Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis ανακοίνωσε απόψε ότι διακόπτει την παραγωγή της στη Βιέννη, από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών (τσιπ).

«Όλη η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε ασυνήθιστη κατάσταση λόγω της υγειονομικής κρίσης της Covid-19», ανέφερε ο κολοσσός που προήλθε από τη συγχώνευση της PSA (Peugeot, Citroën, Opel) με την FCA (Fiat, Chrysler).

Η παραγωγή θα ξαναρχίσει στις 2 Ιανουαρίου 2022 και για τους εργαζόμενους προτείνεται η λύση της μερικής απασχόλησης «ώστε να καταστεί κοινωνικά αποδεκτή η διακοπή», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Περίπου 460 άτομα απασχολούνται στο εργοστάσιο της αυστριακής πρωτεύουσας όπου παράγονται οι μάρκες Alfa Romeo, Citroën, Fiat, Jeep, Lancia, Opel και Peugeot.

Η κρίση των ημιαγωγών αρχίζει να επηρεάζει σοβαρά τους εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία οι οποίοι μπαίνουν σε καθεστώς μερικής ή πλήρους ανεργίας σε πολλές χώρες, όπως στη Γερμανία. Η έλλειψη ημιαγωγών συνδέεται με την αυξημένη ζήτηση για τα αυτοκίνητα (λόγω του πολλαπλασιασμού των ηλεκτρονικών συστημάτων τους) και τον ανταγωνισμό με άλλους τομείς (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα) για την αγορά των τσιπ που κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο στην Ασία.

Η γερμανική αγορά αυτοκινήτου βίωσε έναν «μαύρο» Σεπτέμβριο αφού διατέθηκαν λιγότερα από 200.000 νέα οχήματα, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και 30 χρόνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πωλήσεις αυτοκινήτων ήταν μειωμένες κατά 34,4% τον Σεπτέμβριο (το χαμηλότερο επίπεδο από το 1998), κυρίως λόγω της έλλειψης ημιαγωγών.

Διαβάστε περισσότερα

Το #facebookdown έστειλε 70 εκατ. χρήστες στην Telegram

Γεράσιμος Καλογηράτος: 1,2 δισ. για την «πράσινη» ανανέωση του στόλου του ομίλου Μαρινάκη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ταμειακές ροές ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2025