Ο κινεζικός όμιλος Evergrande δεν κατέβαλε τόκους ύψους 47,5 εκατ. δολαρίων που αφορούν στο ομόλογο λήξης τον Μάρτιο του 2024 με επιτόκιο 9,5%, ομόλογο που διαπραγματεύεται στις διεθνείς αγορές, προβαίνοντας έτσι σε δεύτερη αθέτηση των οικονομικών της υποχρεώσεων.

Η εταιρεία, η οποία «πνίγεται» από ένα υπέρογκο χρέος ύψους 305 δισ. δολαρίων, έπρεπε την Τετάρτη να πληρώσει τόκους 47,5 εκατ. δολαρίων για το ομόλογο της του Μαρτίου 2024 με επιτόκιο 9,5%, αφού είχε χάσει 83,5 εκατ. δολάρια σε πληρωμές κουπονιών την περασμένη Πέμπτη, όπως αναφέρει το Reuters.

Με υποχρεώσεις ίσες με το 2% του ΑΕΠ της Κίνας, η Evergrande έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι τα δεινά της θα εξαπλωθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα επιδράσουν σε όλο τον κόσμο, αν και οι ανησυχίες έχουν χαλαρώσει κάπως αφού η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα συμφέροντα των αγοραστών ακινήτων.

Η αδράνεια της εταιρείας απέναντι στις υποχρεώσεις της έχει αφήσει τους παγκόσμιους επενδυτές να αναρωτιούνται αν θα υποστούν μεγάλες ζημίες όταν λήξουν οι διορίες 30 ημερών για τα κουπόνια που έπρεπε να πληρωθούν στις 23 Σεπτεμβρίου και 29 Σεπτεμβρίου.

Ορισμένοι κάτοχοι offshore ομολόγων της Evergrande δεν είχαν λάβει ούτε τόκους ούτε καμία επικοινωνία μέχρι και την Τετάρτη.

Οι δύο χαμένες πληρωμές έρχονται καθώς η εταιρεία, η οποία έχει σχεδόν 20 δισ. δολάρια σε υπεράκτια χρέη, αντιμετωπίζει προθεσμίες για πληρωμές κουπονιών ομολόγων συνολικού ύψους 162,38 εκατ. δολαρίων τον επόμενο μήνα.

Κάποτε ο κορυφαίος developer ακινήτων της Κίνας, και τώρα η Evergrande αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις στη χώρα. Η εταιρεία έχει δώσει προτεραιότητα στις εγχώριες υποχρεώσεις της εν μέσω ανησυχιών ότι θα προκληθούν κοινωνικές αναταραχές.

Χρέη και επανέναρξη κατασκευών

Το Πεκίνο είναι απίθανο να παρέμβει άμεσα για την επίλυση της κρίσης της Evergrande με τη μορφή μιας διάσωσης, αλλά οι αναλυτές λένε ότι είναι σε εγρήγορση για μια άτακτη κατάρρευση που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει αναταραχές από τοπικούς επενδυτές, προμηθευτές μέχρι και αγοραστές κατοικιών.

Τις τελευταίες ημέρες οι αρχές έχουν παρακινήσει κυβερνητικές εταιρείες και κρατικούς κατασκευαστές ακινήτων να αγοράσουν κάποια περιουσιακά στοιχεία της Evergrande για να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους.

Ορισμένες ομάδες επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκαν από ανθρώπους που τους χρωστούσε η Evergrande για να οργανώσουν διαδηλώσεις και να απαιτήσουν αξιώσεις έχουν αποκλειστεί στην πλατφόρμα WeChat της Tencent Holdings, όπως αναφέρει το Reuters,

Η Evergrande δήλωσε την Τετάρτη ότι θα πουλήσει ένα μερίδιο 1,5 δισ. δολαρίων που κατέχει στην Shengjing Bank σε μια κρατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Η τράπεζα, ένας από τους κύριους δανειστές της Evergrande, απαίτησε όλα τα καθαρά έσοδα από την πώληση να διατεθούν για τη διευθέτηση των χρεών της εταιρείας με την Shengjing, η οποία είχε δώσει δάνεια 7 δισ. γιουάν στην Evergrande από το πρώτο εξάμηνο πέρυσι.

Επιπρόσθετα, η επιχείρηση Pearl River Delta της Evergrande δήλωσε σε ανάρτηση του WeChat την Τρίτη ότι σχεδόν 20 έργα στην περιοχή έχουν ξαναρχίσει την κατασκευή. Η ανάρτηση έδειξε φωτογραφίες διαφόρων εργοταξίων και είπε ότι η επανέναρξη των εργασιών είχε επιταχυνθεί αφού η Evergrande δεσμεύτηκε στις αρχές του μήνα να παραδώσει σπίτια σε αγοραστές.

Διαβάστε ακόμα

ΡΑΕ: Μέτρα «σωσίβιο» για να αποτραπούν τα «κανόνια» στην αγορά προμήθειας

 

Επίδομα και για το φυσικό αέριο – Κατατέθηκε η τροπολογία – Τα κριτήρια

 

Γιατί οι εφοπλιστές με δεξαμενόπλοια ποντάρουν στο ακριβό φυσικό αέριο