Ισχυρά μηνύματα σε παλαιούς και νέους μετόχους έστειλε χθες το oλλανδικό μάνατζμεντ της Ελλάκτωρ σε μια συνέλευση από την οποία δεν έλειψαν οι συγκρούσεις, οι υψηλοί τόνοι, τα καρφιά, αλλά και οι λεκτικές  απειλές.

Κάποιοι μάλιστα δεν δίστασαν να μιλήσουν για ένα είδος «πισωγυρίσματος» μετά την προσπάθεια που καταβάλλει τους τελευταίους μήνες ο όμιλος να βρει έναn νέο βηματισμό και να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον ενόψει και της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου.

Το πρώτο μήνυμα από τα όσα διαδραματίστηκαν χθες είναι ότι η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου- Καϋμενάκη εξακολουθεί να αποτελεί ένα εχθρικό στρατόπεδο, που για την Reggeborgh  Invest δεν παύει να αποτελεί βαρίδι στους σχεδιασμούς της, προκαλώντας με κάθε ευκαιρία ένα κλίμα καχυποψίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Όσο οι Ολλανδοί δεν βλέπουν διάθεση από την πλευρά των εφοπλιστών να απογαλακτιστούν από την προηγούμενη διοίκηση και εξακολουθούν να συνεργάζονται με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Ακτωρα, κ. Αλέξανδρο Εξάρχου, νερό δεν πρόκειται να μπει στο κρασί.

Τουλάχιστον αυτό διαμηνύουν αρμόδιες πηγές με γνώση των όσων διαδραματίζονται στους κόλπους των μετόχων, υποστηρίζοντας ότι με μία πιο ανεξάρτητη πρόταση συνεργασίας, οι εφοπλιστές θα μπορούσαν να πετύχουν αυτό που επιδιώκουν. Να αποκτήσουν δηλαδή ρόλο και θέση στην διοίκηση, κάτι άλλωστε που θα έλεγε κανείς ότι δικαιούνται ως κάτοχοι του 25% των μετοχών.

Ο αιφνιδιασμός και η στάση των εφοπλιστών

Χθες ωστόσο έδειξαν να αιφνιδιάζονται από την πίεση που τους άσκησε ο πρόεδρος της Ελλάκτωρ, Γιώργος Μυλωνογιάννης, επιστρατεύοντας την γνωστή ρητορική σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου για 54.815.876 μετοχές και το ενέχυρο της Αίολος Investor που ελέγχεται από το fund της Farallon.

Οι Αμερικανοί, υποστηρίζουν κύκλοι της Ελλάκτωρ, έδειξαν με τον τρόπο τoυς να μην εμπιστεύονται την Greenhill. Έτσι, παρά την επιμονή του προεδρείου της συνέλευσης να προσκομιστεί εξουσιοδότηση από την Αίολος, με την οποία θα επιβεβαιώνει ότι την εκπροσωπεί στη γενική συνέλευση η Greenhill, εντούτοις το έγγραφο αυτό δεν προσκομίστηκε ή ακόμη και αν αυτό έγινε εκ των υστέρων, όπως ενημέρωσε ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας ήταν μάλλον αργά αφού η γενική συνέλευση είχε απορρίψει την συμμετοχή της  από την Γ.Σ

Μέσα σε αυτό τον νομικό καυγά  φάνηκε να ξεχάστηκε και το αίτημα αναβολής της συνέλευσης που είχε ζητήσει χθες το πρωί η Greenhill.

Το δεύτερο ισχυρό μήνυμα  της Γ.Σ. ήταν η απόφαση να μην απαλλάξει από τυχόν ευθύνες το προηγούμενο μάνατζμεντ Καλλιτσάντση. Το οξύμωρο πάντως είναι ότι την ίδια στιγμή η συνέλευση απάλλαξε τους ορκωτούς ελεγκτές, οι οποίοι υπέγραψαν τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης.

Χθες στη γενική συνέλευση ο κ. Μυλωνογιάννης εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να εγκριθεί ως χρηστή η προηγούμενη διοίκηση, από τη στιγμή που υπάρχουν αξιώσεις για ζημιές και παραλείψεις της τόσο για την μητρική εταιρεία όσο και για συνδεδεμένες εταιρείες και είναι σε εξέλιξη σχετικός διαχειριστικός  έλεγχος.

Ωστόσο στην αγορά εκτιμούν  ότι η αντιπαράθεση των μετόχων δεν μπορεί να έχει μακρύ ορίζοντα. Ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάκτωρ προσπαθεί να επουλώσει τις βαθιές πληγές του παρελθόντος  και να γυρίσει σελίδα απερίσπαστη και χωρίς βαρίδια και αβεβαιότητες.

Το σίγουρο λένε εκείνοι που γνωρίζουν είναι ότι η συμπόρευση με τους ίδιους όρους είναι αδύνατη. Κατά μία ερμηνεία, η ανακωχή του τελευταίου διμήνου είχε μάλλον προσωρινό χαρακτήρα, με την πλευρά των δύο εφοπλιστών να λέγεται ότι αναζήτησε ερείσματα στην νέα διοίκηση Μπουλούτα τα οποία όμως δεν φαίνεται να βρήκε.

Επομένως ουδείς μπορεί να προδικάσει το μέλλον, ειδικά σε μία περίοδο που και οι δύο πλευρές τα παίζουν όλα για όλα.

Χθες κύκλοι της Greenhill επισήμαναν ότι με τα ίδια έγραφα συμμετείχε και στην προηγούμενη γενική συνέλευση που αποφασίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ότι η στάση της διοίκησης ανοίγει την κερκόπορτα των προσφυγών. Όπως μάλιστα λένε αν η προσφυγή γίνει δεκτή από τα δικαστήρια τότε θα αμφισβητηθεί ως άκυρο το αποτέλεσμα της γενικής συνέλευσης.

Ακόμη όμως και αν απορριφθεί, υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους νομιμότητας και για την προηγούμενη γενική συνέλευση, στην οποία οι εφοπλιστές συμμετείχαν κανονικά χωρίς να χρειαστεί να προσκομίσουν πρόσθετες εγγυήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Εξετάζεται «μοντέλο Folli Follie» στην MLS – Τοποθέτηση μελών στο ΔΣ με δικαστική απόφαση

Στο δεύτερο στάδιο το ΣΔΙΤ του Ultra-Fast Broadband των 700 εκατ. – Όλο το πλαίσιο του διαγωνισμού

Φόρος εισοδήματος: Τέσσερις επιλογές για να τον πληρώσετε