Το 2022, οι τεράστιες αλλαγές στον χώρο της εργασίας προκάλεσαν αρκετές αναταράξεις.

Οι άνθρωποι, όχι απλώς άφηναν τις δουλειές τους με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς, αλλά συμμετείχαν κιόλας στην «Μεγάλη Παραίτηση». Υπάλληλοι οι οποίοι δούλευαν σε κάποια εταιρία και μετά την άφησαν για να ακολουθήσουν το δικό τους επιχειρηματικό πλάνο, βλέποντας πως τα πλάνα αυτά δεν πέτυχαν, επέστρεψαν στις εταιρίες όπου και εργάζονταν.

Τώρα, μια νέα συνθηματική φράση μπήκε στο προσκήνιο: “Ήσυχη πρόσληψη”.

«Μερικές φορές, σημαίνει πρόσληψη εργολάβων για σύντομο χρονικό διάστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, αυτό που γίνεται είναι η επανατοποθέτηση υπαλλήλων σε διαφορετικά πόστα ή το να τους ζητηθεί να αναλάβουν πρόσθετες ευθύνες. Αυτό έχει ως σκοπό την εκπλήρωση μιας μικρής, αλλά άμεσης ανάγκης που έχει η επιχείρηση» δηλώνει η Έμιλι Ρόζε ΜακΡέι, η οποία και ηγήθηκε στην ερευνητική ομάδα της Gartner όταν ξεκίνησε το 2019 με επίκεντρο τις πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού.

Η ήσυχη πρόσληψη δεν είναι εντελώς καινούρια τεχνική, αλλά οι εταιρίες αρχίζουν και τη χρησιμοποιούν και βασίζονται όλο και περισσότερο σε αυτή, καθώς θέλουν να καλύψουν θέσεις εργασίας, αφού υπάρχει έλλειψη ταλέντων και ο φόβος για πιθανή ύφεση», εξηγεί η ΜακΡέι.

Περίπου το 80% των εργαζομένων στην Αμερική λένε πως και οι ίδιοι ήταν από τους υπαλλήλους οι οποίοι κάποια στιγμή είχαν επιλεχθεί για «ήσυχη πρόσληψη», σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από το Monster όπου ερωτήθηκαν περισσότερα 1000 άτομα. Επιπλέον, το 63% των εργαζομένων αντιμετωπίζουν αυτή την μέθοδο ως μια ευκαιρία για να μαθαίνουν διαρκώς νέες δεξιότητες, αναφέρει το CNBC.

Μπορεί να φαίνεται πως αυτοί που ωφελούνται περισσότερο από την «ήσυχη πρόσληψη» είναι οι εταιρίες, αλλά πολλοί εργαζόμενοι έχουν κατανοήσει πώς να τη χρησιμοποιούν προς όφελός τους, αξιοποιώντας την για να πάρουν αυξήσεις και προαγωγές.

Πού βρίσκονται οι πραγματικές ευκαιρίες

Κάποιες εταιρίες μπορεί να κάνουν ανακοινώσεις σε περίπτωση που χρειάζονται εργαζόμενους σε διάφορα πόστα εργασίας. Η «ήσυχη πρόσληψη» όμως γίνεται σε χαμηλότερους τόνους.

«Οι διευθυντές τείνουν να προσεγγίζουν τους υπαλλήλους απευθείας σχετικά με το αν επιθυμούν να αλλάξουν πόστο εργασίας, ή αν θέλουν μετάβαση σε διαφορετική ομάδα», λέει ο Νεντ Φίλι, παγκόσμιος ηγέτης στην εταιρεία συμβούλων οργανώσεων Korn Ferry.

«Αλλά ίσως θα έπρεπε κανείς να ψάξει και μόνος του για να βρει ευκαιρίες», λέει ο Φίλι. «Ώστε να αντιληφθεί κανείς ποιες είναι οι θέσειςwork εργασίας τις οποίες η εταιρία θέλει άμεσα να καλύψει, πρέπει να ξεκινήσει με το εσωτερικό συμβούλιο θέσεων εργασίας. Εάν υπάρχουν πολλές κενές θέσεις σε ένα τμήμα, αυτή είναι μια ένδειξη ότι η εταιρία επιδιώκει την άμεση κάλυψή τους».

«Θα μπορούσε βέβαια κανείς να ρωτήσει τον διευθυντή του ή κάποιον έμπιστο συνάδελφο στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού για το ποιοι είναι οι στόχοι προσλήψεων της εταιρίας για το 2023 και πώς μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξή τους», προσθέτει ο Φίλι.

«Εάν δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες ευκαιρίες, μπορεί κανείς ακόμα να προχωρήσει στην καριέρα του αναζητώντας εθελοντικά, ή από το διαδίκτυο μαθήματα για να αναπτύξει δεξιότητες που είναι διαρκώς απαιτούμενες, ειδικά σε περίοδο ύφεσης», συνιστά η Κάριν Κίμμπρου, επικεφαλής οικονομολόγος στο LinkedIn.

Αυτή η λίστα περιλαμβάνει απλές δεξιότητες όπως επικοινωνίες, ηγεσία και συνεργασία, καθώς και πιο πολύπλοκες όπως τεχνικές δεξιότητες, εάν χρειάζονται για τη δουλειά, όπως επεξεργασία βίντεο. Με αυτόν τον τρόπο, εάν η εταιρία αναζητήσει για άτομα τα οποία να μπορούν να αναλάβουν παραπάνω ευθύνες, θα είναι πιο ανταγωνιστικός υποψήφιος.

Διαπραγμάτευση πριν την δέσμευση

Εάν σε κάποιον έχει ανατεθεί επιπλέον δουλειά ή του έχει ζητηθεί να συμμετέχει σε νέες συναντήσεις, το πιο πιθανό είναι να έχει ήδη επιλεχθεί για την «ήσυχη πρόσληψη» χωρίς καν να το έχει συνειδητοποιήσει.

Εάν όμως είναι συχνό το φαινόμενο να αναλαμβάνει κανένας έξτρα δουλειά, ή να αλλάζει συνεχώς πόστα, θα ήταν μια καλή κίνηση να μιλήσει με τον διευθυντή του –ιδανικά προτού προηγηθεί κάποια μακροπρόθεσμη δέσμευση για οποιαδήποτε εργασία-  και να διαπραγματευτεί για μια αύξηση, ή μια προαγωγή.

Η ΜακΡέι συνιστά να υποβάλλει κανείς το αίτημα εγγράφως, ώστε να έχει ένα αρχείο της συνομιλίας με τον διευθυντή και να μπορεί να ζητήσει από αυτόν να λογοδοτεί για όσα περιλαμβάνει η συμφωνία.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΘ: Ώρα αποφάσεων για Ταμείο Καταστροφών και παροχές 2024

Ενοίκια: Από 7% έως 20% σε έναν χρόνο η αύξηση κοντά σε σταθμούς μετρό της Γραμμής 4 (πίνακας)

Το “disruption Stefanos” πιάνει τόπο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αγοραστός και ο Χαρδαλιάς, η λυπητερή στις ασφαλιστικές και το λιμάνι του Βόλου 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ