Η Pure Planet μπορεί να γίνει ο τελευταίος προμηθευτής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου που θα οδηγηθεί σε κατάρρευση ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων τιμών και των ελλείψεων εφοδιασμού που κλονίζουν την αγορά φυσικού αερίου, όπως αναφέρει το Sky News.

Η διαφορά είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, που έχει περί τους 125.000 πελάτες, υποστηρίζεται από τον ενεργειακό κολοσσό BP Plc και παρόλα αυτά δεν απέφυγε να… στριμωχτεί. Έτσι, έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με τη ρυθμιστική αρχή της χώρας, Ofgem, για την προσθήκη των πελατών της στη διαδικασία προμηθευτή έσχατης ανάγκης, σύμφωνα με την οποία η ρυθμιστική αρχή ορίζει έναν νέο πάροχο μεταξύ ισχυρότερων εταιρειών ενέργειας.

«Η νούμερο ένα προτεραιότητά μας είναι η προστασία των πελατών», δήλωσε εκπρόσωπος της Ofgem, χωρίς να επιβεβαιώσει καμία συζήτηση με την Pure Planet. «Σε περίπτωση αποτυχίας ενός προμηθευτή, η Ofgem έχει ισχυρά συστήματα και το δίκτυό μας διασφαλίζει ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου των πελατών συνεχίζεται και προστατεύει τα πιστωτικά τους υπόλοιπα».

Δέκα εταιρείες ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βαρέσει «κανόνι» από τις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με τον Business Secretary, Kwasi Kwarteng, ο οποίος προειδοποίησε ότι περισσότεροι προμηθευτές είναι πιθανό να καταρρεύσουν ως αποτέλεσμα της πρόσφατης αστάθειας στις αγορές φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει την αύξηση του κόστους ενέργειας καθώς η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου παρασέρνει τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Η BP, η οποία κατέχει το 24% της Pure Planet και της παρέχει φυσικό αέριο, αποφάσισε να διακόψει τον εφοδιασμό της εταιρείας, σύμφωνα με το Sky News. Η τύχη της εταιρείας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας αναμένεται να ξεκαθαρίσει αυτήν την εβδομάδα, αν και δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση. Πάντως, εκπρόσωπος της BP αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε με το Bloomberg News και η Pure Planet δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Η ενεργειακή ρυθμιστική αρχή Ofgem δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ξεκινήσει τη δημιουργία εντός ταμείου για την παροχή έκτακτης πίστωσης σε πελάτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αφού οι τιμές χονδρικής έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο κατάλογος των προμηθευτών ενέργειας που έχουν βάλει λουκέτο στη Μ. Βρετανία μακραίνει διαρκώς και υπολογίζεται πως πάνω από 2 εκατομμύρια πελάτες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με προβλήματα με τους παρόχους τους. Ρολά έχουν κατεβάσει η HubEnergy, ακολούθησαν οι εταιρείες Utility Point και People’s Energy και ακολούθησαν άλλες δύο εταιρείες, οι PfP Energy και MoneyPlus Energy.

Σε επιφυλακή στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας βρίσκεται σε επιφυλακή για να αποτραπούν μεγάλα «κανόνια» τύπου Βρετανίας. Προ 10ημέρου ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Θανάσης Δαγούμας, ανέφερε πως η ΡΑΕ έχει ξεκινήσει τις επαφές με προμηθευτές της αγοράς που αντιμετωπίζουν ταμειακές δυσκολίες προκειμένου να αποτρέψει φαινόμενα ντόμινο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να προστατεύσει καταναλωτές και διαχειριστές.

Ο κ. Δαγούμας σύμφωνα με το ρεπορτάζ ανέφερε ότι υπάρχουν επισφάλειες στην αγορά, οι οποίες μεγαλώνουν όσο οι τιμές ακολουθούν τους φρενήρεις ρυθμούς των τελευταίων μηνών. Μία μορφή άμυνας είναι η μετατροπή των τιμολογίων τους σε κυμαινόμενα για να μετακυλήσουν μέρος του υψηλού κόστους από τις ανατιμήσεις στους καταναλωτές. Ωστόσο το ράλι τιμών που θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες, δυσκολεύει την ήδη προβληματική κατάσταση και αποδυναμώνει τα μέτρα θωράκισης της αγοράς δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον.

Ο επικεφαλής της ΡΑΕ είχε σημειώσει πως οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσανατολίζονται σε κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω αυξήσεων κεφαλαίων. Ωστόσο η κατάσταση δεν παύει να είναι στα «κόκκινα» για κάποιους προμηθευτές και ο προβληματισμός αυτός μεταφέρεται στα υψηλότερα κλιμάκια των μετόχων που αναζητούν τρόπους διαφυγής.

Διαβάστε ακόμα:

Πρόγραμμα Γέφυρα: Παράταση 3 μηνών για τα φυσικά πρόσωπα – «Ανάσα» για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις

Ενεργειακή κρίση: Στη μάχη της αποκλιμάκωσης των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου ΔΕΗ και ΔΕΠΑ 

Χυτήρογλου: Γιατί έχασε το ακίνητο – «φιλέτο» στη Μητροπόλεως (pic)