Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών είναι έτοιμες να εξαλείψουν τις φετινές απώλειες, αφού η προηγούμενη πτώση τους εξαφάνισε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

Ο δείκτης MSCI Emerging Markets Index σημείωσε άνοδο έως και 0,7% την Τετάρτη, ενισχύοντας την πιθανότητα να κλείσει πάνω από το επίπεδο των 1.023,74 της τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης του 2023.

Τα κέρδη προέρχονται από τις μετοχές τεχνολογίας και τις ινδικές εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ο μεγαλύτερος συνεισφέρων ήταν η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (ΤSMC), η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα να διεκδικήσει εκ νέου μια θέση στην κατάταξη με τις 10 πιο πολύτιμες εταιρείες του κόσμου.

Η ανάκαμψη των μετοχών των αναπτυσσόμενων χωρών τον τελευταίο μήνα ακολουθεί τη χειρότερη έναρξη έτους από το 2016. Ενώ πολλές από τις ανησυχίες που οδήγησαν σε αυτή την πτώση παραμένουν, συμπεριλαμβανομένου του αποπληθωριστικού σπιράλ στην Κίνα και των περιορισμένων εκτιμήσεων για μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed, έχουν αντισταθμιστεί από τον ενθουσιασμό για αγορά μετοχών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης της Ινδίας.

«Το sell-off του Ιανουαρίου ώθησε τις αποτιμήσεις στις αναδυόμενες αγορές σε ελκυστικά επίπεδα, προσελκύοντας επενδυτές», ανέφερε το στέλεχος της Straits Investment Holdings, Μανίς Μπαργκάβα. Τα σημάδια ανάκαμψης στην Κίνα, τα οποία αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, έχουν επίσης ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως τόνισε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πρωτοβουλίες των Κινέζων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ποσοστών αποθεματικών των τραπεζών και της μείωσης των βασικών επιτοκίων δανεισμού, βοήθησαν στη σταθεροποίηση του κλίματος της αγοράς.

Οι δείκτες αναφοράς των κινεζικών μετοχών σημειώνουν άνοδο αυτόν τον μήνα, αλλά δεν έχουν ακόμη εξαλείψει τις αρχικές απώλειες του 2024.

Αλλού, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην παρουσίαση του προεκλογικού προϋπολογισμού της Νότιας Αφρικής. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ενώχ Γκοντονγκουάνα θα καταθέσει τον ετήσιο προϋπολογισμό του την Τετάρτη, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιέσεις από τους επενδυτές να σταθεροποιήσει το δημόσιο χρέος και να περιορίσει τις δαπάνες.

Το ισραηλινό σέκελ, από την πλευρά του επέκτεινε την πτώση του για τρίτη ημέρα. Το νόμισμα έχει αποδυναμωθεί τις τελευταίες ημέρες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 19,4% σε ετήσια βάση τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους.

Τα ομόλογα του Πακιστάν σε δολάρια κατέγραψαν άνοδο καθώς τα δύο κύρια κόμματα συμφώνησαν στο σχηματισμό κυβέρνησης. Το εννεάμηνο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λήγει τον Απρίλιο.

Διαβάστε ακόμη

Οι πρώτες συμφωνίες στην Ινδία – Στη Βομβάη ο πρωθυπουργός και η επιχειρηματική αποστολή

Ακίνητα: Παράταση έως την 1η Μαρτίου για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ – Τέλος χρόνου για τα Airbnb

Ετοιμάζεται για ράλι το Ethereum; (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ