Μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, όπως δάνεια και φοροελαφρύνσεις, παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση στην Πορτογαλία, με σκοπό να βοηθήσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Το έκτακτο πρόγραμμα βοήθειας στις εταιρείες περιλαμβάνει μέτρα που «θα επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες ανάγκες», όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Αντόνιο Κόστα ε Σίλβα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται δάνεια συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενισχύσεις για τις βιομηχανίες που καταναλώνουν σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου, στήριξη στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών προϊόντων ή ακόμη και μείωση φόρων.

«Δεν θα είμαστε ποτέ σε θέση να ανταποκριθούμε σε όλα τα προβλήματα», παραδέχτηκε ωστόσο ο υπουργός, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια που προβλέπονται για να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και να «μειώσουν τον λογαριασμό», όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας. «Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Το σχέδιο αυτό προστίθεται στο πακέτο μέτρων που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των νοικοκυριών. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μείωση του φορολογικού συντελεστή για την ενέργεια, απευθείας στήριξη στις οικογένειες αλλά και έκτακτη αύξηση στις συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, υπενθύμισε πρόσφατα ότι ο πληθωρισμός στην Πορτογαλία έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Τον Αύγουστο υποχώρησε ελαφρά, στο 8,9% σε ετήσια βάση, από 9,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Ine).

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στο 7,4%, όπως είπε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τηλεοπτικά κανάλια TVI και CNN Portugal. Υπενθύμισε επίσης ότι ο στόχος είναι ο πληθωρισμός να πέσει στο 2%.

Διαβάστε ακόμη

Τσαντάνης – Μαρτίνος: Η United Maritime ενέταξε δύο δεξαμενόπλοια στο pool διαχείρισης της Signal Maritime

Adobe: Κοντά σε συμφωνία $20 δισ. για την εξαγορά της Figma (vid)

Κρυπτονομίσματα: Ένταλμα σύλληψης για τον υπεύθυνο της κατάρρευσης των Terra Luna και TerraUSD