Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου ξεκινά για το χρηματιστήριο Αθηνών και τον Γενικό δείκτη από τις 792,38 μονάδες μετά την ανοδική συνεδρίαση της Παρασκευής η οποία έκλεισε την αρνητική ψαλίδα στο 2% από την αρχή του έτους με τον Μάρτιο να συμπληρώνεται ένα έτος από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Covid 19 στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να αλλάξουν πάρα πολλά στην επιχειρηματική, οικονομική και προσωπική ζωή μας. Το γεγονός ότι η Ελληνική Αγορά εξακολουθεί να παρουσιάζει μια εικόνα εσωστρέφειας αποδίδεται ακριβώς σε αυτό:

Αν και η ταχύτητα των εμβολιασμών έχει αυξηθεί η τουριστική σεζόν του 2021 δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα έχει περισσότερες ημέρες από πέρυσι. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι το ΧΑ κλείνει το δίμηνο στην προτελευταία θέση των αποδόσεων πανευρωπαϊκά μπροστά από το Χρηματιστήριο της Πορτογαλίας, μια οικονομία η οποία επίσης έχει υψηλό τουριστικό αποτύπωμα. Για το χρηματιστήριο Αθηνών ο Μάρτιος είναι παραδοσιακά αρνητικός μήνας μιας και στα τελευταία 22 έτη μετρά 15 αρνητικές αποδόσεις και το ξεκίνημα του βρίσκει τους επενδυτές εκτός από την πορεία της υγειονομική κρίσης να παρακολουθούν την πορεία στην Αμερικάνικη αγορά ομολόγων και το yield του δεκαετούς καθώς τον Φεβρουάριο καταγράφηκε η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από το 2016.

Τον Μάρτιο, και ανάλογα με την εξέλιξη των εμβολιασμών/πανδημίας θα αρχίσει να διαφαίνεται εάν και πως θα είναι εφικτό ένα σταδιακό “άνοιγμα” της αγοράς, με πρώτο σημαντικό ορόσημο/στοίχημα το Πάσχα (2 Μαϊου). Εάν διαφανεί, πως ο τουρισμός θα μπορούσε να “τρέξει” φέτος με ένα 50% (σε σχέση με το 2019) ενδέχεται ορισμένα funds να αρχίσουν να ενεργούν στην λογική της προεξόφλησης. Πολλά αν, και υποθέσεις καθώς ο “κύριος άγνωστος Χ” συνεχίζει να ρυθμίζει και τις αγορές.

Παρά την αρνητική προϊστορία του Μαρτίου και με σύμμαχο το θετικό πρόσημο του Φεβρουαρίου η οποία μας δίνει μια πρώτη ένδειξη αναστροφής της τάσης η επιβεβαίωση της τεχνικότητας (ειδικά των 750 μονάδων για τον ΓΔ), η λήψη θέσεων από “ισχυρά χέρια” σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips (σε υψηλές τιμές Παρασκευής), η επιβεβαιωμένη και μέσω αποτελεσμάτων 2020 ανθεκτικότητα ομίλων όπως η Mytilineos, Coca Cola, OTE, η αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων που προκλήθηκαν εξωγενώς (Τέρνα Ενεργειακή), η δυναμική προεξόφλησης (Aegean), η καλλιέργεια προσδοκιών (ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Motor Oil, Sarantis κ.α. ), η αναβάθμιση εισηγμένων-σηματωρών της “μεσαίας κεφαλαιοποίησης” (ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, Cenergy, ElvalHalcor, Quest κ.α. ) με όσα αυτά μπορεί να σημαίνουν για τους εν δυνάμει αγοραστές.

Τεχνικά, οι long έχουν: διαδοχικά “κλεισίματα” σε υψηλό ημέρας, υπέρβαση των 467 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ανοδική φορά για ΟΤΕ, νέο υψηλό για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, νέα υψηλά για Quest, ΚΡΙ-ΚΡΙ, επαναφορά Viohalco, αγοραστικό σήμα σε Sarantis, Fourlis, ανοδική διάσπαση για Cairo Mezz και ακόμη αρκετές λεπτομέρειες, ικανές να κάνουν την διαφορά. Με θετικό πρόσημο (μηνιαίο) και ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, με αρκετές μετοχές του δείκτη να υπεραποδίδουν τον Φεβρουάριο, την αποτίμηση τους να μεγεθύνεται κυρίως λόγω των προσδοκιών για τα οικονομικά αποτελέσματα 2020 (και προοπτική συνέχισης το 2021) ενώ η τάση για τον Γενικό δείκτη “δείχνει” προς τις 808 μονάδες, με την προυπόθεση πως ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών θα συνεχίσει προς τις 477 μονάδες, συνακόλουθα τις 1.915 μονάδες για τον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Διαβάστε ακόμη:

Μειώσεις ενοικίων: Προβλήματα «ερμηνείας» με τις υπεκμισθώσεις – Λύση στο αλαλούμ με τα υποκαταστήματα

Γερογιάννης (Aegean): «Αργή η ανάκαμψη στα ταξίδια και το 2021, αλλά η Aegean θα βγει από την κρίση πιο ανταγωνιστική»

Ο Μπάφετ προειδοποιεί: Αντιμέτωποι με ζοφερό μέλλον οι επενδυτές ομολόγων