Το «εμπορικό ρήγμα» μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας αναμένεται να προκαλέσει οικονομικό σοκ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του επικεφαλής οικονομικού αναλυτή της S&P Global, Paul Gruenwald. 

«Το αρνητικό σενάριο μπορεί να συμβεί με πολλούς και διάφορους τρόπους αλλά ο κυριότερος θα αποτελέσει ένα εμπορικό ρήγμα μεταξύ των δύο χωρών και όχι μόνο σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο», τόνισε ο Gruenwald σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC.

Πέραν των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά την πιθανότητα επιβολής εμπάργκο στην εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, ενώ έχει υποσχεθεί την απαγκίστρωσή της από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά 2/3.

H Ρωσία έχει ανταπαντήσει στις κυρώσεις, υποχρεώνοντας τις «μη φιλικές χώρες» στο να πληρώνουν για την εισαγωγή φυσικού αερίου με ρωσικά ρούβλια. 

Σημειωτέον πως η Ε.Ε. εισάγει περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από ρωσικούς αγωγούς, εκ των οποίων το 1/4 περνούν μέσα από την Ουκρανία. Η Γερμανία εισάγει το ήμισυ του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.

Ο Gruenwald τόνισε πως «έχουμε την ενεργειακή κρίση, τις τιμές των εμπορευμάτων, τις πρώτες ύλες που εισάγουν οι ευρωπαϊκες βιομηχανίες όπως το νικέλιο και το τιτάνιο. Τα πάντα θα επηρεαστούν από το πιθανό εμπορικό ρήγμα».

Παράλληλα κινείται και η άποψη της συμβουλευτικής Wood Mackenzie η οποία προειδοποίησε πως η κρίση θα αλλάξει μόνιμα την παγκόσμια οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο: «η πανδημία έφερε στο φως την ανάγκη της βελτίωσης των εφοδιαστικών αλυσίδων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδεικνύει την ανάγκη σοφότερης επιλογής εμπορικών συνεργατών. Η τρέχουσα κρίση ενδέχεται να οδηγήσει σε μόνιμη ανακατάταξη του παγκόσμιου εμπορίου. Η παγκόσμια οικονομία  μετατρέπεται σε τοπική, με μικρότερες εφοδιαστικές αλυσίδες και σταθερούς συνεργάτες».

Για τον Gruenwald, το πιθανό εμπορικό ρήγμα θα επηρεάσει σημαντικά τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ της χώρας, λιγότερες θέσεις εργασίας και μειωμένο επενδυτική εμπιστοσύνη.

Αναφορικά, το εμπόριο μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας κατέγραψε άνοδο το 2021 σε σχέση με το 2020, με το ισοζύγιο να αυξάνεται κατά 34,1% στα 59,8 δισ ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Αρχής.

Οι εισαγωγές από τη Ρωσία το 2021 αυξήθηκαν κατά 54,2% από το 2020, ενώ οι εξαγωγές προς αυτή κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 15,4%. Οι κύριες γερμανικές εξαγωγές ήταν τα αυτοκίνητα και τα βιομηχανικά προϊόντα, ενώ οι ρωσικές ήταν άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μεταλλεύματα.

 

 Διαβάστε ακόμη

«Γιατί Ελλάδα;»: Έξι επενδυτές εξηγούν για ποιους λόγους θα συνεχίσουν να «κοιτούν» τη χώρα μας

Παγκόσμια Τράπεζα: «Κόβει» τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 στο 3,2%

Γιατί κανείς δεν μιλάει για τον μεγαλύτερο κίνδυνο της παγκόσμιας οικονομίας