανακοίνωσε έσοδα – ρεκόρ τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, με τη μετοχή της να ενισχύεται άνω του 5%. Η μετοχή της Wells Fargo κερδίζει 0,6%, μετά την ανακοίνωση αυξημένων κερδών.

Η UnitedHealth, η οποία έχει το μεγαλύτερο ειδικό βάρος στο πλαίσιο του Dow, βλέπει τη μετοχή της να μένει σταθερή μετά την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων, αλλά και ελαφρώς βελτιωμένου guidance.

H Boeing βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί άνω του 5%, μετά την προειδοποίηση εκ μέρους της εταιρείας για καθυστερήσεις παραδόσεων ορισμένων αεροσκαφών τύπου 737 Max.

Οι αναλυτές έχουν πολύ περιορισμένες προσδοκίες από την τρέχουσα περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, με τη Refinitiv να υπολογίζει πτώση 5% για τα κέρδη των εταιρειών του S&P. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη έρχεται σε ένα περιβάλλον επίμονου πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων.

Πτώση πέραν του αναμενόμενου στις λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές οχημάτων και άλλων ειδών μεγάλης αξίας, σε μία εξέλιξη που υποδηλώνει ότι η οικονομία χάνει τη δυναμική της στο τέλος του πρώτου τριμήνου λόγω αυξημένων επιτοκίων.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1% τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Την ίδια ώρα ωστόσο, αναθεωρήθηκαν ανοδικά τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο, σε πτώση κατά 0,2% αντί του 0,4% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Σε κάθε περίπτωση, για τον Μάρτιο οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μείωση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,4% – αλλά με ένα μεγάλο εύρος εκτιμήσεων, από άνοδο 0,3% έως πτώση 1,5%.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση, έπειτα από μία απότομη άνοδο που είχαν παρουσιάσει οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο.

Εξαιρουμένων αυτοκινήτων,  βενζίνης, οικοδομικών υλικών και υπηρεσιών τροφίμων, στο λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,3% τον Μάρτιο, μετά την αύξηση κατά 0,5% που είχαν παρουσιάσει τον Φεβρουάριο.

Οι δομικές λιανικές πωλήσεις θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν καλύτερα τη συνιστώσα των καταναλωτικών δαπανών του ΑΕΠ και, παρά την πτώση του Μαρτίου, η άνοδος που σημείωσαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θέτουν τις καταναλωτικές δαπάνες σε καλό δρόμο ώστε να εμφανίσουν επιτάχυνση στο πρώτο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα 2,3 της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, είχαν αυξηθεί με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 2-1/2 ετών στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Διαβάστε ακόμη:

Νέος κύκλος ανάπτυξης και ευκαιριών για την ακτοπλοΐα

Ανδρέας Βρεττός: Ποιος είναι ο Mr. Ravenna που «νίκησε» τον Σκλαβενίτη (pics)

Αναλυτές: Μπορεί τελικά να λειτουργήσει η τετραήμερη εργασία;