Η ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών της Γερμανίας εξέφρασε την αντίθεσή της σε τυχόν δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα, λέγοντας ότι θα διακινδύνευαν έναν εμπορικό πόλεμο και θα απειλούσαν τις γερμανικές θέσεις εργασίας.

Με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να αναμένεται στην Κίνα την Κυριακή για συνομιλίες με ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, η προειδοποίηση αποτελεί ένδειξη των πιέσεων στη σχέση μεταξύ των δύο οικονομικών δυνάμεων.

«Οι τρέχουσες συναλλαγές με την Κίνα διασφαλίζουν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας εδώ στη Γερμανία», δήλωσε η Hildegard Mueller, επικεφαλής της ένωσης VDA, στη Welt am Sonntag. «Ο μετασχηματισμός που οι εταιρείες μας χρηματοδοτούν σήμερα με ποσά ρεκόρ χρηματοδοτείται επίσης με χρήματα από αυτή την κεντρική αγορά πωλήσεων».

Τυχόν δασμοί που θα επιβάλει η ΕΕ για να αντισταθμίσει τις κρατικές επιδοτήσεις που δίνουν πλεονέκτημα στα μοντέλα made in China ενδέχεται να έχουν γρήγορα αρνητικό αντίκτυπο εάν υπάρξει εμπορική σύγκρουση, θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους της ΕΕ για την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων και της ψηφιακής τεχνολογίας, είπε η ίδια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι υπάρχουν «επαρκείς αποδείξεις» ότι οι εισαγωγές νέων ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία από την Κίνα έλαβαν παράνομες επιδοτήσεις. Η ΕΕ προειδοποίησε ότι οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να υποφέρουν από μείωση των πωλήσεων και των επιπέδων παραγωγής εάν οι εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων συνεχίσουν ανεξέλεγκτα.

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Μασκ – Μόντι: Πιο κοντά στη mega επένδυση της Tesla στην Ινδία (tweets)

Σταμπουλίδης: Πυλώνας της ανάπτυξης της χώρας το ΤΑΙΠΕΔ – Συνεισφορά στο 5% του ΑΕΠ

Παγκόσμια ανησυχία για τον κίνδυνο επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ