Την ανησυχία του στο ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στη χώρα εξέφρασε ο επικεφαλής της BC Partners κ. Νίκος Σταθόπουλος από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

“Οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για το ποιος κυβερνά μία χώρα, αλλά πώς κυβερνάται αυτή η χώρα, οι πολιτικές που εφαρμόζονται. Αυτό απασχολεί κι εμένα. Εάν λοιπόν αυτή η σταθερότητα που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα την τελευταία τριετία με τις πολιτικές που εφαρμόζονται διαταραχθεί, τότε αυτό θα φέρει αβεβαιότητα και κατ’ επέκταση θα επηρεάσει το επενδυτικό περιβάλλον”, υπογράμμισε ο κ. Σταθόπουλος.

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Σταθόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη.

“Η Ελλάδα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποκατέστησε τη φήμη και την αξιοπιστία της τα τελευταία τρία χρόνια. Μπορεί να το αντιληφθεί κανείς βλέποντας τη ροή των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων, που έχει φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που δραστηριοποιούμαι στην ελληνική αγορά, εδώ και 15 χρόνια. Είναι πραγματικά το καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον το οποίο έχω ζήσει”, τόνισε ο κ. Σταθόπουλος. “Η Ελλάδα πάντα αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό. Είναι μία οικονομία ευρωπαϊκή χωρίς συναλλαγματικό κίνδυνο και στη σωστή γεωπολιτική θέση. Επίσης η ποιότητα του εργατικού δυναμικού είναι εξαιρετική. Σε αυτά λοιπόν προστέθηκε ο καλός χρονισμός… η οικονομία έπειτα από μία μακρά περίοδο ύφεσης πλέον ανακάμπτει και ως εκ τούτου θα τρέχει πιο γρήγορα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες”, πρόσθεσε.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. “Η γραφειοκρατία περιορίζεται, θέλει όμως δουλειά ακόμα. Ο μεγαλύτερος ρόλος μίας κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου η πρωτοπορία μπορεί να αναπτυχθεί. Απ’ τη στιγμή που δημιουργείται ένα τέτοιο περιβάλλον, η χώρα δεν έχει να φοβηθεί κάτι μπροστά στις νέες προκλήσεις”, τόνισε.

Ο ίδιος πάντως αναγνώρισε ότι στο νέο περιβάλλον τα κριτήρια που θέτει η BC Partners για τις επενδύσεις της έχουν αλλάξει. Το πρώτο, όπως εξήγησε, είναι η ανάλυση πόσο ο πληθωρισμός επηρεάζει τις υποψήφιες προς επένδυση εταιρείες. “Το κόστος πλέον επηρεάζει τις αποφάσεις μας. Πιέζει τα περιθώρια κέρδους. Οπότε το πρώτο πράγμα που κοιτάμε πλέον είναι ο αντίκτυπος του πληθωρισμού σε αυτές τις εταιρείες. Το δεύτερο ερώτημα που θέτουμε είναι το κόστος του χρήματος γι αυτή την επένδυση. Και ειδικά σε μία περίοδο που υπάρχει χάσμα μεταξύ αποτιμήσεων, αγορών και επιτοκίων. Το τρίτο που κοιτάμε είναι εάν η εταιρεία έχει εναλλακτικούς τρόπους ώστε να αναπτυχθεί. Να είναι σε θέση να επιτυγχάνουν πιο γρήγορη ανάπτυξη σε σχέση με την αγορά”, σημείωσε.

Σε αυτό το περιβάλλον, όπως εξήγησε, πλέον προτεραιότητα έχουν εταιρείες σε “αμυντικούς κλάδους”, σε κλάδους που προστατεύονται από μία οικονομική επιβράδυνση και μπορούν να υπεραποδωσουν έναντι της αγοράς παρά το οικονομικό περιβάλλον.

“Η δουλειά μας πλέον στο να ανακαλύπτουμε ευκαιρίες έχει δυσκολέψει, όμως αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως επίσης και συνεχίζει να υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα. Στον κλάδο των private equities είναι διαθέσιμα προς επένδυση 4 τρισ. δολ… Απλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή”, τόνισε ο κ. Σταθόπουλος.

Για τον κ. Σταθόπουλο πλέον και η γεωπολιτική επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις του καθώς αυτή πλέον επηρεάζει το επιχειρείν μέσα απ’ τον συναλλαγματικό κίνδυνο, τη διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, την έλλειψη εργατικού δυναμικού και την αύξηση του μισθολογικού κόστους.

Ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε πως οι περισσότερες ευκαιρίες μπορούν να βρεθούν είτε σε κλάδους που θεωρούνται πιο “προστατευμένους” στον οικονομικό κύκλο είτε σε κλάδους που δέχονται ήδη μία μεγάλη διαταραχή, όπως π.χ. στον κλάδο της ενέργειας. Αντίθετα κλάδοι που στηρίζονται στην καταναλωτική δαπάνη έχουν ξεκάθαρο μειονέκτημα, όπως τόνισε.

Ως εκ τούτου και η προσοχή της BC Partners στρέφεται περισσότερο στις δύο πρώτες κατηγορίες, όπως εξήγησε. Σημείωσε μάλιστα πως λόγω του δύσκολου περιβάλλοντος οι ευκαιρίες που θα ανακαλυφθούν μπορεί να έχουν και καλύτερες αποτιμήσεις οπότε και να υπάρξουν εξαγορές με αντίτιμο χαμηλότερο απ’ ό,τι πριν.

Διαβάστε ακόμη:

Μανουσάκης: «Κωδικός επιτάχυνσης» για τη διασύνδεση με την Αίγυπτο

Πληθωρισμός: Σπάει «ρεκόρ» τριάντα ετών αλλά ξυπνά φόβους για πενήντα

Χρήστος Χαρπαντίδης (Παπαστράτος): Eπενδύσεις 170 εκατ. φέτος σε καινοτόμα καπνικά προϊόντα (pic)