Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα περισσότερα φαρμακεία στη Γερμανία, συμμετέχοντας στη διαμαρτυρία του κλάδου για τη διαρκή μείωση των εσόδων και τα προβλήματα στον εφοδιασμό με φάρμακα. Περιορισμένες δυνατότητες βελτίωσης των συνθηκών βλέπει από την πλευρά της η κυβέρνηση.

Μόνο φαρμακεία «έκτακτης ανάγκης» θα λειτουργήσουν σήμερα στη χώρα, ενώ, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Φαρμακοποιών (ABDA), σε πολλές πόλεις έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Η ABDA επικρίνει σε ανακοίνωσή της τις αυξανόμενες απαιτήσεις και επιβαρύνσεις για το προσωπικό των φαρμακείων, κυρίως λόγω των ελλείψεων σε φάρμακα και της υπερβολικής καθημερινής γραφειοκρατίας που απαιτούν τα ασφαλιστικά ταμεία και κάνει λόγο για «κακή πολιτική υγείας» από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και «μανία λιτότητας» από τα ταμεία. Η ABDA υποστηρίζει ακόμη ότι τα φαρμακεία στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης και ζητά το πάγιο τέλος των 8,35 ευρώ ανά συνταγογραφούμενο φάρμακο να αυξηθεί στα 12 ευρώ. Το ποσό, όπως επισημαίνει, δεν έχει αναπροσαρμοστεί εδώ και δέκα χρόνια. Η Ένωση των φαρμακοποιών επισημαίνει ακόμη τη διαρκή συρρίκνωση του αριθμού των φαρμακείων, καθώς το επάγγελμα δεν θεωρείται πλέον ιδιαίτερα προσοδοφόρο. Το 2022 έκλεισαν 293 φαρμακεία και ο συνολικός αριθμός τους σήμερα ανέρχεται σε 17.939. Το 2021 αντιστοιχούσαν 23 φαρμακεία σε 100.000 κατοίκους, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: 85% και άνω η εισπραξιμότητα φόρων τον Απρίλιο

Γιώργος Προκοπίου: Το «μπρα ντε φερ» με τον Μπερλουσκόνι για τη Villa Cristina στο Πορτοφίνο (pics)

Fed: Ο πληθωρισμός «παγώνει» τις αυξήσεις επιτοκίων – Ο «χρησμός» των Ελ Εριάν και Κρούγκμαν (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ