Τα ομόλογα ανά τον κόσμο επεκτείνουν τα κέρδη τους λόγω των προσδοκιών για τη δημιουργία κύματος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών το 2024 λόγω της μείωσης του πληθωρισμού. 

Ένας δείκτης κρατικού χρέους ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τα αμερικανικά ομόλογα κατέγραψε αύξηση σε υψηλό ρεκόρ από τον Απρίλιο του 2022, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκιά της ακόμα νωρίτερα από την Fed. Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, παράλληλα, αναμένεται να καταγράψουν την πρώτη ετήσια αύξησή τους εδώ και τρία χρόνια, τη στιγμή που οι επενδυτές ομολόγων προετοιμάζονται για το τέλος της οικονομικής ανθεκτικότητας η οποία προκάλεσε τόσες αμφιβολίες κατά τη διάρκεια του 2023.

«Οι φόβοι για τον πληθωρισμό περιορίζονται», ανέφερε ο αναλυτής της TD Securities Inc., Πρασάντ Νιουνάχα, προσθέτοντας πως «οι κεντρικές τράπεζες υπολογίζουν πως έχουν κάνει αρκετά και ενδέχεται να μειώσουν τα επιτόκιά τους τα οποία θα μπορούσαν να καταπνίξουν την αγορά».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα νέα σχόλια των στελεχών της ΕΚΤ έχουν οδηγήσει τους επενδυτές στην άποψη πως η Ευρώπη θα είναι αυτή η οποία θα ηγηθεί του κύκλου μείωσης των επιτοκίων στις 7 Μαρτίου, με την Fed να ακολουθεί κατά πόδας δύο εβδομάδες αργότερα.

Ακόμα και η τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας η οποία είχε πρόσφατα αναφέρει πως ενδέχεται να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της και το ερχόμενο έτος, φαίνεται πως κάνει στροφή 180 μοιρών. 

Η άστατη χρονιά για την αγορά των ομολόγων φαίνεται πως ρίχνει αυλαία με ένα σημαντικό ράλι, καθώς οι κεντρικές τράπεζες απομακρύνονται από την πάλαι ποτέ απαισιόδοξη και επιφυλακτική στάση τους.

Ο δείκτης του Bloomberg ομολόγων ο οποίος εξαιρεί τα αμερικανικά Treasuries, έχει πλέον καταγράψει αύξηση της τάξης του 66% από τις 30 Δεκεμβρίου. 

Η αλλαγή των εκτιμήσεων των αγορών όσον αφορά τα επιτόκια έλαβε χώρα καθώς πολλά στελέχη των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού φαίνεται πως άλλαξαν τα αφήγημά τους για περαιτέρω σύσφιξη.

To στέλεχος της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ υποστήριξε πως η Fed θα εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπής των επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται. Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, από την πλευρά της, σημείωσε πως ο πληθωρισμός παρουσιάζει μία «αξιοσημείωτη» επιβράδυνση, ενώ υπογράμμισε πως μία νέα αύξηση των επιτοκίων είναι «μάλλον απίθανη».

Αν και η Σνάμπελ δεν απέκλεισε μείωση εντός των επόμενων έξι μηνών, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε την Παρασκευή πως η ΕΚΤ θα εξετάσει το ζήτημα μείωσης των επιτοκίων της κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 2024.

Διαβάστε ακόμη

Σε ποιους κλάδους θα επενδύσει το νέο Επενδυτικό Ταμείο που δημιουργείται

Copernicus: Νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Νοέμβριο – Το 2023 θα είναι «η πιο θερμή» χρονιά στην ιστορία

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Ολοκληρώθηκε η εξέταση όλων των υποθέσεων πέραν της 5ετίας 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ