Εργασιακά

Δώρο Πάσχα 2021: Πότε θα γίνει η καταβολή του – Πώς υπολογίζεται (vid)

  • newsroom


Μια «ανάσα» πριν την καταβολή του φετινού δώρου Πάσχα - Τι ισχύει για όσους είναι σε αναστολή εργασίας

Τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου καταβάλλεται το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, εκτός εάν ο εργοδότης επιθυμεί να το καταβάλει νωρίτερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Πιο συγκεκριμένα, η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε χρόνου. Εάν λοιπόν, ένας μισθωτός εργάζεται ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό, ενώ αν αμείβεται με ημερομίσθιο δικαιούται 15 ημερομίσθια.

Πώς υπολογίζεται

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, ημερομίσθιο ή μισθός.

Τη δυνατότητα να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Πάσχα που δικαιούνται, έχουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτει από τις οδηγίες που εξέδωσαν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Ο υπολογισμός του Δώρου Πάσχα γίνεται online, μέσω της εφαρμογής, που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ, στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php.

Τι ισχύει για εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και για τους ενταγμένους στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Τη Μεγάλη Τετάρτη καταβάλλεται η αναλογία του δώρου Πάσχα σε όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τους τέθηκε σε αναστολή από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2021, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Σημειώνεται πως το δώρο Πάσχα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1 Απριλίου 2021 έως 30 Απριλίου 2021, το ποσό θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως τις 31 Μαίου 2021. Ειδικότερα, η καταβολή βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων.

Αναλυτικά η απόφαση:

Το ποσό του δώρου Πάσχα, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής των εργαζομένων στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καταβάλλεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής:

α) για το έως την 31η.3.2021 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως τη Μ. Τετάρτη (28.4.2021) και

β) για το διάστημα υπαγωγής από 1.4.2021 έως 30.4.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.5.2021.

Η αναλογία στην περίπτωση αυτή υπολογίζεται επί του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας του αντίστοιχου διαστήματος.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στην περίπτωση των εργαζομένων που εντάχθηκαν στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το ποσό του δώρου Πάσχα, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στον Μηχανισμό και βαρύνει τους εργοδότες, καταβάλλεται από αυτούς κατά το χρόνο που ορίζεται στην υπ’ αρ.19040/7.12.1981 κοινή υπουργική απόφαση (Β΄ 742).

Διαβάστε ακόμη:

ΤUI: Οι Γερμανοί… ξανάρχονται από τα μέσα Μαΐου

Μείωση ενοικίων: Ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι ΚΑΔ για τον Απρίλιο και οι αποφάσεις για τον Μάιο

Το σχέδιο για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στα ελληνικά λιμάνια

Απόρρητο Απόρρητο