Την ανάγκη «επαλήθευσης» ότι το ευρύ πακέτο της Γερμανίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικής βοήθειας υπογράμμισε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ενόσω συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης. 

Το Βερολίνο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα εθνικό σχέδιο, ύψους 200 δισ. ευρώ, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αυξημένες ενεργειακές τιμές, επικαλούμενη την ανάγκη δράσης έναντι της εν εξελίξει κρίσης. 

Ωστόσο, αρκετά κράτη – μέλη έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Γερμανία ότι επιλέγει να διαχειριστεί μονομερώς το πρόβλημα εκτός των ευρωπαϊκών πλαισίων, ενώ στελέχη της Κομισιόν εξέφρασαν φόβους για τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού και τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς.

«Η Γερμανία ανακοίνωσε ένα γιγάντιο σχέδιο 200 δισεκατομμυρίων, πρέπει τώρα να επαληθεύσουμε ότι όλο αυτό είναι συμβατό με τις κρατικές αρωγές. Εργαζόμαστε γι’ αυτό με τη συνάδελφο Μαργκρέτε Βεστάγκερ (Επίτροπο Ανταγωνισμού) ώστε να υπάρχει ακριβώς αυτή η συμβατότητα» δήλωσε ο Μπρετόν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV. 

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, πρέπει όλες οι άλλες χώρες να έχουν προϋποθέσεις πρόσβασης σε δανεισμό, ώστε να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ταυτόσημες ανάγκες» τόνισε, παράλληλα. «Το χρηματικό ποσό είναι πολύ σημαντικό. Τίθεται το ζήτημα της θεμιτής ανάληψης χρέους καθεμιάς από τις χώρες». 

«Εδώ και εβδομάδες, ακόμη και μήνες, καλώ κάθε κράτος να κάνει αυτό που πρέπει για να βοηθήσει τους βιομηχανικούς τομείς. Έχουμε πολλούς βιομηχανικούς τομείς που εξαρτώνται πολύ από την ενέργεια, μπορούμε να σκεφτούμε το χάλυβα, τον ψευδάργυρο, το χαρτί, τα χημικά, το γυαλί, που πλήττονται πολύ. Αυτό εξασθενεί την ανταγωνιστικότητά μας» συνέχισε ο Μπρετόν. 

Τα κράτη – μέλη «αντιδρούν και αυτό είναι καλό, όμως χρειάζεται να το κάνουν με συντονισμένο τρόπο, διότι η εσωτερική αγορά λειτουργεί επειδή έχουμε κανόνες λίγο-πολύ ίδιους παντού» έσπευσε να συμπληρώσει. 

«Είναι πολύ σημαντικό τα κράτη να κάνουν αυτό που οφείλουν να κάνουν, είναι καλό που η Γερμανία το κάνει όπως και άλλοι. Όμως αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να το κάνουμε με συντονισμένο τρόπο, με αρμονία. Κανένα κράτος δεν είναι τόσο δυνατό για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, όλοι πρέπει να δανειστούν», υπενθύμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. «Είναι πολύ σημαντικό όλα τα κράτη να έχουν την ίδια πρόσβαση στο δανεισμό, και όχι ορισμένα, επειδή ας πούμε ότι έχουν ίσως μια καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση απ’ ό,τι άλλα» κατέληξε. 

Ας σημειωθεί ότι η Γερμανία διαθέτει τη μικρότερη απόδοση ανάμεσα στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, ανερχόμενη μόλις στο 2%. Στον αντίποδα, η απόδοση της Ιταλίας, της Ελλάδας αλλά κι άλλων χωρών υπερβαίνει το 4%, κάτι που καθιστά δυσκολότερο τον δανεισμό και κατ’ επέκταση τη χρηματοδότηση των έκτακτων μέτρων στήριξης.

Διαβάστε επίσης

Ο ματιασμένος, η Τράπεζα Πειραιώς, το distress deal της Προοδευτικής και τα πωλητήρια… 

ΑΔΜΗΕ: State Grid και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «χτυπούν» το μεγάλο πρότζεκτ Aριάδνη του €1 δισ.

Κάποτε ήταν «διαμάντι» της βιομηχανίας – Τώρα το γνωστό ακίνητο στην Πάρνηθα βγαίνει στο σφυρί (pics)