Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs εξηγεί τι σημαίνει για την Ευρώπη, τα νοικοκυριά αλλά και την αγορά του φυσικού αερίου το ανώτατο όριο τιμών στα €180 ανά MWh στο φυσικό αέριο στο TTF που συμφώνησαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ. Επί της ουσίας ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι μόνο προβλήματα θα προκαλέσει η απόφαση, τα οποία θα γίνουν ορατά από το καλοκαίρι του 2023, που οι χώρες θα προσπαθήσουν να γεμίσουν τις αποθήκες με φυσικό αέριο για τον χειμώνα του 2024.

«Η συμφωνηθείσα τιμή είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το όριο των €275 ανά MWh που προτάθηκε τον περασμένο μήνα και θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Φεβρουαρίου 2023. Αυτό κατά την άποψή μας αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ενεργοποίησης του ανώτατου ορίου τιμών σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαταραχής της αγοράς», εξηγεί η τράπεζα. «Για να είμαστε σαφείς, όπως έχουμε υποστηρίξει προηγουμένως, ένα ανώτατο όριο τιμών χωρίς σχετικό ανώτατο όριο ζήτησης όχι μόνο δεν λύνει το έλλειμμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά κινδυνεύει να επιδεινώσει το συνεχιζόμενο έλλειμμα, δίνοντας κίνητρα στην κατανάλωση.

Περαιτέρω, η θέσπιση ανώτατων τιμών φυσικού αερίου σε επίπεδο χρηματιστηρίου ειδικότερα έχει πρόσθετα επιζήμια αποτελέσματα, όπως:

1) την περαιτέρω μείωση της ρευστότητας σε μια ήδη φτωχή σε ρευστότητα αγορά,

2) την αύξηση του κινδύνου μείωσης της προσφοράς φυσικού αερίου και

3) τη διατάραξη της διαχείρισης εμπορικών κινδύνων», εκτιμά ο αμερικανικός οίκος

«Οι προϋποθέσεις ενεργοποίησης του ανώτατου ορίου είναι ότι αν η μηνιαία τιμή στο TTF υπερβαίνει τα €180 ανά MWh για τρεις εργάσιμες ημέρες και ότι είναι κατά €35 ανά MWh υψηλότερη από μια τιμή αναφοράς για το ΥΦΑ (που πιθανόν να περιλαμβάνει τις τιμές ΥΦΑ της ΒΔ και της Μεσογείου Ευρώπης) κατά τη διάρκεια των ίδιων τριών ημερών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ακόμη και αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ενεργοποίησης, τα γεγονότα σύσφιξης της αγοράς που ανεβάζουν τις τιμές κοντά στο προτεινόμενο ανώτατο όριο είναι πιθανό να προκαλέσουν προληπτική δράση από τους συμμετέχοντες στην αγορά, οδηγώντας ενδεχομένως σε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις του ανώτατου ορίου που συζητήθηκαν ανωτέρω», συνεχίσει η Goldman Sachs.

«Θεωρούμε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023, όταν πιστεύουμε ότι θα απαιτηθεί πρόσθετη καταστροφή της βιομηχανικής ζήτησης λόγω τιμών σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, αν και το πρόσφατο κύμα ψύχους στην Ευρώπη αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις εξαιρετικά υψηλές εισαγωγές ΥΦΑ και την εξοικονόμηση πόρων από τους οικιακούς καταναλωτές, διατηρούμε την άποψή μας ότι θα χρειαστούν τιμές κατά μέσο όρο €180 ανά MWh κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το επόμενο έτος για να διατηρηθεί αρκετή καταστροφή της ζήτησης ώστε να βοηθηθεί η ΒΔ ευρωπαϊκή αποθήκη να επαναλάβει την επιτυχή πλήρωση του 2022 πάνω από το 90%», εξηγεί η τράπεζα.

«Τέλος, σημειώνουμε ότι η χρήση των ευρωπαϊκών τιμών αναφοράς ΥΦΑ ως υποκατάστατο για τις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, όπως προτείνεται από το προτεινόμενο ανώτατο όριο TTF, μπορεί να είναι λανθασμένη. Για να είμαστε σαφείς, το περασμένο καλοκαίρι η τιμή στο TTF ήταν συχνά πάνω από €40 ανά MWh πάνω από τις ευρωπαϊκές τιμές ΥΦΑ, επειδή η ικανότητα εισαγωγής ΥΦΑ στην Ολλανδία ήταν στο μέγιστο δυνατό βαθμό εξαντλημένη και η τιμή στο TTF έπρεπε να τιμολογήσει την πρόσθετη καταστροφή της βιομηχανικής ζήτησης στο περιθώριο για να εξισορροπήσει την αγορά. Παρόλο που στην Ολλανδία αύξησαν έκτοτε την ικανότητα εισαγωγής ΥΦΑ, ακολουθούμενες από την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας των πρώτων τερματικών σταθμών εισαγωγής ΥΦΑ της Γερμανίας, εάν οι τερματικοί αυτοί σταθμοί χρησιμοποιηθούν πλήρως το επόμενο καλοκαίρι, η ίδια αποσύνδεση τιμών TTF-ΥΦΑ ενδέχεται να προκύψει και πάλι. Όχι επειδή η τιμή στο TTF βρίσκεται σε “υπερβολικά επίπεδα”, αλλά επειδή θα αναζητήσει το οριακό ποσότητα αερίου για να γεμίσει την αποθήκη ενόψει του χειμώνα 2023/24, είτε αυτό προέρχεται από το ΥΦΑ είτε, αν χρειαστεί, από την καταστροφή της εγχώριας ζήτησης», καταλήγει η Goldman Sachs.

Διαβάστε ακόμη

Ποδαρικό στο 2023 με αυξήσεις 20%-25% στο ρεύμα – Aβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες

Η… Κατερίνα Μέσι, η Cosmote, η Vodafone και η ΕΥΠ, η Ιντρακάτ «κοιτάζει» την ΤΕΚΑΛ (και στο βάθος ΟΛΘ) και το χρυσό weekend στα malls

«Village Resort & Waterpark»: Πώς από το σφυρί κατέληξε στα χέρια της Μαρίτας Καράτζη (pics)