H εκθρόνιση του δολαρίου δεν είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι επενδυτές μετά το «πάγωμα» των ρωσικών αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα από τους Δυτικούς, που με τη σειρά του οδήγησε σε νέες θεωρίες πως η Κίνα θα προσπαθήσει να απαγκιστρωθεί από το αμερικανικό νόμισμα και θα προωθήσει εναλλακτικές.

Αν και οι Goldman Sachs και Credit Suisse έχουν πολλάκις προειδοποιήσει για τις πιθανές απειλές που αντιμετωπίζει το δολάριο, η εύρεση εναλλακτικής θα αποτελέσει πραγματικό άθλο, σύμφωνα με πληθώρα funds όπως Brandywine Global Investment Management και JPMorgan Asset Management. Το εύρος και η δυναμική της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη είναι δυσθεώρητα. Τα αμερικανικά ομόλογα είναι ακόμα μία εξαιρετικά ασφαλής επενδυτική επιλογή ενώ το δολάριο παραμένει στην πρώτη θέση των εισροών προς τα safe havens σε περιόδους κρίσης.

«Δεν υπάρχουν εναλλακτικές αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Mark Mobius, βετεράνος των αγορών και ιδρυτής της Mobius Capital Partners, προσθέτοντας πως «το δολάριο είναι ακόμα πανίσχυρο και θα συνεχίσει να ενισχύεται κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Τα ιστορικά δεδομένα υποστηρίζουν την άποψη αυτή. Παρά τους φόβους για κατακρήμνιση του δολαρίου μετά την οικονομική κρίση του 2008, το αμερικανικό νόμισμα κατέγραψε τεράστια άνοδο μετά την απόφαση της Fed για διάσωση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος μέσω της χρήσης του. Περίπου το 90% των συναλλαγών παγκοσμίως στις νομισματικές αγορές συμπεριλαμβάνουν το δολάριο, σύμφωνα με την Bank for International Settlements. 

To δολάριο αποτελεί, επίσης, το 60% των αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών σε ξένα νομίσματα, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Το ευρώ, αποτελεί μόλις το 20%.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με την Agnes Belaisch της Baring Investment Services, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προσπαθεί εδώ και χρόνια να μειώσει τα αποθέματά της σε δολάρια και να στραφεί στο χρυσό, αλλά δεν τα έχει καταφέρει.

Παρά την πρωτοκαθεδρία αυτή, η Κίνα συνεχίζει να προσπαθεί να αυξήσει τη δημοτικότητα του γουάν. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να επιταχύνει τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα δεδομένα της Goldman Sachs, το γουάν θα ξεπεράσει το γεν και τη βρετανική στερλίνα και θα γίνει το 3ο δημοφιλέστερο νόμισμα στον κόσμο μέχρι το 2030. Η Morgan Stanley υποστηρίζει πως το γουάν θα αποτελεί το 10% των παγκόσμιων assets σε forex την επόμενη δεκαετία.

Υπάρχουν, βέβαια, και αντίθετες απόψεις. Η ελεύθερη συναλλαγή ενός νομίσματος αποτελεί την «καρδιά» της δημοτικότητάς του στις παγκόσμιες αγορές, κάτι που το Πεκίνο πολύ δύσκολα θα αποδεχθεί. Παράλληλο πρόβλημα αποτελεί και το στάτους της Κίνας ως αναπτυσσόμενη οικονομία, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη υστερεί κατά πολύ σε ό,τι αφορά τις χρηματοπιστωτικές υποδομές της σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Το μερίδιο των ξένων συναλλαγών μέσω γουάν στο SWIFT βρίσκεται μόλις στο 3%, σε σχέση με το 40% για το δολάριο και 37% για το ευρώ. 

«Η Κίνα δεν έχει ακόμα τις κατάλληλες υποδομές», ανέφερε ο Anders Faergemann, στέλεχος της PineBridge Investments. Παρόμοια άποψη έχει και ο Steven Barrow της Standard Bank του Λονδίνου, ο οποίος τόνισε πως «το πρόβλημα στην περίπτωση της Κίνας είναι τα ίδια capital controls που προστατεύουν το νόμισμα από τη μεταβλητότητα του δολαρίου και τις κινήσεις της Fed. Οι περιορισμοί αυτοί προστατεύουν το νόμισμα αλλά πλήττουν την ανταγωνιστικότητά του».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ακόμα και το ευρώ υστερεί σε σχέση με το δολάριο, ιδιαίτερα λόγω της πρόσφατης κρίσης της Ευρωζώνης. Ο χρυσός, το κλασικό safe haven το 20ου αιώνα, είναι δύσκολο να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί σε μια μοντέρνα αγορά που κινείται με την ταχύτητα του φωτός, ενώ τα κρυπτονομίσματα είναι νεοφυή και υπερβολικά μεταβλητά αυτή τη στιγμή.

 

Διαβάστε επίσης:

Πόσο πλούσιος είναι ο Πούτιν; Τα αγάλματα των Ελλήνων θεών και το πιγκάλ των 850 δολαρίων

Ποιος θα το περίμενε: Γιατί τα McDonald’s έφτασαν να κάνουν μήνυση σε μια… ολόκληρη πόλη

Ομόλογα: Νέα υποχώρηση στις τιμές – Η EE άντλησε €12 δισ. με την έκδοση 10ετών ομολόγων