Επιχειρήσεις

Αγορά: Δείτε αναλυτικά τι λειτουργεί από σήμερα και υπό ποιους όρους

  • Στέλιος Μορφίδης


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση - Τι θα πωλείται μόνο μέσω e-shop - Πού θα ισχύει το click away ή το click inside

Σε φάση αυστηρού lockdown εισήλθε από σήμερα η Αττική με την ένταξη της στις περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου». Ως αποτέλεσμα περιορίζεται σημαντικά η λειτουργία της αγοράς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεων λίγο μετά τα μεσάνυχτα, πλέον ισχύουν από σήμερα και τουλάχιστον ως το τέλος του μήνα τα εξής:

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου στο σύνολο του. Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και οι πωλήσεις μπορούν να γίνονται μόνο μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικά με παράδοση στην οικία του καταναλωτή.
Από τη γενική απαγόρευση λειτουργίας εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων γενικά, όπως σούπερ μάρκετ παντοπωλεία, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κοκ.

Επίσης εξαιρούνται φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια και καταστήματα πώλησης καπνικών / ατμιστικών προϊόντων. Σε όλα τα παραπάνω δίνεται η δυνατότητα, ασχέτως ωραρίου λειτουργίας, να μπορούν να κάνουν delivery προϊόντων ως τη 1 το ξημέρωμα.

Στα δε σούπερ μάρκετ απαγορεύεται η πώληση προϊόντων που ανήκουν σε ΚΑΔ σε αναστολή, όπως τα παιχνίδια, τα είδη ένδυσης, υπόδησης κοκ. Τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορεί να τα πωλούν μόνο μέσω των e-shop τους.

Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται, επιπλέον, τα καταστήματα τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά στο σκέλος που αφορά στην επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου, καθώς και τα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς.

Τα καταστήματα οπτικών / βαρηκοϊας θα συνεχίσουν να λειτουργούν κατόπιν ραντεβού και τα περίπτερα θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν επί 24ωρο.

Κατ’ εξαίρεση θα επιτραπεί η λειτουργία των ανθοπωλείων το προσεχές Σαββατοκύριακο με ραντεβού λόγω του Αγίου Βαλεντίνου. Θα λειτουργήσουν με click away και click inside με ωράριο λειτουργίας από 9:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. και τηρουμένης της αναλογίας 1 ατόμου ανά 25 τ.μ

Κλειστά θα είναι κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής ενώ αναστέλλονται οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος ακόμα και από ιατρεία και πολυδύναμα ιατρικά κέντρα (αποτρίχωση, θεραπεία με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κοκ). Επίσης αναστέλλονται οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση θα συνεχίσει η λειτουργία της με τη μέθοδο της διανομής (delivery), πακέτου απ’ το κατάστημα (take away) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive through)

Οι λαϊκές αγορές θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους με 50% συμμετοχή πωλητών, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των σημείων πώλησης και παράλληλες αγορές και υποχρέωσης λειτουργίας παράλληλων αγορών.

KTEO και συνεργεία αυτοκινήτων θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους μόνο με ραντεβού που πρέπει να πιστοποιούνται απ’ την σχετική λίστα που θα διατηρούν. Απ’ τη λίστα εξαιρούνται έκτακτες βλάβες. Μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή καθορίζονται τα εννέα άτομα

Επίσης θα λειτουργούν κανονικά τα καταστήματα στα αεροδρόμια της χώρας μετά τη ζώνη ελέγχου.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μπορεί να ξεκινάει απ’ τις 7.00 και να ολοκληρώνεται στις 20.30 τις καθημερινές. Τα Σαββατοκύριακα απ’ τις 7.00 ως τις 17.30.

Την Κυριακή μπορούν να λειτουργούν μόνο αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, παντοπωλεία κοκ καθώς και τα σούπερ μάρκετ αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Φαρμακεία και πρατήρια υγρών καυσίμων θα λειτουργούν με βάση το ισχύον καθεστώς (επιμερισμός εφημεριών, διανυκτερεύσεων κοκ). Επίσης τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν επί 24ωρο.

Για τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τα μέτρα της προηγούμενης ΚΥΑ πλην της επέκτασης του ωραρίου των καταστημάτων ως τις 20.30 στη Θεσσαλονίκη και ως τις 17.30 στη Χαλκιδική. Υπενθυμίζεται πως Σάββατο και Κυριακή τα καταστήματα του λιανεμπορίου στις δύο αυτές περιοχές, που συνεχίζουν με click away, θα παραμείνουν κλειστά. Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ κοκ) τα οποία μπορούν να είναι ανοικτά ως τις 17.30.

Οι καταναλωτές για τις αγορές τους έχουν περιθώριο δύο ωρών απ’ τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση μετακίνησης απ’ το 13033 ή την σύνταξη του σχετικού εντύπου μετακίνησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ

Διαβάστε ακόμη:

Eστίαση: Αλλάζει η «συνταγή» των ενισχύσεων για να καλύψουν όσους έχουν ανάγκη

Distressed ακίνητα, ναυτιλία, αλλά και comeback στον τουρισμό ετοιμάζει ο Στέγγος, μετά τo deal του Πόρτο Καρράς

Έπεσε φαγωμάρα παντού, στους λοιμωξιολόγους, στο νέο κόμμα αλλά και στα «χρυσά αγόρια» του Λονδίνου

Απόρρητο Απόρρητο