Ενέργεια & Περιβάλλον

Ενέργεια: Κλιμακωτή επιδότηση 42 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες στο ρεύμα και 40 ευρώ στο φυσικό αέριο

  • Μαριάννα Τζάννε


Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα στήριξης για την πρώτη κατοικία, πώς θα κατανεμηθούν οι επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις - Μητσοτάκης: 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο για στήριξη των νοικοκυριών

Στα 42 ευρώ θα ανέλθει η μέση μηνιαία ενίσχυση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιανουάριο, καλύπτοντας τις ανατιμήσεις για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ενώ στήριξη θα προσφέρουν τα νέα κυβερνητικά μέτρα και για όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων για τον μήνα Ιανουάριο.

Η επιδότηση θα καλύψει 4.200.000 παροχές κύριας κατοικίας ανεξάρτητα από εμβαδόν και εισοδηματικά κριτήρια όπως αποτυπώνονται στο Ε1 και θα επεκταθεί και στο φυσικό αέριο με τη χορήγηση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα καλύπτοντας 540.000 οικιακούς καταναλωτές.

Επιπλέον έκπτωση ύψους 20 ευρώ /MWh θα δοθεί από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα αναζητηθεί η ανάλογη συμβολή και από τους υπόλοιπους παρόχους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, οι λογαριασμοί ρεύματος για  τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν με κλιμακωτό τρόπο ώστε να δοθεί κίνητρο εξοικονόμησης ενέργειας ως εξής:

– για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση θα ανέλθει στο 80%, στηρίζοντας την κατανάλωση με 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα ήτοι 24 ευρώ.

– από 151 έως 300 κιλοβατώρες η επιδότηση που θα χορηγηθεί θα ανέλθει στο 60% καλύπτοντας με 120 ευρώ την μεγαβατώρα ήτοι 18 ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε για το κοινωνικό τιμολόγιο η επιδότηση θα ανέλθει σε 180 ευρώ η μεγαβατώρα, απορροφώντας το 90%  των ανατιμήσεων, παρέχοντας επιδότηση 54 ευρώ.

Τα μέτρα για τη συνολική στήριξη των νοικοκυριών για τον Ιανουάριο θα ανέλθουν σε 157 εκατ. ευρώ.

Για τους επαγγελματίες, ανακοινώθηκε ότι η επιδότηση θα είναι οριζόντια (Χαμηλή, Μέση και Υψηλή Τάση) και θα αφορά τόσο τα αγροτικά και εμπορικά όσο και τα βιομηχανικά και επαγγελματικά τιμολόγια με  επιδότηση που ανέρχεται σε 65€/MWh.

Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. Ευρώ.

Ειδικότερα, τα επαγγελματικά της Χαμηλής Τάσης θα επιδοτηθούν με 74.128.994 ευρώ, τα επαγγελματικά της Μέσης Τάσης (με λιγότερες από 13 GWh) με 41.562.529 ευρώ, τα Επαγγελματικά ΜΤ (με περισσότερες από 13 GWh) 8.226.919 ευρώ, τα βιομηχανικά Υψηλής Τάσης με 2.697.917 ευρώ, τα Αγροτικά Χαμηλής Τάσης 5.528.916 ευρώ και τα Αγροτικά Μέσης Τάσης με 611.672 ευρώ.

Από τον Φεβρουάριο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η επιδότηση θα είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία της επιχείρησης.

Να σημειωθεί ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει η αναστολή της πληρωμής των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, από τον περασμένο Σεπτέμβρη έως σήμερα έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ για την στήριξη των καταναλωτών ενώ για τον Ιανουάριο τα μέτρα επεκτείνονται στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που επίσης βάλλονται βάναυσα από τις εκρηκτικές αυξήσεις στην ενέργεια.

Η επιδότηση του ΦΑ από την Κυβέρνηση επεκτείνεται και σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 30 €/MWh. Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51εκατ. Ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο.

Η συνολική αξία των μέτρων στήριξης όλων των νοικοκυριών και όλων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 395 εκ. ευρώ και αφορά και την Ηλεκτρική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο. Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο θα επαναξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και θα επανακαθοριστούν αναλόγως οι επιδοτήσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς θα μεταμορφωθεί η οικία Κάλλας στην οδό Πατησίων 61

Καραγιάννης: Αυτές είναι οι επενδυτικές προτεραιότητες του Ομίλου Olympia

«Πράσινα» δάνεια ύψους €5,4 δισ. «ασφάλισαν» οι τράπεζες – Ποιο το κεφαλαιακό όφελος