Έτοιμες για ράλι φαίνονται οι αγορές μετά από την αρχική συμφωνία για το αμερικανικό χρέος. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές είχαν στραφεί στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια τις περασμένες εβδομάδες λόγω της αβεβαιότητας όσον αφορά την επίτευξη ή μή της συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, δήλωσαν σίγουροι πως η αρχική συμφωνία την οποία σύναψαν όσον αφορά το χρέος θα περάσει από το Κογκρέσο, αποφεύγοντας μία ιστορική στάση πληρωμών των ΗΠΑ.

«Οι αγορές μπορούν να ανασάνουν», τόνισε ο στρατηγικός επενδυτής της DBS Group Holdings, Τσανγκ Γουέι Λιάνγκ, προσθέτοντας πως «η συμφωνία για το χρέος φαίνεται εξισορροπημένη μεταξύ της μείωσης των δαπανών και της προστασίας της ανάπτυξης και ενδέχεται να αποτελέσει καλά μαντάτα για τα αμερικανικά ομόλογα».

Με την Wall Street να είναι κλειστή σήμερα (σ.σ. λόγω της αργίας του Memorial Day), αυξημένες ήταν και οι ισοτιμίες του ευρώ και της στερλίνας. Περιέργως, η πιθανότητα αμερικανικής στάσης πληρωμών είχε ενισχύσει την ισοτιμία του δολαρίου, το οποίο είχε καταγράψει άνοδο έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων των G10 αυτόν τον μήνα, υποδεικνύοντας την ιδιαίτερη δυναμική και το ρόλο που παίζει το νόμισμα στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Ακόμα και σε περίπτωση χρεοκοπίας, οι επενδυτές μπορούσαν να στραφούν μόνο σε assets δολαρίων όπως τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της MLIV Pulse, τα αμερικανικά ομόλογα αποτελούν τη δημοφιλέστερη επιλογή «safe haven» μετά από τον χρυσό σε περίπτωση κρίσης.

Οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων παραμένουν αισιόδοξοι όσον αφορά τις προοπτικές για τη συμφωνία του χρέους, με τους swap traders να εκτιμούν περαιτέρω αύξηση 25 μονάδων βάσης κατά την επόμενη συνεδρίαση της FOMC, υπολογίζοντας πως η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει προσηλωμένη στην προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού που έχει ξεκινήσει.

Το επόμενο βήμα

Πάντως, ο δρόμος για τη συμφωνία παραμένει μακρύς, αφού το επόμενο βήμα είναι η ψήφισή του από το Κογκρέσο και τους «σκληροπυρηνικούς» Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.

Σύμφωνα με το στέλεχος της LP Financial, Κουίνσι Κρόσμπι, «αν και οι αγορές εκτιμούν πως ο Μακάρθι και ο Μπάιντεν θα καταφέρουν να προωθήσουν τη συμφωνία μέσω του Κογκρέσου, ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις στο Κογκρέσο οι οποίες θα χρειαστούν ιδιαίτερη πολιτική μεταχείριση».

Το κόστος της μακροπρόθεσμης αυτής πολιτικής αντιπαράθεσης είναι ήδη υψηλό, αγγίζοντας τα $80 εκατομμύρια μετά από τις αρχικές προειδοποιήσεις της Τζάνετ Γέλεν. Σύμφωνα, παράλληλα, με τους αναλυτές, η αναμενόμενη προσπάθεια ενίσχυσης των αποθεμάτων του Υπουργείου μετά από τη σύναψη συμφωνίας θα μειώσει τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις μετά από πολύμηνη περίοδο κλυδωνισμών. Παράλληλα, η νέα προσφορά τίτλων θα τονώσει την ισοτιμία του δολαρίου, σύμφωνα με το στέλεχος της Canadian Imperial Bank of Commerce, Μπίπαν Ράι.

Διαβάστε ακόμα 

Οι νέες δημοσκοπήσεις, οι «καλογερο-ψεκ» και η Ζωή, η ΔΕΗ και η Motor Oil, οι τράπεζες ψάχνουν funds για τις μετοχές του ΤΧΣ 

Προγράμματα buyback ενεργοποιούν οι τράπεζες με το «βλέμμα» στους μετόχους 

Αττική Οδός: Ποια είναι η Meridiam που αλλάζει τη σύνθεση της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – AVAX για την 25ετή σύμβαση 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ