Για την προσεχή Τετάρτη 5 Οκτωβρίου μετατίθεται ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για την πώληση του 20% της Αριάδνη Interconnection, της εταιρείας που κατασκευάζει την μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης –Αττικής συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Με βάση την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών είχε οριστεί η 28η Σεπτεμβρίου. Ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος πρόσφατα προχώρησε σε τροποποίηση της διακήρυξης αλλάζοντας τους όρους του διαγωνισμού ως προς την δήλωση της μετοχικής σύνθεσης των συμμετεχόντων, έδωσε ολιγοήμερη παράταση για την καλύτερη προετοιμασία των υποψηφίων.

Για τον διαγωνισμό υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από την Κινεζική State Grid, η οποία ελέγχει το 24% του διαχειριστή και η οποία έχει υπογράψει σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση από το 2019.

Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν τη συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία εγχώριων ενεργειακών ομίλων αλλά και μεγάλων επενδυτικών funds καθώς η «Αριάδνη» αποτελεί μία επένδυση στον τομέα των υποδομών που προσφέρεται για μεγάλες και σταθερές αποδόσεις.

Η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την εταιρεία πέρασε από σαράντα κύματα το προηγούμενο διάστημα καθώς το σχέδιο πώλησης χρειάστηκε την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό της Κινεζικής εταιρείας προκάλεσε μια σειρά από νομικές και τεχνικές δυσκολίες που η ΡΑΕ για να ξεπεράσει χρειάστηκε την συνδρομή της Κομισιόν.

Η έγκριση αυτή η οποία δόθηκε την περασμένη Άνοιξη άνοιξε και τυπικά το δρόμο για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, απαραίτητη προϋπόθεση για την διεκδίκηση της εταιρείας είναι οι υποψήφιοι να έχουν ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ ενώ για τα funds προϋπόθεση είναι το άθροισμα των ενεργών και μη επενδυμένων κεφαλαίων να υπερβαίνει επίσης τα 750 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης, μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει ποντίσει 170 χλμ. του πρώτου ηλεκτρικού καλωδίου και το σύνολο των καλωδίων οπτικών ινών μήκους 670 χλμ.

Μέσα στο 2022, θα προχωρήσει επίσης η πόντιση του δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου μήκους 335 χλμ. ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023 τοποθετείται η ολοκλήρωση όλων των ποντίσεων των ηλεκτρικών καλωδίων.

Για το τμήμα της Αττικής, ο κ. Μάργαρης δήλωσε ότι προχωρούν οι εργασίες για την εγκατάσταση των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων, συνολικού μήκους περίπου 33 χλμ., που θα συνδέσουν τα υποβρύχια καλώδια με τον Σταθμό Μετατροπής Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο.

Οι εργασίες θεμελίωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων στον Σταθμό Μετατροπής βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ μέσα στο φθινόπωρο θα ξεκινήσουν στην πλευρά της Κρήτης, οι αντίστοιχες εργασίες για την εγκατάσταση των υπόγειων καλωδίων και τη θεμελίωση του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα Ηρακλείου.

Η «Αριάδνη» έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου καθώς 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από ιδία κεφάλαια, περίπου 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, άλλα 200 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό δάνειο της Eurobank και αντίστοιχα κονδύλια από την χρηματοδότηση της ΕΤΕπ.

Διαβάστε ακόμη:

Σοφία Εφραίμογλου – Η πρώτη γυναίκα Προέδρος του ΕΒΕΑ: Από την οικογενειακή επιχείρηση των παιδικών χρόνων, Πρόεδρος Εμπόρων και Βιομηχάνων

Κομισιόν: Crash test σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές ξεκινά η ΕΕ υπό τον φόβο νέων επιθέσεων

Ακίνητα, πίνακες, νταλίκες και… καναπέδες: Τι άφησαν πίσω τους οι «πτωχευμένες» τράπεζες