Ο αεριοστρόβιλος της νέας υπερσύγχρονης μονάδας στην Κομοτηνή μπήκε στη θέση του, όπως ανακοίνωσε μέσω LinkedIn η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για τον αεριοστρόβιλο 9000HL της Siemens Energy που αποτελεί την αιχμή της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Η παραλαβή, εκφόρτωση, μεταφορά σε μήκος περίπου 60 χιλιομέτρων και η τοποθέτηση του ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία,την προηγούμενη εβδομάδα, με την αγαστή συνεργασία και υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς και υπηρεσίες των νομών Αλεξανδρούπολης και Ροδόπης.

Στο πλαίσιο της μεταφοράς του, η ΤΕΡΝΑ πραγματοποίησε καθαρισμούς τεχνικών έργων και οδών, βελτιώσεις οδοποιίας και ιρλανδικών διαβάσεων, καθώς και προσωρινές υποστυλώσεις γεφυρών και τεχνικών έργων, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής θα παραμείνουν στη διάθεση των τοπικών κοινωνιών.

Η μεγάλη επένδυση για τη νέα μονάδα προωθείται από την Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, joint venture των Ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil και εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 375 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή του project από την ΤΕΡΝΑ προχωρά με γοργούς ρυθμούς και με στόχο η νέα μονάδα να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Όπως αποκάλυψε από τον Οκτώβριο του 2021 το newmoney, η συμφωνία με τη Siemens Energy προέβλεπε την τοποθέτηση της «ναυαρχίδας» του γερμανικού ομίλου και συγκεκριμένα τον πρώτο HL-class gas turbine που ήρθε στην Ελλάδα, τον SGT5-9000HL.Πρόκειται για τον ισχυρότερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στον κόσμο σε διαμόρφωση 1×1, με μειωμένες εκπομπές CO2 και αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού. Ειδικότερα προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%. Παράλληλα, η υποστήριξη σε έργα μηχανικού ανατέθηκε σε κοινοπραξία κορυφαίων εταιρειών, με επικεφαλής την Hill International, και με τη συμμετοχή των Tractebel-Engie.

Σημειώνεται ότι η αρχική άδεια αφορούσε μονάδα 665 MW, ωστόσο πριν ακόμη την επίσημη ανακοίνωση της συμμαχίας με τη ΜΟΗ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέβαλε αίτηση τροποποίησης για την αύξηση ισχύος στα 876,6 MW, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη από όσες μονάδες συνδυασμένου κύκλου έχουν αδειοδοτηθεί ή σχεδιάζονται μέχρι τώρα.

Η νέα μονάδα θα είναι στρατηγικά τοποθετημένη στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, δηλαδή στο επίκεντρο του βόρειου συστήματος, όπου αφενός αποτελεί σταυροδρόμι των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων ενεργειακών «διαδρόμων», αφετέρου θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο λόγω της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH σε Aμύνταιο και Kαρδιά.

Η νέα μονάδα και ο υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 101.561,56 τ.μ., εκ των 45.450 τ.μ. θα καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (στεγασμένες υπαίθριες και εσωτερική οδοποιία), 16.850 τ.μ. ο υποσταθμός, 1.660 τ.μ. τα κτίρια υποστήριξης (Διοικητήριο, αποθήκες, συνεργεία και φυλάκιο εισόδου), 240 τ.μ. οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και 600 τ.μ. οι εγκαταστάσεις του βανοστασίου εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου.

Η τροφοδότηση με το καύσιμο θα γίνεται από το παρακείμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ μέσω νέου μετρητικού/ρυθμιστικού σταθμού που θα εγκατασταθεί εκτός της ΒΙΠΕ και υπογείου αγωγού διαμέτρου 14” δυναμικότητας 150.000 Nm3 /h.

Διαβάστε ακόμη

Διόδια: Σκληρή κόντρα παραχωρησιούχων με υπουργείο για τις ανατιμήσεις λόγω πληθωρισμού

My Θέρμανση: Ξεπέρασαν οι «followers» το 1 εκατομμύριο για το επίδομα πετρελαίου (pic)

Ο Μητσοτάκης με «Πιερρ» και ο Τσίπρας με… Λαλιώτη, έρχεται φόρος στις τράπεζες και Τούρκος συνέταιρος στον Φουρλή