Οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι φαρμακευτικοί κολοσσοί ώθησαν τα ευρωπαϊκά κέρδη πάνω από τις προσδοκίες των επενδυτών και των αναλυτών το α’ τρίμηνο, σηματοδοτώντας πιθανές αναβαθμίσεις των κατευθυντήριων γραμμών τους.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η υγειονομική περίθαλψη ήταν οι μόνοι τομείς του δείκτη MSCI Europe Index που σημείωσαν αύξηση των κερδών παρά τις προσδοκίες για μείωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Intelligence. 

Συνολικά, η πτώση των κερδών του δείκτη MSCI Europe Index κατά 6% είναι μικρότερη από τις προβλέψεις για μείωση της τάξης του 11%, με σχεδόν όλα τα μέλη του δείκτη να έχουν υποβάλει επικηαιροποιημένα εταιρικά αποτελέσματα.

Οι AstraZeneca Plc, Novartis AG, GSK Plc και Novo Nordisk A/S σημείωσαν υπεραπόδοση στα κέρδη του α’ τριμήνου χάρη στις υψηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις και το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, ενώ διατήρησαν «χαμηλό πήχη» στις προβλέψεις για το σύνολο του έτους, ώστε να επιτρέψουν πιθανές αναβαθμίσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές Μάικλ Σα και Τζον Μέρφι του Bloomberg Intelligence.

Η πολυτιμότερη ευρωπαϊκή εταιρεία Novo Nordisk θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις προοπτικές της όταν αποκτήσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με την παραγωγική ικανότητα των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη, GLP-1, δήλωσαν οι Σα και Μέρφι.

Η GSK θα μπορούσε επίσης να επικαιροποιήσει τις προβλέψεις της μόλις οι ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά εμβολίων RSV γίνουν λίγο πιο σαφείς μετά από μια συνάντηση, τον Ιούνιο, της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων (FDA), έγραψε σε σημείωμά του ο αναλυτής της Citi, Πίτερ Βερντού.

Στον τραπεζικό τομέα, το 71% των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων ξεπέρασε τη συναίνεση των αναλυτών για τα καθαρά έσοδα από τόκους του α’ τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Intelligence, με τις ισπανικές, ιταλικές και βρετανικές τράπεζες να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις, ενώ οι σκανδιναβικές τράπεζες έμειναν πίσω. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Barclays Plc ξεπέρασε τις εκτιμήσεις υποστηριζόμενη από την αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου της, με παρόμοια ανθεκτικότητα να παρατηρείται μεταξύ των ομολόγων της NatWest Plc και Lloyds Banking Group Plc.

Στη Γερμανία, η CommerzbanK AG αύξησε τις προοπτικές της, ενώ η Deutsche Bank AG βγήκε επίσης κερδισμένη, έχοντας πραγματοποιήσει άλμα 7% στα σταθερά έσοδα το α’ τρίμηνο, περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές και υψηλότερα από τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες.

«Οι τράπεζες αποδεικνύουν σιγά-σιγά ότι τα κέρδη κερδοφορίας είναι σε μεγάλο βαθμό εδώ για να μείνουν», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της KBW με επικεφαλής τον Άντριου Στίμπσον.

Περίπου το 85% των ευρωπαίων δανειστών κυμάνθηκαν επίσης χαμηλότερα των προσδοκιών όσον αφορά τον επισφαλή δανεισμό του α’ τριμήνου, αναφέροντας συνολικές προβλέψεις ύψους 9,5 δισ. ευρώ (10,3 δισ. δολάρια) έναντι των αναμενόμενων 11,3 δισ. ευρώ.

Αυτό συνέβη επειδή ο πιστωτικός κίνδυνος δεν επιδεινώθηκε σε σχέση με το β’ εξάμηνο του περασμένου έτους, όπως αναμενόταν προηγουμένως.

Σε συνδυασμό με τα καλύτερα από το αναμενόμενο έσοδα από δάνεια, οι χαμηλότερες του αναμενόμενου δανειακές ζημίες υποδηλώνουν ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη παραμένουν συντηρητικές και θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν, δήλωσε η αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Κάιντι Μενγκ.

Πάραυτα, οι προσδοκίες κερδοφορίας πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις προκλήσεις του επόμενου έτους.

Οι εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους όσον αφορά τις προβλέψεις για ζημίες από δάνεια ύψους 48,3 δισ. ευρώ (από 49,4 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους), υποδηλώνουν αύξηση των εκτιμήσεων αυτών τα επόμενα τρίμηνα, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει «πηγή έκπληξης για τις τράπεζες», όπως δήλωσε ο Λωράν Ντουιγιέ του Bloomberg Intelligence.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται επίσης να επιβραδυνθούν το 2024, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζονται για πιθανές μειώσεις των επιτοκίων τους, με τη συναίνεση των αναλυτών για το σύνολο του έτους να προβλέπει ανάπτυξη μόλις του 1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη ανάπτυξη του α’ τριμήνου κατά 5%.

Διαβάστε ακόμη

Κώστας Καραφωτάκης – Τάκης Πέρκιζας: Το σχέδιο για τη νέα εποχή της ΕΨΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ