Ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα, ένα δείπνο για δύο και ένα κουτί σοκολατάκια αποτελούν τα απαραίτητα για ένα ρομαντικό ραντεβού την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Όμως οι ερωτευμένοι μπορεί να βιώσουν φέτος ένα σοκ λόγω των υψηλότερων τιμών του κακάο και της ζάχαρης.

Οι τιμές του κακάο εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες και οι προκλήσεις ασθενειών έπληξαν τις αποδόσεις των καλλιεργειών στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, όπου παράγεται το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.

«Αυτό οδήγησε σε μείωση της παραγωγής και είχε δημιουργήσει έλλειψη προμηθειών κακάο στην αγορά», δήλωσε ο Sergey Chetvertakov, κύριος αναλυτής ερευνών για τις αγορές κακάο και ζάχαρης στην S&P Global. Είπε ότι αυτό είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος ανεπαρκούς προσφοράς κακάο, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να βελτιωθεί στο εγγύς μέλλον.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο έχουν αυξηθεί σχεδόν 40% από την αρχή του έτους και σημείωσαν την Πέμπτη 9/2 ενδοσυνεδριακό υψηλό όλων των εποχών στα 5.874 δολάρια.
«Αυτό που πραγματικά οδηγεί όλα αυτά είναι βασικά το Ελ Νίνιο που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Επηρεάζει πραγματικά την καλλιέργεια», δήλωσε ο David Branch, ανώτερος αντιπρόεδρος του Wells Fargo Agri-Food Institute.

Όπως σημείωσε, το φαινόμενο αυτό επηρεάζει επίσης τις καλλιέργειες ζάχαρης.

Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο έφερε ξηρότερες θερμοκρασίες στη Νοτιοανατολική Ασία, την Ινδία και τμήματα της Αφρικής, γεγονός που οδήγησε σε ράλι τα μαλακά εμπορεύματα όπως η ζάχαρη και το κακάο πέρυσι.

«Αλμυρή» η σοκολάτα

«Οι τιμές της σοκολάτας θα είναι υψηλότερες», δήλωσε ο Branch στο CNBC. «Οι κατασκευαστές των προϊόντων απλώς αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους και λένε στους λιανοπωλητές να το απορροφήσουν και πρέπει να προσπαθήσουν να το πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή».

Οι τιμές της σοκολάτας αυξήθηκαν κατά 11% το περασμένο έτος, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων καταναλωτικών πληροφοριών NielsenIQ, χρησιμοποιώντας στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έως τις 27 Ιανουαρίου. «Οι τιμές της σοκολάτας είναι οι υψηλότερες που έχουμε δει εδώ και χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος της NielsenIQ.
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί δεν περιμένουν ότι αυτή η αύξηση θα αποτρέψει τους ερωτευμένους γλυκατζήδες.

«Υπάρχει ακόμη μεγάλος ενθουσιασμός για λιχουδιές γύρω από την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου», δήλωσε η Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστών στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσθέτοντας ότι το 92% των Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να μοιραστούν σοκολάτες και καραμέλες για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου φέτος.

«Για τον Άγιο Βαλεντίνο, [τα σοκολατάκια] είναι σαν μια ειδική απόλαυση και ένα must have για πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο Chetvertakov. Σημείωσε ότι, παρά τις υψηλότερες τιμές, η αγορά σοκολάτας είναι εύρωστη σε ώριμες αγορές όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει καταστροφή της ζήτησης στην Ασία.

Η σοκολάτα και το κακάο έχουν ιστορικά συνδεθεί με τον έρωτα και τη γονιμότητα που χρονολογούνται από τους πολιτισμούς των Μάγια και των Αζτέκων, οι οποίοι εισήγαγαν τα εμπορεύματα στη Δυτική Ευρώπη μέσω των Ισπανών κονκισταδόρων. Τώρα, η σοκολάτα και η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι συνώνυμα, ακόμη και αν οι επικριτές λένε ότι η σύνδεση διαιωνίζεται από τεχνάσματα του μάρκετινγκ.

Αλλά με τον επίμονο πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, τα γλυκά αποτελούν επίσης έναν πιο προσιτό τρόπο συμμετοχής στις γιορτές. Η Kim, μια 28χρονη γυναίκα στη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι συνήθως επιλέγει να φτιάξει μπισκότα για τον αγαπημένο της την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

«Εκτός από τον καπιταλισμό… νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο και πιο προσιτό από το να βγεις έξω για δείπνο ή να αγοράσεις δώρα», είπε. «Συνήθως το σύνηθες είναι να δίνεις μια κάρτα και σοκολάτες. Νομίζω ότι είναι το πιο εύκολο κομμάτι του να κάνεις κάτι από το να μην κάνεις καθόλου».

Αλλά ακόμη και εκτός της ετήσιας εποχής της αγάπης, η ζήτηση σοκολάτας παραμένει συνήθως σχετικά ισχυρή ακόμη και κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τις τιμές των προϊόντων διατροφής Mintec.

«Αυτό μπορεί να ευθυγραμμίζεται με την ανθρώπινη τάση να αναζητά κανείς «μικρές απολαύσεις» σε αβέβαιους καιρούς και η σοκολάτα είναι γνωστό ότι είναι ένα φυσικό ενισχυτικό της διάθεσης», ανέφερε η Mintec σε πρόσφατη έκθεσή της.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζα Πειραιώς: Ισχυρή κερδοφορία κατά το δ’ τρίμηνο – Μείωση 50% στον δείκτη ΝΡΕs+

Μικρομεσαία επιχείρηση: Πέντε τρόποι για να μειώσετε το κόστος της ασφάλισης

Λευκός καπνός στις 5 Απριλίου για την εξαγορά της Eagle Bulk από την Star Bulk

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ