Την ώρα που η Ευρώπη προθερμαίνεται για ένα δύσκολο χειμώνα και μεγάλοι διαχειριστές όπως η Ιταλική Snam προεξοφλούν ελλείψεις στο φυσικό αέριο από αρχές του έτους, στην Ελλάδα εντείνονται οι διεργασίες για να εξασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος αλλά και ένα ευνοϊκότερο καθεστώς τιμολόγησης του αερίου από τους Ρώσους.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται ιδιαίτερα καθοριστική η συνάντηση που προγραμματίζεται για μεθαύριο Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στο Σότσι της Ρωσίας μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρώσου Προέδρου Βραντιμίρ Πούτιν.

Έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom με πρωταρχικό σκοπό την προμήθεια από την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου φθηνότερου φυσικού αερίου αλλά και η 13η Σύνοδος της μεικτής διυπουργικής επιτροπής για την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική και επιστημονική συνεργασία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που διεξήχθη τις προηγούμενες μέρες και λειτούργησε ως προπομπός  του πρωθυπουργικού ταξιδιού. Η Gazprom αποτελεί σημαντικό στρατηγικό προμηθευτή σε φυσικό αέριο για τους έλληνες εισαγωγής.

Η Ελλάδα μέσω της ΔΕΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αερίου έχει συνάψει συμφωνία με την Gazprom για να προμηθεύεται αέριο το οποίο τιμολογείται με βάση τις τιμές  πετρελαίου (oil indexed). Πέρσι λόγω της ανατίμησης του μαύρου χρυσού και του φθηνότερου  LNG ζήτησε να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης, κάτι που επαναλαμβάνεται και το 2021 για το αέριο που θα εισαχθεί το 2022. Φέτος όμως συμβαίνει το αντίθετο καθώς το LNG και οι τιμές στο Ολλανδικό hub TTF που διαμορφώνουν τις τιμές είναι πιο ακριβές λόγω των διεθνών ανατιμήσεων και η χώρα μας ζητά να επανέλθει η τιμολόγηση με βάση το πετρέλαιο.

Το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο οποίο θα συμμετέχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που μεταβαίνει σήμερα στην Ρωσία και θα έχει ξεχωριστές επαφές με την ηγεσία τoυ Ρωσικού κολοσσού της Gazprom, θα έχει λόγω της ενεργειακής κρίσης έντονο ενεργειακό χρώμα και είναι βέβαιο ότι θα συνδυαστεί με το κύριο αίτημα της χώρας μας για φθηνότερο καύσιμο.

Την ίδια ώρα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κλιμακώνει τις συναντήσεις της με όλους τους φορείς της αγοράς για να διασφαλίσει την ασφαλή τροφοδοσία με αέριο. Την Παρασκευή ήταν προγραμματισμένη συνάντηση της ΡΑΕ με τον Ήρωνα και την Elpedison ενώ σήμερα επίκεινται συνάντηση με την ΔΕΗ και θα ακολουθήσει η Μυτιληναίος.

Οι εταιρείες, οι οποίες έκλεισαν slots στην Ρεβυθούσα κατά τις πρόσφατες δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τις ποσότητες που θα πάρουν καθώς μέχρι σήμερα μεταθέτουν τις διαδικασίες προμήθειας λόγω του υψηλού κόστους των τιμών του φυσικού αερίου.

Mε βάση τις δημοπρασίες που διενήργησε τον περασμένο μήνα ο ΔΕΣΦΑ, κλείστηκαν συνολικά 34 slots (χρονοθυρίδες). Από αυτά τα  15 αφορούσαν κατά πληροφορίες τη ΔΕΠΑ, 8 την  Mytilineos, 5 τη ΔΕΗ, 4 την Elpedison και 2 την Μotor Oil.

Τις προηγούμενες μέρες πάντως η διοίκηση της Snam που είναι και εκ των βασικών μετόχων του ΔΕΣΦΑ, τόνισε την ανάγκη για δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΕΕ στα πρότυπα του πετρελαίου. Όπως εκτίμησε με την σημερινή πραγματικότητα η ΕΕ θα βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών σε αποθέματα φυσικού αερίου που μέχρι τα τέλη Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα είναι κάτω από 10%.

Διαβάστε ακόμη:

Όμιλος Καράτζη: Σε εξέλιξη επενδυτικό πλάνο €1 δισ. στην ενέργεια

Ηνωμένο Βασίλειο: «Καπέλο» 100 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος μόνο από το «κανόνι» των προμηθευτών

Στο σφυρί ένα «μυστικό» υπόσκαφο της Σαντορίνης (pics)