Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα μετά την κατάσχεση πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι, η οποία αναζωπύρωσε τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να επηρεάσει τις ζωτικής σημασίας πλωτές οδούς για το καύσιμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 6,9%, τερματίζοντας ένα τετραήμερο σερί πτώσης. Η αύξηση οφείλεται επίσης στις προβλέψεις για ψυχρότερες καιρικές συνθήκες και στις υψηλότερες τιμές του αργού ενόψει της συνόδου του ΟΠΕΚ+ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Οι έμποροι και οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή διευρυνθεί θα μπορούσε να διαταράξει τις ροές καυσίμων στην περιοχή, οι οποίες επηρεάστηκαν μόνο τοπικά μέχρι στιγμής. Τα δεξαμενόπλοια από το Κατάρ, που είναι κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, διέρχονται τακτικά από την Ερυθρά Θάλασσα καθ’ οδόν προς την Ευρώπη.

Αν και η ήπειρος έχει μπει στο χειμώνα με τους αποθηκευτικούς χώρους πλήρεις και άφθονες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, μια κλιμάκωση θα μπορούσε να απειλήσει την ευαίσθητη ισορροπία εφοδιασμού της. Η Ευρώπη συνεχίζει να είναι ευάλωτη μετά την περσινή ενεργειακή κρίση που η Ρωσία περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών.

Η Nippon Yusen KK με έδρα το Τόκιο δήλωσε ότι το Galaxy Leader, ένα πλοίο μεταφοράς οχημάτων που είχε ναυλώσει, κατελήφθη στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας την Κυριακή.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια του πρώτου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο, σημείωναν άνοδο 5,2% στα 47,42 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 8:32 π.μ. στο Άμστερνταμ.

Διαβάστε ακόμη

Αθανάσιος Πάπιστας: Από το Βατοπέδι στο… διπλό σφυρί (pics)

Ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο, οι προκρατήσεις του τουρισμού, ο αθόρυβος Ιάπωνας, τα βαριά ονόματα στα αιολικά και το deal Attica-ΑΝΕΚ

5 εντυπωσιακά ποδήλατα με στυλ και κορυφαίες επιδόσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ