Πρόσκληση από το Υπουργείο Εργασίας θα σταλεί τις επόμενες ημέρες στους κοινωνικούς εταίρους για την αναμόρφωση του κατώτατου μισθού με στόχο το τελικό ποσοστό της αύξησης να κλειδώσει το αργότερο στις αρχές Μαρτίου, ώστε η αύξηση να περάσει στους εργαζόμενους από την πρώτη Απριλίου.

Από τη μία οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση δια των εκπροσώπων τους και μέσα από την έκθεση που θα υποβάλλουν οι εκπρόσωποί τους, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν και έναν πολύ υψηλό πληθωρισμό που για το 2022, θα κλείσει λίγο πάνω από το 9,5%, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις.

Από την άλλη, οι εργοδότες θα επικαλεστούν και το υψηλό τους λειτουργικό κόστος, ζητώντας να υπάρχει μεν αύξηση κατώτατου μισθού, η οποία όμως να είναι τέτοια ώστε να μην δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά στον αριθμό των θέσεων εργασίας.

 

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου πρόκειται να υπάρξει η τελική ανακοίνωση του ποσοστού των αυξήσεων. Άρα υπάρχουν έξι με επτά εβδομάδες διαβουλεύσεων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τα σενάρια ήδη δίνουν και παίρνουν, από το κατώτερο σενάριο του 5,5% που φέρνει τον κατώτατο μισθό στα 752 ευρώ, εκεί που ήταν δηλαδή πριν ξεκινήσει η μνημονιακή περίοδος για τη χώρα. Σε πρακτικούς όρους αυτό μεταφράζεται σε 30 ευρώ επιπλέον στα καθαρά.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και διαφορετικά ποσοστά αύξησης 6,5% 8% 9,5%, δηλαδή στο όριο του πληθωρισμού. Εκεί τα μεικτά ανεβαίνουν στα 781 ευρώ, τα καθαρά στα 665 ευρώ. Ωστόσο, εκεί φαίνεται να υπάρχει μια δεύτερη παράμετρος στο σενάριο, να μπουν και να μπει και μια μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να μετριαστεί το εργοδοτικό κόστος.

Εκτός από τα χρήματα που πάνε στις τσέπες των εργαζομένων, οι εργοδότες έχουν να καταβάλουν και τις αυξημένες εργοδοτικές εισφορές που αναλογούν στο ποσοστό του. Το ποσοστό του 5,5% προκαλεί μηνιαία αύξηση του εργοδοτικού κόστους κατά 49 ευρώ. Από εκεί και πέρα, στο ανώτατο όριο που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι το 9,5%, εκεί φαίνεται να ανεβαίνει το ποσό, το ποσό στα 85 ευρώ τον μήνα, γι’ αυτό και μπαίνει στο τραπέζι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι εργοδότες, ώστε να υπάρξει επιμερισμός αυτού του κόστους ανάμεσα στους εργοδότες και στον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Διαβάστε ακόμη

Οι βασιλικές αφίξεις και η «μίζερη απόφαση» για την κηδεία, το Μαξίμου και οι Κουτσολιούτσοι, ο Πρόδρομος, ο Καραμολέγκος και ο Λαβίδας

Επιθετικά στον ανταγωνισμό η νέα Nova

Χάνουν το επίδομα Θέρμανσης για ένα «κλικ» – Ποιες λύσεις εξετάζονται