Συμφωνία επί της αρχής, αλλά και πολλές διαφωνίες επί της διαδικασίας και των προτάσεων του ΑΔΜΗΕ βγαίνουν από τη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ σχετικά με την εισήγηση του Διαχειριστή για την τροποποίηση του Κανονισμού για τη συμμετοχή των Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενων Μονάδων ΑΠΕ και των Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενου Φορτίου στην Αγορά Εξισορρόπησης.

Όλοι συμφωνούν ότι η εξασφάλιση της πλήρους και ισότιμης συμμετοχής των Μονάδων ΑΠΕ και των Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενου Φορτίου στην Αγορά Εξισορρόπησης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Χαρακτηρίζεται δε «ορόσημο» για τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, καθώς θα αυξήσει τη ρευστότητα και την ανταγωνιστικότητα, διευρύνοντας τις επιλογές του Διαχειριστή και ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια του Συστήματος.

Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν αρκετοί «αστερίσκοι».

Η Mytilineos επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η ολοκληρωμένη τροποποίηση του ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου (Μεθοδολογίες και Τεχνικές Αποφάσεις ΑΔΜΗΕ, αποφάσεις ΡΑΕ για συντελεστές χρεώσεων, όρια ανοχής) αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την επαρκή προετοιμασία όλων των συμμετεχόντων», προτείνοντας περίοδο εκτεταμένων δοκιμών (dry-run) πριν την εισαγωγή των προτεινόμενων τροποποιήσεων.

Παράλληλα, εκφράζει τη διαφωνία της με την πρόταση του ΑΔΜΗΕ για θεσμοθέτηση διακριτών χαρτοφυλακίων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές στις οποίες εμφανίζονται συχνά τοπικά προβλήματα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 10 του ΚΑΕ. «Πρώτον οι λόγοι που επικαλούνται για τα εν λόγω προβλήματα (συμφορήσεις δικτύου, προβλήματα τάσης) δεν είναι μόνιμοι και επιλύονται μετά από δράσεις του διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ για την ενίσχυση των εν λόγω περιοχών. Δεν μπορεί να μεταφέρονται με ειδικά ρυθμιστικά μέτρα, καθυστερήσεις ή προβλήματα που έχουν να κάνουν με ενίσχυση δικτύων. Κατά δεύτερον βάσει της συγκεκριμένης πρότασης θεσμοθετείται αυθαίρετα η εισαγωγή νέων ζωνών προσφορών για συγκεκριμένες οντότητες, λογική που δεν συνάδει με τη συνολική οργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς, στην οποία δεν υπάρχουν διακριτές ζώνες», όπως τονίζεται.

Ακόμη, η Mytilineos εκφράζει τη διαφωνία της στην προτεινόμενη εισαγωγή της Χρέωσης Μη Συμμόρφωσης σε περίπτωση μη έγκαιρης ένταξης μιας Οντότητας Υπηρεσιών Εξισορρόπησης. «Η εισαγωγή μιας ακόμα χρέωσης για τις Οντότητες Υπηρεσιών Εξισορρόπησης κρίνεται υπερβολική και δημιουργεί αδικαιολόγητες χρεώσεις σε περίπτωση μιας αναπόφευκτης τεχνικής βλάβης κάποιας μονάδας παραγωγής» αναφέρεται.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της υπογραμμίζει την αντίρρησή της αναφορικά με την υποχρεωτική υποβολή προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης για τη λειτουργία μονάδων αντλησιοταμίευσης. Παράλληλα, τονίζει ότι οι Κατανεμόμενες Μονάδες ΑΠΕ Ελεγχόμενης και Μη Ελεγχόμενης Παραγωγής θα πρέπει να απαρτίζουν ένα και μοναδικό χαρτοφυλάκιο ανά Συμμετέχοντα καθώς με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η μέγιστη ευελιξία στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου και υπηρετείται ο εμπορικός σκοπός συμμετοχής ανά χαρτοφυλάκιο. Ωστόσο ως μεταβατικό στάδιο για την ταχύτερη ενσωμάτωση και υλοποίηση της συμμετοχής των Κατανεμόμενων ΑΠΕ στην ελληνική αγορά, θεωρεί αιτιολογημένη και αποδεκτή την ύπαρξη δύο και μόνο διακριτών χαρτοφυλακίων για ΑΠΕ Ελεγχόμενης και για ΑΠΕ Μη Ελεγχόμενης Παραγωγής, χωρίς τη διάκριση τους ανά τεχνολογία.

Η ΔΕΗ διαφωνεί και αυτή στην επιβολή χρέωσης μη συμμόρφωσης στην περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 30 λεπτών κατά την ένταξη μιας οντότητας υπηρεσιών εξισορρόπησης μετά τη λήψη της σχετικής εντολής κατανομής.

Η Optimus Energy επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως το Χαρτοφυλάκιο Κατανεμόμενων Μονάδων ΑΠΕ πρέπει να είναι ενιαίο και να εμπεριέχει όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ καθώς και τις μικρές μονάδες συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). «Η Αγορά εξισορρόπησης στην χώρα μας δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτές των άλλων Ευρωπαίων Διαχειριστών και για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτιμούμε πως θα είναι λίγοι οι σταθμοί ΑΠΕ που θα έχουν την τεχνική δυνατότητα και την εμπιστοσύνη για να συμμετέχουν στο Χαρτοφυλάκιο Κατανεμόμενων Μονάδων ΑΠΕ. Εάν θέλουμε να δοθούν κίνητρα συμμετοχής στους παραγωγούς ΑΠΕ θα πρέπει να μπορούν οι ΦΟΣΕ να συμμετάσχουν με ικανοποιητική ισχύ στην Αγορά Εξισορρόπησης, και ο κατακερματισμός των τεχνολογιών (όπως προτείνεται από τον Διαχειριστή) δεν εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό» τονίζεται. .

Ακόμη εκφράζει τη διαφωνία της «γιατί πρέπει να καθυστερήσει 3 επιπλέον χρόνια η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας αυτόματης ΕΑΣ και παροχής Ισχύος Εξισορρόπησης ΕΔΣ», προτείνοντας μια πολύ πιο σύντομη περίοδο.

Η EBIKEN διαβλέπει κίνδυνο να υπάρξει σημαντική απόκλιση και επιβολή προστίμου παρά τη μείωση του φορτίου, εάν ο καταναλωτής δεν μπορεί να εκτιμήσει σωστά το φορτίο αναφοράς. «Η προτεινόμενη μεθοδολογία Μετρητής πριν/Μετρητής μετά, προβλέπει ότι ‘μπορεί να επιλεγεί μόνο για ενεργοποίηση Συμβάντος Απόκρισης Ζήτησης με χρονική διάρκεια μικρότερη ή ίση των 3 ωρών’, γεγονός που αποτελεί άνιση μεταχείριση της, ως προς την μεθοδολογία Υψηλών Χ/Υ».

Ακόμη εκτιμά ότι «οι επιπλέον περιορισμοί που τίθενται στη συμμετοχή της Ζήτησης στην αγορά εξισορρόπησης καθιστούν τη συμμετοχή της αδύνατη, όταν ήδη οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της είναι πολύ απαιτητικές. Πρέπει να διδαχθούμε από την εμπειρία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών οι οποίες πλέον έχουν υιοθετήσει νέους μηχανισμούς αποκλειστικά με συμμετοχή της Ζήτησης», όπως αναφέρει.

Ο ΕΣΕΠΗΕ θεωρεί ότι η εισήγηση του Διαχειριστή αναφορικά με την έναρξη της συμμετοχής των Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενου Φορτίου και των Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενων Μονάδων ΑΠΕ στην αγορά αυτόματης Εφεδρείας Αποκατάστασης Συχνότητας (αυτόματη ΕΑΣ) και στην αγορά Ισχύος Εξισορρόπησης Εφεδρείας Διατήρησης Συχνότητας (ΕΔΣ) από την 1η Μαρτίου 2025 θα καθυστερούσε την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην Αγορά Εξισορρόπησης, στερώντας σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές.

«Προσβλέπουμε στη σύμπτυξη του προτεινόμενου χρονοδιαγράμματος, με τον ΑΔΜΗΕ να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι αγορές αυτές να είναι πλήρως προσβάσιμες από τα Χαρτοφυλάκια Κατανεμόμενου Φορτίου και τα Χαρτοφυλάκια Κατανεμόμενων Μονάδων ΑΠΕ χωρίς πρόσθετη αναβολή πέραν του Μαρτίου 2022» τονίζει.

Παράλληλα επισημαίνει ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή συμμετοχή τους είναι η δυνατότητα συσσώρευσης σταθμών που διαφέρουν μεταξύ τους (ως προς την τεχνολογία, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, την ισχύ, και τη γεωγραφική τους θέση) σε ένα κοινό Χαρτοφυλάκιο. Η ανάπτυξη ενιαίων Χαρτοφυλακίων που απαρτίζονται από διαφοροποιημένους τεχνολογικά και γεωγραφικά σταθμούς συμβάλλει στη μείωση του κόστους εκπροσώπησης ανά μονάδα ΑΠΕ ή Κατανεμόμενο Φορτίο και επιτρέπει σημαντικές συνέργειες μεταξύ των διαφορετικών τεχνολογιών, καθώς αυτές αλληλοσυμπληρώνονται, εξασφαλίζοντας έτσι πιο ποιοτικές και ανταγωνιστικές υπηρεσίες εξισορρόπησης», όπως αναφέρει.