Μια νέα ηλεκτρική διασύνδεση με Γερμανία και Αυστρία συνολικής χωρητικότητας 3 GW έχει κάνει η ελληνική πλευρά στον σκληρό πυρήνα  της Κομισιόν, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο συνέδριο Renewable& Storage.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που ο κ. Σκρέκας δεν έκρυψε την δυσκολία του, λέγοντας ότι η διασύνδεση θα διασχίζει την Αλβανία και τις βορειότερες χώρες μέχρι να φτάσει στην Αυστρία και από εκεί στη Γερμανία με προοπτική να φτάσει τα 9 GW.  Συνολικά στον τομέα των διασυνδέσεων ο κ. Σκρέκας είπε πως θα επενδυθούν περίπου 10 δισ. ευρώ για το διπλασιασμό των διεθνών καλωδίων με Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ιταλία, ενώ προχωρεί ο σχεδιασμός και το άλλο μεγάλο πρότζεκτ της διασύνδεσης με Αίγυπτο, συνολικής ισχύος  3 GW.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ο κ. Σκρέκας είπε πως «θα ανακτούμε οποιαδήποτε υπερέσοδα στην ενέργεια». Τόνισε πως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν χορηγηθεί επιδοτήσεις κοντά στα επτά δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα 2,3 δισ. από τα οποία προέρχονται από τον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από τις άλλες πηγές εσόδων όπως οι δημοπρασίες ρύπων, ο ειδικός λογαριασμός της πράσινης ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), και τα ανακτώμενα υπερέσοδα στον κλάδο παραγωγής που εφαρμόζεται από αρχές Ιουλίου.

Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε πως οι τιμές που ανακοινώνονται για τη χονδρική αγορά ενέργειας καθημερινά είναι πολύ υψηλότερα από τις πραγματικές τιμές που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές λόγω του συγκεκριμένου πλαφόν. Πρόσφατα, πρόσθεσε, «το πλαφόν επεκτάθηκε και στην ενδοημερήσια αγορά προ ημερών και βεβαίως λόγω της μεταβλητότητας μπορεί να δημιουργηθούν υπερέσοδα στην προμήθεια ανακοινώσαμε πως προχωρούμε άμεσα στη δημιουργία ενός μηχανισμού ανάκτησης και στην προμήθεια».

Η Ελλάδα, κατά τον κ. Σκρέκα «είναι η μόνη χώρα που δημιούργησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) που το πρώτο πεντάμηνο της κρίσης είχε 700 εκατ. έσοδα που επέστρεψαν στους καταναλωτές. Από 1η Ιανουαρίου επιδοτήσαμε και λογαριασμούς επιχειρήσεων και απορροφήσαμε το 30% – 50% της αύξησης τιμών. Από το Μάρτιο αυξήθηκε περισσότερο η ενίσχυσης γιατί οι τιμές ανέβηκαν. Σήμερα απορροφούμε το 90% της αύξησης για τα νοικοκυριά με κλίμακα επιδοτήσεων».

Ο ΥΠΕΝ αναφέρθηκε και στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας όπως τα 2,2 δισ. ευρώ για το «Εξοικονομώ» για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τα 350 εκατ. για «Εξοικονομώ Επιχειρώ», 250 εκατ. για νέους και νέες οικογένειες, 160 εκατ. για φωτοβολταϊκά στις στέγες επιχειρήσεων, 290 εκατ.  για το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», τα 90 εκατ. για το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις» και το ύψος 640 εκατ. πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων.

Σύντομα είπε ο κ. Σκρέκας θα ανοίξει και η πλατφόρμα για το ύψους 40 εκατ. ευρώ πρόγραμμα για τα «Πράσινα Ταξί» που επιδοτεί την αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος, ενώ προχωρά και το πρόγραμμα των 80 εκατ. ευρώ για τους φορτιστές καθώς και το «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Διαβάστε ακόμη:

Επίδομα θέρμανσης: Όλο το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Black Friday: Έως και 100 ευρώ θα ξοδέψει η πλειοψηφία των Ελλήνων για αγορές ειδών μόδας

Η πρωτοπόρος εταιρεία με το ελληνικό DNA που πήρε $50 εκατ. από τον Μπιλ Γκέιτς