Περισσότερο στις εταιρείες του καταναλωτικού τομέα εστιάζουν οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού, καθώς ο πληθωρισμός ενισχύει τον κίνδυνο αθέμιτης συμπεριφοράς από της επιχειρήσεις του κλάδου.

Το 2022, έγιναν από τις αρχές ανταγωνισμού 17 απροειδοποίητες επιθεωρήσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και την Ελβετία σε εταιρείες του κλάδου των καταναλωτών αγαθών, για να αυξηθούν σε 26 ένα χρόνο αργότερα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας νομικών συμβούλων White & Case.

Σύμφωνα με τους FT, νομικοί σύμβουλοι ειδικοί σε θέματα ανταγωνισμού υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει λόγω ανησυχιών ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει αυξήσει την πιθανότητα οι επιχειρήσεις να κάνουν καρτέλ ή να αποκρύπτουν με μεγαλύτερη επιτυχία, οποιαδήποτε μη ανταγωνιστική συμπεριφορά όσον αφορά τις τιμές, τις εργασιακές πρακτικές ή τα δικαιώματα των καταναλωτών. «Είναι εύκολο να κρύψεις τις αυξήσεις των τιμών όταν υπάρχει πληθωριστική πίεση», δήλωσε η Zoë Mernick-Levene, επικεφαλής ανταγωνισμού της Leigh Day.

«Επικρατεί η εντύπωση ότι οι αγορές δεν λειτουργούν τόσο καλά και οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν πολύ πιο προσεκτικά τη διαπραγματευτική δύναμη μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε έφοδο σε εταιρείες αρωμάτων και μόδας, συμπεριλαμβανομένης της Kering, της ιδιοκτήτριας Gucci, της εταιρείας παραγωγής ενεργειακών ποτών Red Bull και άλλων, με την υποψία ότι παραβίασαν τους νόμους της ΕΕ για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Φέτος η Κομισιόν πραγματοποίησε επίσης έφοδο σε εταιρείες ελαστικών, συμπεριλαμβανομένων των Pirelli και Michelin, για ύποπτη δραστηριότητα καρτέλ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών κατηγόρησε τους παραγωγούς τροφίμων ότι ενέτειναν τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων αυξάνοντας τις τιμές περισσότερο από το κόστος τους μετά την έναρξη έρευνας στον τομέα των παντοπωλείων. Οι καταναλωτές στην Ευρώπη έχουν βιώσει τη χειρότερη κρίση κόστους διαβίωσης εδώ και μια γενιά στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της άρσης των περιορισμών για τον Covid. Όμως, ενώ οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας μείωσαν τον πληθωρισμό και το κόστος άλλων πρώτων υλών, η τιμή των καταναλωτικών αγαθών συνέχισε να αυξάνεται.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Άκρως επιφυλακτική για τα χρηματιστήρια παρά τα νέα ιστορικά υψηλά

Γιούλια Ναβάλναγια: Ο Πούτιν σκότωσε τον Αλεξέι Ναβάλνι με νευροπαραλυτικό νόβιτσοκ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ξανά υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ