Πρόστιμο ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η αρχή ανταγωνισμού της Γαλλίας στη θυγατρική της Alphabet, Google, επειδή δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της προς τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την αδειοδότηση περιεχομένου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κίνηση της γαλλικής αρχής σηματοδοτεί ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στην προσπάθειά της να πείσει την Google να αντιμετωπίσει με πιο δίκαιο τρόπο τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης, αφού παλαιότερα είχε επιβληθεί στον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν είχε κατάφερει να καταλήξει σε συμφωνία με τους εκδότες σχετικά με τη χρήση του διαδικτυακού περιεχομένου τους στην πλατφόρμα, αγνοώντας την απόφαση των εποπτικών αρχών του Παρισιού

Η ρυθμιστική αρχή ανέφερε σήμερα ότι η Google δεν είχε τηρήσει τις δεσμεύσεις της να διαπραγματευτεί συμφωνίες με τους εκδότες του Τύπου με καλή πίστη και ότι είχε εκπαιδεύσει το Bard generative AI chatbot – που τώρα ονομάζεται Gemini – σε περιεχόμενο του Τύπου, δίχως να ενημερώσει την αρχή ή τους εκδότες.

Παρά την επίτευξη διακανονισμού με τις ρυθμιστικές αρχές, η Google ανέφερε σε ανάρτηση στο ιστολόγιό της ότι το πρόστιμο είναι δυσανάλογο και «δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει για να ανταποκριθούμε και να επιλύσουμε τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν».

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Γαλλίας επιδιώκει να αναγκάσει τις εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας να διαπραγματεύονται συμφωνίες με εκδότες του Τύπου για την αναδημοσίευση του περιεχομένου τους. Τα λεγόμενα συγγενικά δικαιώματα τέθηκαν στο στόχαστρο στο πλαίσιο της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πνευματικά δικαιώματα του 2019.

Η γερμανική αντιμονοπωλιακή αρχή έχει εγκαταλείψει μια έρευνα σχετικά με την υπηρεσία News Showcase της Google, αφού η εταιρεία διευθέτησε τις ανησυχίες της. Το 2014, η Google απέσυρε την υπηρεσία News από την Ισπανία, αφού η χώρα υιοθέτησε νόμους που επιτρέπουν στα ισπανικά ΜΜΕ να χρεώνουν την Google για τη δημοσίευση αποσπασμάτων στο έργο τους. Η υπηρεσία Google News αποκαταστάθηκε τελικά στην Ισπανία.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Πιο κοντά στον στόχο για δείκτη MREL άνω του 27% – Τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» και οι εκδόσεις ομολόγων

Ποιοι μισθωτοί μπορούν να βγουν στη σύνταξη το 2024 (παραδείγματα)

Σορτάρουν τα αμερικανικά ομόλογα υπό τον φόβο των «γερακιών» της Fed

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ