Ικανή να παράγει ενέργεια για μισό εκατομμύριο ελληνικά νοικοκυριά θα είναι η MORE, όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ από την Ελλάκτωρ. Ο πράσινος πυλώνας της Motor Oil που θα ενσωματώσει όλα τα έργα αιολικής, ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης του ομίλου, υπολογίζεται να έχει λειτουργική κερδοφορία ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ με το  σύνολο του επενδυμένου κεφαλαίου να ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε χθες κατά την επίσημη παρουσίαση της νέας θυγατρικής της ΜΟΙ, ο κ. Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου γενικός διευθυντής της MORE,  η ένταξη  στην εταιρεία της παλιάς Άνεμος θα δημιουργήσει μια εγκατεστημένη βάση δυναμικότητας 1 γιγαβάτ. Η εξαγορά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους και αφού πάρει την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την χθεσινοβραδινή παρουσίαση της νέας εταιρίας, ανέφερε ότι πέρα από την εγκατεστημένη ισχύ, η MORE μετά την εξαγορά θα έχει έργα 2,2 γιγαβάτ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Ήδη, η εταιρεία διαθέτει σε λειτουργία έργα ισχύος 280 MW και υπό κατασκευή επιπλέον 85 MW που θα ολοκληρωθούν από τις αρχές του 2023 και έως το 2024.

Όπως επισήμανε το στέλεχος της MORE, η εταιρεία θα επικεντρωθεί  το επόμενο διάστημα στην ανάπτυξη  αδειών που ήδη έχει αποκτήσει, χωρίς να αποκλείει την ένταξη και άλλων ώριμων έργων στο χαρτοφυλάκιό της. Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν θα προχωρήσει στην εξαγορά άλλων εν  λειτουργία ΑΠΕ.

Από αριστερά προς δεξιά, ο Ιωάννης Κοσμαδάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Motor Oil, ο Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής της MORE και ο Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Motor Oil

Η στρατηγική προβλέπει διεύρυνση του χαρτοφυλακίου από έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης και υπεράκτιων αιολικών αλλά και την επέκταση εκτός των ελληνικών συνόρων. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και της συζήτησης που ακολούθησε μεταξύ του  Γενικού Διευθυντή της MORE και του κ. Σταύρου Παπαθανασίου, Καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναδείχτηκαν σημαντικά στοιχεία για τον κλάδο των ΑΠΕ, τις τάσεις που δημιουργούνται, καθώς και τις επενδυτικές προοπτικές.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι βασικές τεχνολογίες των ΑΠΕ το επόμενο διάστημα, θα είναι κυρίως η αιολική και η  ηλιακή. Ωστόσο θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές ως προς τον τρόπο που αναπτύσσονται και αξιολογούνται τα έργα, που σχετίζεται με τεχνικούς και οικονομικούς λόγους.

Υπάρχει μια μεγάλη συσσώρευση παραγωγής ενέργειας που όπως είπε, συνδέεται με τον ταυτοχρονισμό των ΑΠΕ (παράγουν ενέργεια την ίδια ώρα μέσα στην μέρα).« Ο ταυτοχρονισμός δημιουργεί το φαινόμενο να μειώνονται οι τιμές. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη στους παραγωγούς να επεκτείνουν το χρόνο λειτουργίας του έργου μέσα στην μέρα, κάτι που  οδηγεί στην λεγόμενη υβριδοποίηση», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της MORE.

Σήμερα, τόνισε αναπτύσσονται έργα με πολλές διαφορετικές τεχνολογίες μαζί ή έργα παντρεμένα με αποθήκευση ή με την ζήτηση. Με την υβριδοποίηση, υπάρχει όμως και μια διαφορετική ενεργοποίηση των ίδιων των έργων στις αγορές που λειτουργούν προσπαθώντας να πετύχουν λόγους βιωσιμότητας που δεν σχετίζονται με τις σταθερές ταρίφες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου αυτό αλλάζει τα δεδομένα και στα θέματα της χρηματοδότησης. Όλο και περισσότερο τα έργα παύουν να κυνηγούν τη σταθερή ταρίφα που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Είτε γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος είτε γιατί οι επενδυτές θεωρούν ότι οι ταρίφες είναι χαμηλές και δεν ευνοούν την επένδυση.

Αυτό σημαίνει ότι τα έργα αποκτούν σταδιακά στη αγορά ένα εμπορικό ρίσκο που δεν είχαν και αυτό αλλάζει τον τρόπο χρηματοδότησης από την πλευρά των τραπεζών.  «Οι τράπεζες δεν μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν με τον ίδιο τρόπο και τους ίδιους όρους έργα που τώρα πια είναι εκτεθειμένα στην αγορά. Για αυτό και ο επενδυτής που κατασκευάζει ΑΠΕ έχει δύο επιλογές. Είτε να βάλλει περισσότερα λεφτά και να αναλάβει μέρος του κόστους, είτε να κάνει κάποιες διμερείς συμβάσεις ώστε να πουλά την ενέργεια που παράγει. Πλέον η χρηματοδότηση του έργου αρχίζει όλο και περισσότερο να εξαρτάται από την αξιοπιστία και το προφίλ εκείνου που αγοράζει την ενέργεια».

Όπως σημείωσε ο κ. Παπακωσταντίνου, η εταιρεία διαβλέποντας αυτή την τάση έχει δώσει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη του μοντέλου των ΦΟΣΕ και στην δραστηριότητα του energy management.

Η MORE είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορείς εκπροσώπησης στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας περίπου 500 ΜW.

Από αριστερά προς δεξιά, ο Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής της MORE, ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Motor Oil.

 

Από αριστερά προς δεξιά, ο Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής της MORE, η Αλεξάνδρα Σδούκου, ΓΓ Ενέργειας Και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Motor Oil.

Διαβάστε ακόμη

Εκπομπές ρύπων από αυτοκίνητα: Το δρακόντειο Euro 7 έρχεται (pic)

Ξεκινά το μεγάλο «παζάρι» σούπερ μάρκετ – βιομηχάνων για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Η προδοσία της Παγκρήτιας, οι 16 νέες Ferrari μέσα στην κρίση, το deal της Προοδευτικής και ο μυστηριώδης δάκτυλος