Η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει και το επίδομα αδείας καλοκαιριού. Από τη στιγμή που τα 830 ευρώ μεικτά (λίγο πάνω από 700 ευρώ «καθαρά») τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Απριλίου, το επίδομα αδείας 2024 ανεβαίνει προς τα πάνω, καθώς όπως έχει τονίσει η αρμόδια υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, θα υπολογιστεί βάσει της νέας αύξησης.

Επίδομα αδείας 2024 και υπολογισμός

Ο υπολογισμός στο επίδομα αδείας ισχύει για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Αναλυτικά, βάσει της εργατικής νομοθεσίας ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό εφόσον αμείβεται με μισθό ή 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
  • Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση λύνεται πριν από την ημερομηνία καταβολής, το επίδομα αδείας υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Υπολογίστε το επίδομα αδείας με την online εφαρμογή της ΓΣΕΕ

Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας 2024

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το συγκεκριμένο επίδομα πρέπει να πληρώνεται στον μισθωτό κατά την έναρξη της άδειάς του. Η ημερομηνία που ο κάθε εργαζόμενος θα λάβει την καλοκαιρινή του άδεια ορίζεται έπειτα από συνεννόηση με τον εργοδότη.

Από την ημέρα που ο μισθωτός υποβάλει αίτημα για άδεια, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να του τη χορηγήσει (μαζί με το επίδομα αδείας) εντός δύο μηνών.

Διευκρινίζεται ότι oι μισθωτοί που δεν πήραν καλοκαιρινή άδεια, δικαιούνται να λάβουν τις αποδοχές της άδειάς τους αυξημένες κατά 100%, αμέσως μόλις λήξει το ημερολογιακό έτος εντός του οποίου θα έπρεπε να τις είχαν πάρει.

Επίσης, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την ετήσια άδεια που δικαιούνται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, προτού λήξει το ημερολογιακό έτος.

Διαβάστε ακόμη 

ΔΕΗ: Joint venture με την Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επέκταση στα data centers

Νέα διευκόλυνση για γονικές παροχές ακινήτων

Ρακές και ανθότυρα (της Δεξιάς) versus χαβιάρια και μπλε καβούρια (της πρώην Αριστεράς), ο πίνακας μυστήριο, ο γρίφος της βίλας Μεταξά και η επαναφορά του Λυμπέρη 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ