Την προσθήκη αποθήκευσης στο μεγάλο φωτοβολταϊκό των 252 MW που προωθεί η οικογένεια Τσάκου, ενέκρινε η ΡΑΕ.

Συγκεκριμένα, μετά από σχετική αίτηση της εταιρείας «Ενέργεια Υπερίωνας» στις 14 Οκτωβρίου 2022, η ΡΑΕ ενέκρινε την τροποποίηση της βεβαίωσης παραγωγού ώστε να περιληφθεί η προσθήκη διατάξεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης κατάντη του μετρητή, χωρίς τη δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από το σύστημα μεταφοράς ή το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο συνδέεται για σκοπούς αποθήκευσής της. Παράλληλα, εγκρίθηκε η μείωση των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεγάλη αυτή πράσινη επένδυση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη γερμανική ΜΑΝ, ενώ συνδυάζει και τη χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας.

Συγκεκριμένα, το project τρέχει η εταιρεία «Ενέργεια Υπερίωνας Α.Ε.», η οποία και υπέβαλε στη ΡΑΕ τη σχετική αίτηση τον Δεκέμβριο του 2020 για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 251,904 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 251,904 MW στη θέση Αχλαδιά της Δημοτικής Ενότητας Δομοκού Φθιώτιδας.

Καινοτόμα τεχνολογία

Στην εγκριτική απόφαση της ΡΑΕ για τη χορήγηση της Βεβαίωσης Παραγωγού που εκδόθηκε στις 27 Απριλίου 2021 τονίζεται ότι «το προκείμενο έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό, ισχύος 251,904 MW, αξιοποιεί καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες και εφαρμογές για την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με τη συμπερίληψη μίας μη-αυτόνομης, εσωτερικής μονάδας αποθήκευσης ενέργειας 250MWh, με τη χρήση τεχνολογίας τετηγμένου άλατος και ατμοστροβίλου. Ως εκ τούτου, καθίσταται εφικτή η λειτουργία του φωτοβολταϊκού σταθμού για μακρότερο χρονικό διάστημα. Επομένως, η ενσωμάτωση της μονάδας αποθήκευσης στον φωτοβολταϊκό σταθμό δεν συνεπάγεται μεταβολή της πρωτογενούς πηγής ενέργειας, που αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, και δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα του έργου. Σε κάθε δε περίπτωση, το έργο δεν αντλεί ενέργεια από το Σύστημα».

Με βάση την πρόσφατη τροποποίηση, η εγκατεστημένη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης είναι 250 MWh και η εγγυημένη (ωφέλιμη) 90 MWh.

Η εταιρεία «Ενέργεια Υπερίωνας»

Το ενδιαφέρον της οικογένειας Τσάκου για τον τομέα της πράσινης ενέργειας δεν είναι σημερινό. Αντίθετα, η εταιρεία «Ενέργεια Υπερίωνας Α.Ε.», έχει συσταθεί από τον Μάιο του 2007 και έκτοτε προετοίμαζε το έδαφος για την μεγάλη κίνηση στο κατάλληλο timing.

Παράλληλα, το άνοιγμα του εφοπλιστικού ομίλου στο χώρο των ΑΠΕ έχει επιβεβαιώσει ο επικεφαλής της ναυτιλιακής Tsakos Energy Navigation (TEN) Δρ. Νικόλαος Τσάκος. Σε δηλώσεις του για την ανάγκη προστασίας του πλανήτη είχε μιλήσει για τη στροφή στις ΑΠΕ και τα projects που υλοποιεί ο Όμιλος σε Νότια Αμερική (όπου η οικογένεια Τσάκου κατέχει μεγάλες εκτάσεις γης) και Ευρώπη, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά.

«Όλοι οι κορυφαίοι πελάτες μας επενδύουν σε R&D σχετικά με αυτό, οπότε είναι λογικό ως μέρος της αλυσίδας να κοιτάξουμε και εμείς παρόμοιες ευκαιρίες. Επενδύουμε σε φωτοβολταϊκά, όντας επενδυτές σε ίσως ένα από τα μεγαλύτερα projects φωτοβολταϊκών στη Ευρώπη», είχε τονίσει.

Η εταιρεία «Ενέργεια Υπερίωνας Α.Ε.», εδρεύει στο μέγαρο του Ομίλου Τσάκου επί της λεωφόρου Συγγρού και στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν ο Γεώργιος Σαρόγλου, ως Πρόεδρος, ο Λάμπρος Λαμπρόπουλος ως Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και ως μέλη ο Νικόλαος Τσάκος, ο Απόστολος Τσιτσιράκης και ο Ιωάννης Σαρόγλου.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2021 αποφασίστηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης Tsakos Energy Navigation (TEN), αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της ελληνόκτητης ναυτιλίας.

Διαβάστε ακόμη:

«Πολεμικός» o προϋπολογισμός του 2023 με θύμα την ανάπτυξη

Η υπόθεση Κιβωτός και το Μαξίμου, το λογισμικό-πασπαρτού, το ακίνητο του Μπακολίτσα και τα… αλώνια της Καλαμάτας

ΔΕΗ: Απλώνει οπτική ίνα σε 14 περιοχές της Αττικής και επεκτείνεται στα telecoms