Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ørsted έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση (FID) για το FlagshipONE, το έργο παραγωγής πράσινης συνθετικής μεθανόλης (green e-methanol).

Το FlagshipONE θα είναι η πρώτη εμπορικής κλίμακας εγκατάσταση Power-to-X της Ørsted και αποτελεί σημαντικό βήμα προς το στόχο του δανέζικου κολοσσού των ΑΠΕ να κατακτήσει ηγετική θέση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και των πράσινων καυσίμων. Η Ørsted ανέλαβε την πλήρη ιδιοκτησία του FlagshipONE εξαγοράζοντας το υπόλοιπο 55% του μεριδίου του έργου από την Liquid Wind AB.

Το FlagshipONE θα βρίσκεται στο Örnsköldsvik στη Βόρεια Σουηδία, και θα είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση green e-methanol στην Ευρώπη. Το project αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025 και θα παράγει περίπου 50.000 τόνους κάθε χρόνο με στόχο τη δραστική μείωση των εκπομπών της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 3% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

Το FlagshipONE είναι το πρώτο έργο green e-methanol στο pipeline πράσινων καυσίμων της Ørsted, καθώς η εταιρεία αναπτύσσει επίσης το «Project Star» των 300.000 τόνων στις ΗΠΑ και το «Green Fuels for Denmark» στην Κοπεγχάγη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σήμερα, τα πράσινα καύσιμα για τη ναυτιλία έχουν υψηλότερη τιμή σε σύγκριση με τα εναλλακτικά που βασίζονται σε ορυκτά και ο κλάδος χρειάζεται υποστηρικτικές κινήσεις και ρυθμίσεις για να δώσει κίνητρα στη ζήτηση. Μέχρι να υλοποιηθούν αυτά η τιμολόγηση της green e-methanol, υπόκειται σε σημαντικές αβεβαιότητες.

Η Ørsted θα ξεκινήσει την κατασκευή του FlagshipONE την άνοιξη του 2023. Το έργο θα αναπτυχθεί στις εγκαταστάσεις του σταθμού συνδυασμένης θερμότητας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Hörneborgsverket στο Örnsköldsvik, που λειτουργεί από την Övik Energi. Η green e-methanol θα παραχθεί με χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας και βιογενούς διοξειδίου του άνθρακα που συλλέγεται από το Hörneborgsverket. Επιπλέον, το FlagshipONE θα χρησιμοποιεί ατμό, νερό επεξεργασίας και νερό ψύξης από το Hörneborgsverket, ενώ η υπερβάλλουσα θερμότητα από τη διαδικασία παραγωγής θα διοχετεύεται στην παροχή τηλεθέρμανσης.

Διαβάστε ακόμη

Αυξημένα τα τιμολόγια της νέας χρονιάς για την αγορά ηλεκτρισμού – Άνοδος 28% στις ταρίφες Ιανουαρίου

Σωκράτης Κόκκαλης: Τέλος εποχής – Γιατί η Intracom μετατρέπεται σε εταιρεία επενδύσεων

Τα γκάλοπ και η άρση ασυλίας, αρχίζει… η πώληση μετοχών στην Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς, τα 200 της Viva και επιστροφή του Σωκράτη με τα 500