Η Federal Reserve θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της τουλάχιστον 5 φορές το 2024 έτσι ώστε να αποφύγει να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, σύμφωνα με τον επενδυτή Πολ Γκαμπλς. 

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της MBMG Group, σε συνέντευξή του στο CNBC, υποστήριξε πως η Fed βρίσκεται πίσω από την καμπύλη μείωσης των επιτοκίων, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει σε πέντε μειώσεις των επιτοκίων το 2024 έτσι ώστε να αποφύγει έναν ακραίο και παρατεταμένο κύκλο κρίσης. 

«Πιστεύω πως η πολιτική της Fed είναι, πλέον, τόσο αποσυνδεδεμένη από τους οικονομικούς παράγοντες και την πραγματικότητα που δεν μπορούν να γίνουν υποθέσεις για το πότε θα καταφέρει να καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στην ευρύτερη οικονομία», σημείωσε ο Γκαμπλς.

Σημειωτέον πως τα επιτόκια της Fed βρίσκονται στο 5,25% – 5,50%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Οι επενδυτές εκτιμούν πως η Fed θα προχωρήσει σε μία μείωση 25 μονάδων βάσης τον Μάρτιο του 2024. 

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή πως είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί η νίκη ενάντια στον πληθωρισμό, περιορίζοντας τις προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις των επιτοκίων το ερχόμενο έτος.

«Θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε πως έχουμε επιτύχει μία επαρκώς περιοριστική στάση ή να κάνουμε εικασίες όσον αφορά το πότε θα μπορούσαμε να χαλαρώσουμε την νομισματική πολιτική», ανέφερε ο Πάουελ.

Τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ έχουν μεν αναδείξει τη χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, αλλά ο Πάουελ τόνισε πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σχεδιάζουν να διατηρήσουν την τρέχουσα πολιτική τους μέχρι να πεπειστούν πως ο πληθωρισμός οδεύει σταθερά προς τον πληθωριστικό στόχο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, του 2%.

Οι αγορές, παρ’ όλα αυτά, εξέλαβαν τα σχόλιά του ως σχετικά αισιόδοξα, αυξάνοντας τους δείκτες της Wall Street σε νέα υψηλά και οδηγώντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε απότομη μείωση. Η τρέχουσα αντίληψη είναι, πια, πως η κεντρική τράπεζα έχει ουσιαστικά τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, αυξάνοντας τις ελπίδες πως ο επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed έχει αρχίσει να μειώνει τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τον βετεράνο επενδυτή, Ντέιβιντ Ρος, εάν δεν υπάρξουν μεγάλα εξωτερικά σοκ στον πληθωρισμό των ΗΠΑ, είναι «σχεδόν βέβαιο» πως η Fed έχει τελειώσει με τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της. 

«Θα επιμείνω στο 3%. Δεν πιστεύω πως θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2% πια. Είναι υπερβολικά ενσωματωμένος στην οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Independent Strategy, προσθέτοντας πως «οι κεντρικές τράπεζες δε χρειάζεται να αγωνίζονται τόσο έντονα όσο παλαιότερα. Ως εκ τούτου, το ενσωματωμένο ποσοστό πληθωρισμού θα είναι υψηλότερο από το παρελθόν, στο 3% αντί για το 2%».

Το μόνο το οποίο απομένει είναι να δούμε ποιες θα είναι οι κινήσεις της Fed όσον αφορά τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της τελευταίας φετινής συνεδρίασης στις 13 Δεκεμβρίου.   

Διαβάστε ακόμη

Πώς η φωτορύπανση «σβήνει» ολόκληρα οικοσυστήματα

Αθανάσιος Τζαφέρης (ADAPTIT): Μελετάμε εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ενδιαφέρον και για εξαγορές (pics)

Copernicus: Νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Νοέμβριο – Το 2023 θα είναι «η πιο θερμή» χρονιά στην ιστορία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ