Οι «κόκκινοι» της Καρλσρούης (λόγω του χρώματος που έχουν οι επιβλητικές τήβεννοι τους) ξαναχτύπησαν, με μόνη διαφορά πως αυτή τη φορά η ιστορική απόφαση τους έσπειρε ανακούφιση όχι μόνο στη γερμανική κυβέρνηση αλλά ευρύτερα στο πολιτικό κατεστημένο του Βερολίνου.

Πραγματικά σε ένα διάστημα που η ακροδεξιά δείχνει τα… δόντια της με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις και ετοιμάζεται για επίδειξη δύναμης στις κρίσιμες ευρωεκλογές του καλοκαιριού, το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε εντολή να μπλοκαριστεί η προεκλογική χρηματοδότηση προς ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα υπερ-εθνικιστικά κόμματα στέλνοντας έτσι σήμα για το πάγωμα της οικονομικής στήριξης της ακροδεξιάς.

Συγκεκριμένα οι δικαστές στο πλαίσιο μιας απόφασης που θεωρήθηκε κομβική για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας έκριναν σήμερα πως το κόμμα «Die Heimat» (που σημαίνει «Η πατρίδα»), ήτοι δηλαδή το πρώην νεοναζιστικό NPD, θα πρέπει να χάσει κάθε δικαίωμα πρόσβασης σε κρατική χρηματοδότηση τουλάχιστον για τα επόμενα έξι χρόνια με το επιχείρημα πως συνιστά «απειλή για τη βασική δημοκρατική τάξη» της Γερμανίας.

Στο κείμενο της απόφασης δε, επισημαίνεται με σκληρή γλώσσα η πρόθεση του πρώην Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος να υπονομεύσει ή ακόμη και να ανατρέψει το δημοκρατικό καθεστώς της χώρας, «αντικαθιστώντας το υπάρχον συνταγματικό σύστημα με ένα απολυταρχικό κράτος που θα βασίζεται σε μια εθνική λαϊκή κοινότητα» που θα καταρρίπτει κάθε σεβασμό προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των μειονοτήτων και των μεταναστών.

Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς κανόνες, τα πολιτικά κόμματα στη Γερμανία δικαιούνται αυτόματης κρατικής χρηματοδότησης εφόσον εκπληρώνουν ένα από τα δύο εξής κριτήρια, είτε έχουν λάβει 0,5% των ψήφων στις γερμανικές εθνικές εκλογές ή στις ευρωεκλογές είτε έχουν λάβει 1% των ψήφων σε τοπικές εκλογές ομόσπονδου κρατιδίου.

Το Die Heimat λάμβανε σταθερά κρατική χρηματοδότηση της τάξεως του 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020, όταν έπεσε κάτω από τα κριτήρια, όμως ήλπιζε να ανακτήσει το πλαφόν στις επικείμενες ευρωεκλογές. Οι δικαστές της Καρλσρούης του έκλεισαν την… πόρτα αυτή, μαζί και με το δικαίωμα να απολαμβάνει και των φορολογικών ελαφρύνσεων των συστημικών κομμάτων.

Σημειωτέον πως η γερμανική Βουλή είχε δοκιμάσει δίχως επιτυχία όχι μία, αλλά δύο φορές τα τελευταία χρόνια, να απαγορεύσει την ύπαρξη και λειτουργία του Die Heimat. Οπότε η απόφαση να προσπαθήσει έστω να εμποδίσει την πρόσβαση του σε πολύτιμα ομοσπονδιακά κονδύλια που τροφοδοτούν την δραστηριοποίηση του θεωρείτο κρίσιμης σημασίας για το πολιτικό σύστημα και την προστασία των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας.

Πέραν αυτού και με δεδομένες τις αποδεδειγμένες διασυνδέσεις και του AfD με την ακροδεξιά, είναι σαφής η πρόθεση του πολιτικού κατεστημένου να αναζητήσει τρόπους να περιορίσει και την περαιτέρω ανάπτυξη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία με σειρά μέτρων και κυρώσεων που θα φτάνουν μόλις ένα βήμα πριν το μπλοκάρισμα της λειτουργίας του κόμματος. Ο τελευταίος στόχος, εξάλλου, θεωρείται ανέφικτος δεδομένου πως ήδη η απόπειρα να κηρυχθεί παράνομο το Die Heimat είχε αποτύχει νομικά.

Μετά, όμως, και τις εντυπωσιακές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν την τελευταία εβδομάδα κατά της άκρας δεξιάς θεωρείται πως οι συνθήκες είναι ώριμες, με όχημα και τη σημερινή ιστορική απόφαση της Καρλσρούης. Απώτερος στόχος, άλλωστε, παραμένει η πολιτική αποδυνάμωση όλων των δυνάμεων της ακροδεξιάς στην επικείμενη κάλπη των ευρωεκλογών και όχι μόνο.

Στις εθνικές δημοσκοπήσεις το AfD εμφανίζεται ως και στη δεύτερη θέση, ενώ στα τρία κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας που έχουν τοπικές εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο καταλαμβάνει την πρώτη θέση!

Σε συνέντευξη του τη Δευτέρα, ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και τοπικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σόντερ, είχε υποστηρίξει πως, αν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήταν ευνοϊκή όπως και τελικά ήταν, θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν προσχέδιο για την ανάληψη δράσης κατά του AfD. Άλλωστε, η πάταξη της ακροδεξιάς είναι από τα λίγα θέματα που βρίσκουν σύμφωνες όλες τις παραδοσιακές δυνάμεις της Βουλής, ανεξαρτήτως ιδεολογικού προφίλ.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε την ικανοποίηση του επισημαίνοντας ότι επιβεβαιώνει το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουν οι δημοκρατικές δυνάμεις προκειμένου να περιοριστεί «ο χώρος που διεκδικούν οι εχθροί της ελευθερίας».

Διαβάστε ακόμη 

Πώς η ΔΕΗ θα γίνει ενεργειακός ηγέτης στην Ν.Α. Ευρώπη με EBITDA €3 δισ.

ΕΚΤ: Στο ναδίρ η ζήτηση πιστώσεων στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τις τράπεζες (γραφήματα)

Έρευνα: Γιατί 4 στους 10 εργαζόμενους δεν θέλουν προαγωγή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ