Ευρώπη

Πορτογαλία: Η Βρετανία να ενταχθεί στο ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ για να διευκολυνθούν τα ταξίδια

  • newsroom


Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, προέτρεψε το Λονδίνο να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό που θα εισάγει η ΕΕ από την 1η Ιουλίου

Επικρίσεις στη Βρετανία επειδή ενέταξε την Πορτογαλία στην «πορτοκαλί λίστα», δηλαδή τις χώρες από τις οποίες επιστρέφοντας οι επισκέπτες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα, εξέφρασε σήμερα (6/6/2021) ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Προέτρεψε δε το Λονδίνο να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, προκειμένου να διευκολύνει τα ταξίδια.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανία απέσυρε την Πορτογαλία από την «πράσινη λίστα» λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθώς και του κινδύνου που συνιστούν οι νέες μεταλλάξεις του.

Η Πορτογαλία είχε ενταχθεί στη συγκεκριμένη λίστα –που σημαίνει ότι οι επισκέπτες της δεν χρειαζόταν να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στη Βρετανία– μόλις πριν από μερικές εβδομάδες.

«Δεν γίνεται να έχουμε αυτό το ασταθές σύστημα με τις αλλαγές κάθε τρεις εβδομάδες. Δεν είναι καλό για εκείνους που σχεδιάζουν τις διακοπές τους, ούτε για εκείνους που πρέπει να οργανώσουν την τουριστική βιομηχανία για να υποδεχτούν τους τουρίστες υπό καλές συνθήκες», είπε ο Αντόνιο Κόστα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Κόστα σημείωσε ότι η χώρα του συνεχίζει τον διάλογο με τη βρετανική κυβέρνηση «για να εξηγήσει ότι η απόφαση δεν είναι δικαιολογημένη και επίσης ότι προκαλεί σοβαρή ζημία στη βρετανική και την πορτογαλική οικονομία».

Τόνισε δε ότι ένας καλός τρόπος για να βρεθεί μια λύση για τους Βρετανούς θα ήταν να υιοθετήσουν το σύστημα των ψηφιακών πιστοποιητικών που θα εισάγει η ΕΕ από την 1η Ιουλίου. Με βάση αυτό το σύστημα, οι πολίτες της ΕΕ που έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, έχουν βρεθεί αρνητικοί σε εξετάσεις ή έχουν αναρρώσει από την ασθένεια, θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ο Κόστα δεν εξήγησε πώς θα μπορούσε να ενταχθεί η Βρετανία στο σύστημα αυτό, δεδομένου ότι έχει αποχωρήσει από την ΕΕ.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξήθηκαν ελαφρά στην Πορτογαλία, αφότου η χώρα ήρε τους περιορισμούς, τον περασμένο μήνα. Οι νοσηλείες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και οι θάνατοι είναι ελάχιστοι, αφού έχουν εμβολιαστεί σχεδόν όλοι οι ευάλωτοι, ηλικιωμένοι πολίτες.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του real estate έρχεται τώρα την Ελλάδα

Spiegel: Η Αστυπάλαια θα γίνει εργαστήριο για την πράσινη ενέργεια χάρη στη VW και την κυβέρνηση

Σαρώνουν οι πωλήσεις super yachts – Τα κρυφά κόστη και οι εξωφρενικές αμοιβές