Kοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι σταθεροποιείται ο μαύρος χρυσός, καθώς οι επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, εκτιμούν ότι οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση που οδήγησαν στη χθεσινή πτώση ήταν υπερβολικοί.

Επιπλέον, βελτιώθηκαν οι προοπτικές για την κατανάλωση ενέργειας στην Κίνα γεγονός που φαίνεται να διασκεδάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τη ζήτηση πετρελαίου.

Σ’ αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό σημείωσε μικρή μεταβολή μετά την κατάρρευση κατά 8%, το χαμηλότερο κλείσιμο από τα τέλη Απριλίου, καθώς η αυξανόμενη ανησχυωία για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης οδήγησε σε sell-off τα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του αργού. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση υπερέχει της προσφοράς και τα αποθέματα πλησιάζουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αν και η Citigroup Inc. έχει προειδοποιήσει ότι οι τιμές μπορεί να πέσουν κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Το τρίτο τρίμηνο των συναλλαγών ξεκίνησε με αστάθεια για τον μαύρο χρυσό, καθώς οι ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση έφεραν αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Με τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, να αυξάνουν τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, οι επενδυτές αποτιμούν τις συνέπειες μιας οικονομικήςεπιβράδυνσης, ακόμη και όταν οι φυσικές αγορές αργού συνεχίζουν να δείχνουν σημάδια αντοχής και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

«Ενώ οι πιθανότητες ύφεσης πράγματι αυξάνονται, είναι νωρίς για την αγορά πετρελαίου να υποκύψει σε αυτές ανησυχίες», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Goldman Sachs. «Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, με την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος να υπερβαίνει σημαντικά την αύξηση του ΑΕΠ».
Η ενίσχυση του δολαρίου έκανε πιο ακριβά τα εμπορεύματα αυτή την εβδομάδα, καθώς το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε ράλι φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Η άνοδος του δολαρίου κάνει τις πρώτες ύλες όπως το πετρέλαιο πιο ακριβές για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Ωστόσο, στην Κίνα υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου, καθώς ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο απαγκιστρώνεται από τα lockdown τα οποία έπληξαν σημαντικά τη ζήτηση. Η συνολική κατανάλωση βενζίνης και ντίζελ τον περασμένο μήνα ήταν σχεδόν στο 90% των επιπέδων Ιουνίου 2019, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

To αμερικανικό αργό παράδοση Αυγούστου σημείωσε άνοδο 0,5% στα 99,77 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent για τον διακανονισμό Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,1% στα 103,89 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Ευρώπης μετά την απώλεια 9,5% την Τρίτη. Το αργό είχε υποστηριχθεί τις τελευταίες εβδομάδες από τις διακοπές στην προμήθειες, καθώς και από μειώσεις στα βασικά αποθέματα των ΗΠΑ. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ δεν μπόρεσαν να επιτύχουν πλήρεις αυξήσεις της προσφοράς.

Διαβάστε ακόμα:

EFFAT: Πώς θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό (πίνακες) (pics)

Mάχη πολιτικής επιβίωσης δίνει ο Τζόνσον – Υπουργοί και βουλευτές παραιτούνται για το «σκάνδαλο Πίντσερ»

Στη Βουλή η πρώτη προεκλογική αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα