Μια σειρά από βιομηχανίες, από αυτές που παράγουν σνακ μέχρι αυτές που κατασκευάζουν εμφυτεύματα γόνατος, αντιμετωπίζουν μια πιθανή απειλή από τις θεραπείες περιορισμού της όρεξης της Novo Nordisk. Έτσι, καλούν τη φαρμακοβιομηχανία για συμβουλές.

«Κάποιοι διευθύνοντες σύμβουλοι από, ας πούμε, εταιρείες τροφίμων με έχουν καλέσει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Novo Lars Fruergaard Jorgensen κατά τη διάρκεια  συζήτησης στη Νέα Υόρκη. Αρνήθηκε να τους κατονομάσει, λέγοντας ότι οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στον τρόπο δράσης των φαρμάκων και στο πόσο γρήγορα θα κυκλοφορήσουν. «Είναι φοβισμένοι γι’ αυτό».

Ο αντίκτυπος των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των Ozempic και Wegovy, θα μπορούσε να είναι διαφορετικός σε διάφορες βιομηχανίες, δήλωσε ο Jorgensen. Επισήμανε την επιτυχία των κλινικών δοκιμών του Wegovy σε παθήσεις που συνδέονται με το βάρος, όπως η νεφρική νόσος και η αρθρίτιδα του γόνατος, καθώς και πρόσφατη έρευνα της Wall Street που δείχνει ότι μια μικρή αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών μπορεί να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Η νέα κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως GLP-1, που συνταγογραφούνται για τον διαβήτη καθώς και για την παχυσαρκία, προκαλούν απώλεια βάρους σε επίπεδα που προηγουμένως ήταν εφικτά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Με έναν νέο ανταγωνιστή από την Eli Lilly, το Zepbound, στην αγορά από τον Δεκέμβριο, το Bloomberg Intelligence εκτιμά ότι μόνο η αγορά απώλειας βάρους θα μπορούσε να φτάσει τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Αυτό άφησε τις εταιρείες από την Walmart έως την Chipotle Mexican Grill να ανησυχούν για το πώς ένας λιγότερο πεινασμένος, δυνητικά πιο υγιής πελάτης θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις. Ορισμένες, όπως η Chipotle, δήλωσαν ότι το φρέσκο φαγητό θα εξακολουθεί να προσελκύει ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Η γαλλική εταιρεία Danone, η οποία κατασκευάζει δημοφιλείς μάρκες γιαουρτιού, βλέπει επίσης τα φάρμακα GLP-1 να ενισχύουν τις επιχειρήσεις. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα όπως το Ozempic και το Wegovy «αναζητούν προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλά λιπαρά», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Danone, Juergen Esser, σε μια κλήση πέρυσι.

«Λέω ότι δεν μπορείς ποτέ να κλείνεις τα μάτια σου σε οποιαδήποτε εξέλιξη συμβαίνει», δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Unilever Hein Schumacher στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν είχε καλέσει τον Jorgensen.

Η Nestle, ο ελβετική εταιρεία που παρασκευάζει τη σοκολάτα Kit Kat, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι εργάζεται πάνω σε προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να συμπληρώνουν τη νέα κατηγορία φαρμάκων για την απώλεια βάρους και να βοηθούν στον περιορισμό της απώλειας της άλιπης μυϊκής μάζας.

Μέχρι στιγμής, ο αντίκτυπος των Wegovy και Ozempic έχει μετριαστεί από τους αγώνες της Novo να καλύψει τη ζήτηση. Ο Jorgensen επεσήμανε την εξαγορά τριών εργοστασίων της Catalent από τη Novo ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως κλειδί για την ενίσχυση της παραγωγής.

Είπε ότι η Novo θα θέσει σε εφαρμογή τις δικές της διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου στα εργοστάσια. Η Catalent αντιμετώπισε προβλήματα παραγωγής με ορισμένες από τις παραγγελίες της, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου Covid της Moderna. και ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου φαρμάκου για τα μάτια της Regeneron Pharmaceuticals Inc. Η προετοιμασία ενός εργοστασίου μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγικότητα βραχυπρόθεσμα, δήλωσε ο Jorgensen.

Μακροπρόθεσμα, η Novo θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τη δυναμικότητα της Catalent πιο αποτελεσματικά και να ενισχύσει την προσφορά, δήλωσε ο Jorgensen. Προέβλεψε ότι η Novo θα μπορέσει να καταστήσει τα φάρμακα για την παχυσαρκία διαθέσιμα όχι μόνο «για τους πλούσιους, αλλά στην πραγματικότητα για τους πολλούς».

«Η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που μπορούμε να καλύψουμε σήμερα», είπε. Προέβλεψε ότι η είσοδος της Lilly στην αγορά θα ωφελήσει και τη Novo.

Διαβάστε ακόμη

NBG Securities: Η Ελλάδα ξανά στο προσκήνιο – Οι κορυφαίες επιλογές μετοχών για το 2024 (γραφήματα)

Λυκοφιλία μεταξύ Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και ΕΕ για την πράσινη μετάβαση της Ναυτιλίας

Euroxx: Διακρίθηκε ως market leader στην επενδυτική τραπεζική

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ