Όλο και λιγότερο φαίνεται πως χρησιμοποιείται το ευρώ στις παγκόσμιες συναλλαγές, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και μία 10ετία στο σχετικό δείκτη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή, το δολάριο βρίσκεται στην πρώτη θέση του δείκτη για 10ο συνεχόμενο μήνα, αποτελώντας το «βασιλιά» των συναλλαγών από το 2013, σύμφωνα με τη Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (SWIFT).

Oι συναλλαγές μέσω ευρώ μειώθηκαν στο 35,4%, σε νέο χαμηλό από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα δεδομένα της SWIFT, η οποία συνέλεξε στοιχεία από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και 200 χώρες. Υπενθυμίζεται πως η SWIFT απαγόρευσε την πρόσβαση στην πλατφόρμα της σε ρωσικές τράπεζες τον προηγούμενο μήνα λόγω των διεθνών κυρώσεων κατά της χώρας.

Η γεωπολιτική μεταβλητότητα και ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει πολλούς στο δολάριο το οποίο θεωρείται, ιστορικά, ως haven. Το ποσοστό των συναλλαγών σε δολάρια άγγιξε το 41,1%, σε υψηλό ρεκόρ από τον Απρίλιο του 2020.

Παρά την πτώση της ισοτιμίας του ιαπωνικού γεν έναντι του δολαρίου σε χαμηλό ρεκόρ 20ετίας τον Απρίλιο, το ποσοστό συναλλαγών του νομίσματος κυμάνθηκε στο 2,8%. Το αντίστοιχο ποσοστό του αυστραλιανού δολαρίου κατέγραψε μείωση.

Τέλος, το ποσοστό των συναλλαγών μέσω κινεζικών γουάν μειώθηκε σε χαμηλό εξαμήνου λόγω των πρόσφατων lockdowns στη χώρα. Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της Κίνας έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε πολλούς επενδυτές και «ταρακουνούν» τις αγορές.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Τα 10 ακριβότερα ξενοδοχεία που βγαίνουν στο σφυρί (pics)

Χρυσή λίρα: Σε υψηλό 14 ετών η τιμή της – Ασταμάτητη «κούρσα» με άνοδο 160%!

Αποκλειστικό – Πύργος Πειραιά: Δείτε τη μεταμόρφωσή του – Έρχεται τον Σεπτέμβριο του 2023 (pics+vid)