Εκατοντάδες μικρές και περιφερειακές τράπεζες σε όλες τις ΗΠΑ αισθάνονται αυξημένη πίεση από την τρέχουσα μεταβλητότητα και αβεβαιότητα.

«Θα μπορούσαμε να δούμε κάποιες τράπεζες είτε να χρεοκοπούν είτε τουλάχιστον να βυθίζονται κάτω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις τους», δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής των τραπεζών Βόρειας Αμερικής της Fitch Ratings, Κρίστοφερ Γουλφ.

Η εταιρεία συμβούλων Klaros Group ανέλυσε περίπου 4.000 αμερικανικές τράπεζες και διαπίστωσε ότι 282 τράπεζες αντιμετωπίζουν τη διπλή απειλή των δανείων επαγγελματικών ακινήτων και των πιθανών ζημιών που συνδέονται με τα υψηλότερα επιτόκια.

Η πλειονότητα αυτών των τραπεζών είναι μικρότεροι δανειστές με ενεργητικό μικρότερο από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Οι περισσότερες από αυτές τις τράπεζες δεν είναι αφερέγγυες ή έστω κοντά σε κατάσταση αφερεγγυότητας. Απλώς δέχονται πίεση», δήλωσε στο CNBC ο συνιδρυτής της Klaros Group, Μπράιαν Γκράχαμ, προσθέτοντας πως «αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν λιγότερες πτωχεύσεις τραπεζών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εν λόγω κοινότητες και οι πελάτες τους δεν θα πληγούν από αυτό το τραπεζικό στρες».

Ο Γκράχαμ σημείωσε ότι οι κοινότητες θα επηρεαστούν πιθανότατα με τρόπους που είναι πιο ανεπαίσθητοι από το κλείσιμο των τραπεζών ή τις χρεοκοπίες, δη από την επιλογή των τραπεζών να μην επενδύσουν σε πράγματα όπως τη χρηματοδότηση νέων υποκαταστημάτων, τεχνολογικών καινοτομιών ή πρόσληψης νέου προσωπικού. 

Για τους ιδιώτες, οι συνέπειες των χρεοκοπιών των μικρών τραπεζών είναι πιο έμμεσες.

«Άμεσα, δεν υπάρχει καμία συνέπεια εάν οι ιδιώτες βρίσκονται κάτω από τα όρια των εξασφαλισμένων καταθέσεων, τα οποία είναι αρκετά υψηλά τώρα στα 250.000 δολάρια», δήλωσε στο CNBC η Σίλα Μπερ, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ (FDIC).

Εάν μια χρεοκοπημένη τράπεζα είναι ασφαλισμένη από την FDIC, όλοι οι καταθέτες θα πληρωθούν «μέχρι τουλάχιστον 250.000 δολάρια ανά καταθέτη, ανά τράπεζα που είναι ασφαλισμένη στη FDIC και ανά κατηγορία ιδιοκτησίας», προσέθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Χαμός στα συμβολαιογραφικά γραφεία με πάνω από 135.000 υποθέσεις μεταβιβάσεων

Τράπεζες: Η «ακτινογραφία» των καταθέσεων – Το ταμιευτήριο, οι προθεσμιακές και οι αδρανείς λογαριασμοί

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου στοχεύουν στις καθαρές αρνητικές εκπομπές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ