Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου φορά πλέον ο Κάρολος, ο οποίος στέφθηκε βασιλιάς στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ. Ήταν η πρώτη στέψη που έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 70 χρόνια. Το παλάτι επεδίωξε να συμβολίσει τη σταθερότητα του θεσμού, συνδυάζοντας την παράδοση μιας χιλιετίας αλλά και πιο σύγχρονα στοιχεία πραγματοποιώντας μια τελετή με λαμπρότητα και με πλήθος συμβολισμών.

Χαιρετισμός των νέων βασιλέων από το μπαλκόνι

Ο βασιλιάς Κάρολος με τη βασίλισσα Καμίλα, επιστρέφοντας στο παλάτι, βγήκαν στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκινγχαμ για να χαιρετίσουν τα πλήθη που είχαν κατακλύψει την γύρω περιοχή.

Μαζί με το βασιλικό ζεύγος ήταν τα παιδιά που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελετή νωρίτερα και κρατούσαν τις κάπες τους, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Τζορτζ, δεύτερος διάδοχος του βρετανικού θρόνου και τα εγγόνια της Καμίλα. Επίσης, ήταν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον μαζί με τα δύο μικρότερα παιδιά τους, την πριγκίπισσα Σάρλοτ και τον πρίγκιπα Λούις.

Επίσης, στο μπαλκόνι μαζί με το νέο βασιλικό ζεύγος στάθηκαν η αδελφή του βασιλιά, πριγκίπισσα Αννα και ο αδελφός του βασιλιά, δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Εντουαρντ, με τη σύζυγό του Σόφι και τα δυο παιδιά τους. Αξιοσημείωτη ήταν η απουσία του πρίγκιπα Χάρι, καθώς έχει αποποιηθεί του επίσημου ρόλου του.

Το νέο βασιλικό ζεύγος επέστρεψε στο παλάτι επιβαίνοντας σε ιστορική Χρυσή Άμαξα της βρετανικής μοναρχίας.  Η συνοδεία ήταν εντυπωσιακή, με το υπουργείο Άμυνας να κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη στρατιωτική πομπή εδώ και 70 χρόνια. Συγκεκριμένα μετείχαν 19 στρατιωτικές μπάντες, 250 άλογα, 4.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και εκπρόσωποι από 33 χώρες της Κοινοπολιτείας. Μετά την ολοκλήρωση της πομπής, τα στρατεύματα συγκεντρώθηκαν στον κήπο των Ανακτόρων, όπου απηύθυναν χαιρετισμό στον νέο βασιλιά.

Λαμπρή τελετή στέψης

Παρά την αδιαφορία που επέδειξαν αρχικά οι Βρετανοί, η στέψη συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, την τελετή αναμένεται να παρακολουθήσουν πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ στους δρομους του Λονδίνου βρίσκονται από νωρίς το πρωί 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η πρώτη ενότητα της τελετής ήταν η αναγνώριση. Ο σεβασμιώτατος Τζάστιν Γουέλμπι παρουσίασε τον νέο μονάρχη στο εκκλησίασμα ως τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά και ζήτησε δήλωση αφοσίωσης. «Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά» απάντησε το εκκλησίασμα. Η διαδικασία έγινε τέσσερις φορές, για καθεμία πλευρά του ναού.

Στη δεύτερη ενότητα, τον Όρκο, ο Κάρολος παρέμεινε κοντά στον θρόνο και ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο, όπου ορκίστηκε ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, αλλά και ότι θα υπερασπίζεται την θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης και της Εκκλησίας της Αγγλίας.

«Όλα αυτά υπόσχομαι να τα πράξω» απάντησε ο Κάρολος, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανέγνωσε απόσπασμα από την επιστολή Προς Κολοσσαείς του Αποστόλου Παύλου.

Η τρίτη ενότητα της τελετής περιλάμβανε το χρίσμα, που παρέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Ιερουσαλήμ. Το μύρο που χρησιμοποιείται καθαγιάστηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόδιλο στις 3 Μαρτίου, ενώ το λάδι για το μύρο προέρχεται από δέντρα στο Όρος των Ελαιών. Ο βασιλιάς Κάρολος έβγαλε τον χιτώνα και κάθισε στην καρέκλα της στέψης, όπου έβαλε το άγιο μύρο. Η στιγμή δεν καταγράφηκε από τις κάμερες, ενώ έγινε σε χώρο πίσω από το παραβάν.

Με τον ψαλμό 71 από βυζαντινή χορωδία ξεκίνησε η ανάληψη, η τέταρτη ενότητα, κατά την οποία παρουσιάστηκαν και δόθηκαν τα σύμβολα της βασιλικής εξουσίας. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ παρέδωσε τον μανδύα στον βασιλιά, στον οποίο δόθηκαν τα σκήπτρα, τα σπιρούνια, τα ξίφη αλλά και η βασιλική σφαίρα. «Δεχθείτε αυτό το γάντι που θα εδραιώσει την εξουσία σας με ευγένεια και χάρη» είπε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι.

Στο τέλος, στην κεφαλή του Καρόλου τοποθετήθηκε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου. Το Στέμμα ζυγίζει 2,27 κιλά, έχει ύψος 30 εκατοστά και περιέχει 444 πολύτιμους λίθους.

Με την ενθρόνιση, την πέμπτη ενότητα της τελετής, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ γονάτισε, του απέδωσε τιμές και τον ασπάστηκε, ενώ ακούστηκαν κανονιοβολισμοί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο Αββαείο προσήλθαν 2.300 υψηλοί προσκεκλημένοι. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών, βασιλείς και βασίλισσες, μέλη της βρετανικής αριστοκρατίας και εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Την τελετή παρακολουθούν και διασημότητες, όπως η Κέιτι Πέρι, ο Λάιονελ Ρίτσι, ο Άντριου Λόιντ Βέμπερ, ο Νικ Κέιβ και η Έμα Τόμσον. Τον αμερικανό πρόεδρο εκπροσώπησε η σύζυγος του, Τζιλ Μπάιντεν.

Αποδοκιμασίες εκδηλώθηκαν κατά του πρίγκιπα Άντριου, που μετέβη στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ νωρίτερα από τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθώς δεν είναι εργαζόμενο μέλος.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Πώς η Αρχή καταθέσεων θα «ξεφορτωθεί» τα «κομμάτια» των πτωχευμένων τραπεζών

Ρεύμα: Επεκτείνονται οι κρυφές χρεώσεις και στα τέλη διανομής του νυχτερινού τιμολογίου

Γιώργος Οικονόμου: Ο εφοπλιστής που δουλεύει με τους Ρώσους, οι βίλες στο Saint Barth, η συλλογή τέχνης και το «Barracuda» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ