Από τις 5 Ιουλίου ο ισχυρός άνδρας της Amazon, Τζεφ Μπέζος, περνάει στην ιστορία… και στο «τιμόνι» της εταιρείας θα βρίσκεται ο Άντι Τζάσι.

Ο 53χρονος αναλαμβάνει χρέη διευθύνοντος συμβούλου, ύστερα από 15 χρόνια στον τομέα ανάπτυξης της μονάδας cloud της Amazon. Μόλις ο Τζεφ Μπέζος κουνήσει το μαντήλι στην επιχείρηση των 40 δισ.  δολαρίων που έχτισε, ο Τζάσι θα είναι επικεφαλής σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.

Γνωστός για την εμμονή του με το customer experience και τα υψηλά πρότυπα για όσους εργάζονται για αυτόν, ο Τζάσι έμοιαζε ως την ιδανικότερη επιλογή να αναλάβει τα καθήκοντα του μέχρι πρότινος ισχυρού Τζεφ Μπέζος, ύστερα από μία ιδιαίτερη σκληρή χρονιά για τον ίδιο.

Αλλά ποιος πραγματικά είναι ο νέος CEO της Amazon; Πώς ξεκίνησε και κέρδισε την κορυφαία θέση στην εταιρεία;

Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και φοίτησε στο Χάρβαρντ 

Σύμφωνα με τους New York Times, o Tζάσι μεγάλωσε στο Scarsdale της Νέας Υόρκης, μία ακριβή συνοικία περίπου 20 μίλια βόρεια της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του, ο Έβερετ, ήταν δικηγόρος με δικό του δικηγορικό γραφείο του Μανχάταν, Dewey Ballantine, ενώ η μητέρα του, Μάρτζερι, εργαζόταν ως διαχειρίστρια στο πρόγραμμα θεάτρου νεολαίας Theater Works USA.

Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές τους σπουδές και ύστερα το MBA του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και εργάστηκε για κάποια χρόνια ως υπεύθυνος project management στην εταιρεία συλλογών MBI.

Έγινε μέλος της Amazon το 1997 ως διευθυντής μάρκετινγκ

Ο Τζάσι έγινε μέλος της Amazon την ίδια χρονιά της ίδρυσής της και γρήγορα ξεχώρισε ως ένας πολλά υποσχόμενος εργαζόμενος: Ο Ρικ Ντάζελ, επικεφαλής πληροφοριακών συστημάτων της εταιρείας εκείνη την εποχή, είπε στο Fortune ότι ο Τζάσι μπορούσε να κατανοήσει τους ανταγωνιστές, είχε φωτογραφική μνήμη, παρά την έλλειψη γνώσεων στον τεχνολογικό τομέα.

Σύμφωνα με το Fortune, ο Τζάσι ήταν επικεφαλής των μουσικών πωλήσεων, ενώ το το 2002, επιλέχθηκε ως το «δεξί χέρι» του Μπέζος, ο οποίος ουσιαστικά ήταν ο επικεφαλής του προσωπικού του CEO σε όλες τις συναντήσεις του.

Δική του η ιδέα το AWS

Το Amazon Web Services ήταν ιδέα τoυ Tζάσι: Ήθελε να προσφέρει την τεχνογνωσία της Amazon στη διαχείριση δεδομένων ηλεκτρονικού εμπορίου, μαζί με το εκτεταμένο δίκτυο κέντρων δεδομένων, για να καταστήσει την αποθήκευση δεδομένων φθηνότερη και ευκολότερη για άλλες εταιρείες. Έστειλε το πλάνο γραπτώς και το έστειλε στον Μπέζος προκειμένου να τον πείσει και εκείνος υπέγραψε την υλοποίηση του project tον Οκτώβριο του 2003.

Έκτοτε, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Amazon έχει εξελιχθεί σε επιχείρηση 40 δισ. δολαρίων, η οποία αποτελεί το 60% των λειτουργικών κερδών της εταιρείας, ενώ κατέχει πλέον πάνω από το 30% του μεριδίου αγοράς cloud-computing.

Είναι μετριόφρων αλλά απαιτητικός

Το καθημερινό του πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 8 συναντήσεις, ενώ παρακολουθεί στενά την διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων της AWS, συμπεριλαμβανομένης της ανάγνωσης κάθε δελτίου τύπου πριν βγει. Αλλά θεωρείται επίσης ένα «συμπαθητικό» αφεντικό σύμφωνα με δηλώσεις υφισταμένων του.

Nυν και πρώην υπάλληλοι της AWS κάνουν λόγο για έναν απαιτητικό άνθρωπο, που όμως έχει λειτουργήσει με απόλυτη αυτονομία στην εταιρεία, ακόμη και πριν από την επερχόμενη «προαγωγή» του.

Είναι παντρεμένος από το 1997 και έχει δύο παιδιά

Είναι παντρεμένος από το 1997 και με τη σύζυγό του, Ελάνα, έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Σύμφωνα με το Variety, τον Οκτώβριο του 2020, αγόρασαν ένα σπίτι 6,7 εκατ. δολαρίων στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Το σπίτι των 900 τ.μ διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια, πέντε μπάνια, μια βιβλιοθήκη, μια εξωτερική κουζίνα και μια εσωτερική πισίνα.

Η κύρια κατοικία της οικογένειας βρίσκεται στο Capitol Hill του Σιάτλ σε ένα ιστορικό κτίριο 900 τ.μ, το οποίο αγόρασε έναντι  3,1 εκατ. δολάρια το 2009.

Ως CEO της Amazon Web Services

Σύμφωνα με το Business Insider, ο Τζάσι συνέχισε να χρησιμοποιεί μία συσκευή BlackBerry, αρκετό καιρό μετά την παρακμή τους. Είναι επίσης λάτρης του καλού φαγητού και έχει πάθος με μοσχαρίσιο κρέας – τόσο πολύ ώστε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνδιάσκεψης της Amazon: Revent Invent cloud είχε τραπέζια μπουφέ γεμάτα μοσχαρίσιο κρέας. Μάλιστα, το γύρο του κόσμου είχε κάνει ένα tweet του, στο οποίο χαρακτήριζε τον εαυτό του ως «εμπειρογνώμονα των Buffalo Wings».

Φυσικά, για ένα υπέρμετρα δραστήριο άνθρωπο όπως ο Τζάσι, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα ενδιαφερόντων του ο αθλητισμός. Είναι επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομάδας της  Amazon, διοργανώνοντας εταιρικούς αγώνες και παρακολουθεί μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, όπως το Super Bowl. Παρά το γεγονός ότι ζούσε στο Σιάτλ από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Τζάσι εξακολουθεί να υποστηρίζει τις αθλητικές ομάδες της γενέτειράς του: Στο υπόγειο του σπιτιού του στο Σιάτλ, δημιούργησε το δικό του αθλητικό μπαρ για να παρακολουθήσει παιχνίδια των New York Mets, Giants και Rangers.

Το πάθος του για τον αθλητισμό τον οδήγησε στην αγορά μετοχών των Σιάτλ Κράκεν του NHL, οι οποίοι κατάφεραν να αναβαθμιστούν την αγωνιστική περίοδο του 2018.

Eνδιαφέρεται για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης

Παρότι ο Μπέζος έγινε τα τελευταία χρόνια πιο γνωστός, καθώς είχαν πυκνώσει οι δημόσιες τοποθετήσεις του για διάφορα ζητήματα, ο Τζάσι ήταν πάντα… «vocal» για ευαίσθητα θέματα, τα οποία αρκετοί CEO’s δεν τολμούν να θίξουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι αναρτήσεις του στο Twitter, προκειμένου να καταδικάσει την αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών, με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ, πέρσι τον Μάϊο. Πρόσφατα έγινε ο εκτελεστικός χορηγός του Black Employee Network της Amazon. Άλλες δημόσιες τοποθετήσεις του στο διαδίκτυο αφορούσαν τις σκέψεις του σχετικά με τη μετανάστευση, τις διακρίσεις κατά της LGBTQ κοινότητας αλλά και τις εξωφρενικές τιμές των ακινήτων.

Παρά το γεγονός πως έκανε σχόλια σχετικά με την «περιφρόνηση» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ,  για την Amazon, ως επί το πλείστον έχει απαλλαγεί από την πολιτική, αν και η σύζυγός του, έχει κάνει πολιτικές δωρεές: Δώρισε 250 δολάρια στην προεδρική εκστρατεία του Μπέρνι Σάντερς το 2016, ενώ αργότερα πρόσφερε 750 δολάρια στην εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, όταν εξασφάλισε το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Διαβάστε ακόμη:

ΔΕΠΑ: Οι καθυστερήσεις «φρενάρουν» τον επενδυτικό σχεδιασμό

Μάρι Δασκαλαντωνάκη (Grecotel): Ψήφος εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό

Έρευνα: Αυτός είναι ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στις αγορές