Ο επίμονα διψήφιος πληθωρισμός αναμένεται να αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) να καταφύγει στη 12η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, παρόλο που φαίνεται ότι πλησιάζει ο τερματισμός του κύκλου των αυξήσεων.

Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές περιμένουν ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) θα υποστηρίξει ακόμα μια αύξηση κατά 0,25% που θα ανεβάσει το επιτόκιο της ΒοΕ στο 4,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Η απόφαση αναμένεται στις 12:00 ώρα Λονδίνου (14:00 ώρα Ελλάδος) και μισή ώρα αργότερα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι . 

Η αγορά εστιάζει στο αν ο Μπέιλι και η MPC θα ακολουθήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δίνοντας σήμα ότι η παύση των αυξήσεων των επιτοκίων είναι κοντά για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, τα στοιχεία για τις τιμές και τους μισθούς έχουν αυξήσει την πιθανότητα η BοE να συνεχίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της και το καλοκαίρι.

Το Bloomberg σταχυολογεί παρακάτω τα βασικά στοιχεία που αναμένονται από τις ανακοινώσεις της BOE:

Η τελευταία αύξηση;

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη επισημάνει ότι θα μπορούσε σύντομα να διακόψει τον κύκλο αυξήσεων, αλλά η BοE είναι απίθανο να στείλει ένα τόσο ισχυρό μήνυμα.

Από τους 39 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg, υπάρχει σχεδόν ομοφωνία στο ότι η BοE θα αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 4,5%. Η πραγματική συζήτηση θα επικεντρωθεί στο αν οι φορείς καθορισμού των επιτοκίων θα προχωρήσουν ακόμη περισσότερο στις επόμενες συνεδριάσεις.

Αν και ο κύριος όγκος των οικονομολόγων αναμένει ότι θα είναι η τελευταία αύξηση, οι αγορές προετοιμάζονται για ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη, με μεγάλη πιθανότητα το βασικό επιτόκιο να φτάσει στο 5%.

«Αμφιβάλλουμε ότι η Τράπεζα θα θελήσει να τερματίσει τις επιλογές της την Πέμπτη», δήλωσε ο Τζέιμς Σμιθ, οικονομολόγος της ING. «Αν δεν υπάρξουν κάποια πραγματικά δυσάρεστα οικονομικά νέα τις επόμενες εβδομάδες, αναμένουμε μια παύση τον Ιούνιο»

Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg:

«Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αποδεικνύεται πολύ επίμονος. Αυτό, μαζί με τις πιο αισιόδοξες οικονομικές προοπτικές, σημαίνει ότι μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης είναι το πιθανό αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας τον Μάιο. Πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα αφήσει και πάλι την πόρτα ανοιχτή για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων – υπήρξαν πάρα πολλές εκπλήξεις από τα δεδομένα για να οριστεί με σιγουριά ο χρόνος του κύκλου σύσφιξης», αναφέρει ο Νταν Χάνσον του Bloomberg Economics.

Κατανομή ψήφων

Η κατανομή των ψήφων είναι απίθανο να δώσει πολύ περισσότερα στοιχεία για το πόσο πολύ θα αυξήσει η BOE τα επιτόκια.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει την ίδια κατανομή 7-2 υπέρ της αύξησης που προέκυψε σε κάθε μία από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της MPC.

Η ρητορική που θα χρησιμοποιηθεί στα πρακτικά της ΒοΕ θα είναι κρίσιμης σημασίας, με τους επενδυτές να εξετάζουν αν η MPC διατηρεί τη λεγόμενη «τάση σύσφιξης». Τον Μάρτιο, η BοE διατήρησε την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω ανοδικές κινήσεις προειδοποιώντας ότι θα χρειαζόταν άλλη μια σύσφιξη της πολιτικής εάν η επιτροπή είχε «ενδείξεις για πιο επίμονες πιέσεις».

Αυτές οι πιέσεις παρέμειναν περισσότερο από ό,τι ήλπιζε η BOE, ενισχύοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις.

Πληθωρισμός και αναπτυξιακές προοπτικές

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων αναμένει ότι η BοE θα αυξήσει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό φέτος, το επόμενο έτος και το 2025, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Αυτό ακολουθεί την ισχυρότερη από την αναμενόμενη μέτρηση του 10,1% τον Μάρτιο.

Τον Φεβρουάριο, η MPC δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σε περίπου 4% μέχρι το τέλος του έτους, μετά την απότομη πτώση των τιμών χονδρικής πώλησης του φυσικού αερίου. Ωστόσο, η χαλάρωση των πιέσεων από τις τιμές της ενέργειας αντισταθμίστηκε από την αύξηση του κόστους των τροφίμων.

Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί απότομα από τον Απρίλιο, καθώς το περσινό άλμα στις τιμές της ενέργειας εξαλείφεται από τα ετήσια στοιχεία.

Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας θα δώσει μια πιο αισιόδοξη αξιολόγηση της βρετανικής οικονομίας και θα μπορούσε ακόμη και να εξαλείψει την πρόβλεψη που είχε κάνει τον Φεβρουάριο για ύφεση. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, ο Μπέιλι δήλωσε ότι αισθάνεται «πιο αισιόδοξος» για την αποφυγή ύφεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς τα επίσημα στοιχεία και οι έρευνες για τις επιχειρήσεις υποδεικνύουν μια πιο ανθεκτική οικονομία.

Η αναβάθμιση «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, στην πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη που ανακοινώθηκε στον εαρινό προϋπολογισμό και στην πιο ανθεκτική κατανάλωση των νοικοκυριών», δήλωσε ο Μαριάνο Σένα, οικονομολόγος της Barclays.

Τραπεζική κρίση

Οι δηλώσεις του Μπέιλι και η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της BOE θα περιέχουν ενδείξεις για το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει την αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η BοE και η κυβέρνηση αναγκάστηκαν να βρουν αγοραστή για τον βρετανικό βραχίονα της Silicon Valley Bank όταν έγινε αφερέγγυα στις ΗΠΑ. Η Βρετανία ταλανίστηκε επίσης από την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse και υπήρξαν παρενέργειες από τον πανικό των επενδυτών για τις προοπτικές μιας σειράς αμερικανικών τραπεζών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η JPMorgan Chase & Co. αγόρασε την προβληματική First Republic και οι μετοχές της PacWest έκαναν βουτιά.

Η Fed προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η αναταραχή στον τομέα κινδυνεύει να προκαλέσει «απότομη συρρίκνωση» της διαθεσιμότητας πιστώσεων, η οποία θα ωθήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Μέχρι στιγμής, ο Μπέιλι δηλώνει αισιόδοξη για την κατάσταση, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να έχει αντίκτυπο στη νομισματική πολιτική της BOE.

Ποσοτική σύσφιξη

Η BοE θα σταθμίσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αν θα διατηρήσει τον ρυθμό της ποσοτικής σύσφιξης (QT), την αντιστροφή δηλαδή των τεράστιων αγορών ομολόγων που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της ποσοτικής χαλάρωσης που διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία.

Η κεντρική τράπεζα έχει μέχρι στιγμής αποσύρει περισσότερα από 60 δισ. λίρες (75,7 δισ. δολάρια) από τις αγορές ομολόγων που πραγματοποίησε. Αυτό της άφησε στον ισολογισμό της ομόλογα του βρετανικού Δημοσίου ύψους 814 δισ. λιρών καθώς και σχεδόν 4 δισ. εταιρικού χρέους.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η BοE θα διατηρήσει τον ρυθμό του τρέχοντος σχεδίου QT, μειώνοντας το χαρτοφυλάκιο ομολόγων κατά 80 δισ. λίρες ετησίως. Ξεκίνησε για πρώτη φορά τις πωλήσεις ομολόγων τον περασμένο Νοέμβριο. Ο υποδιοικητής Μπεν Μπρόουντμπεντ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η απόφαση για το επόμενο έτος του QT αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη

Εκλογές 2023:To «debate» των Οίκων Αξιολόγησης – Οι προβλέψεις και η επενδυτική βαθμίδα

Η Ζωή… ξανάρχεται, η ταραχή στα ψάρια, του Παντελή του λείπουν 700 και το μέρισμα στη ΔΕΗ

Εφορία: Άνοιξαν οι εφαρμογές για όσους εισέπραξαν αναδρομικά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ