Στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές άνθρακα από τις 10 Αυγούστου. Έχουν περάσει περίπου δύο μήνες και η Ρωσία αγωνίζεται να επαναπροσανατολίσει τις εξαγωγές άνθρακα, με τον όγκο των εξαγωγών να μειώνεται κατά 7% σε ετήσια βάση κατά την περίοδο αυτή και κατά 5% σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα.

Παρά την πτώση των όγκων, η ζήτηση σε τονομίλια σημείωσε αύξηση κατά σχεδόν 30% τους τελευταίους δυόμισι μήνες. Από τότε που ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις για τον άνθρακα από την ΕΕ τον Απρίλιο, η μέση απόσταση για τις ρωσικές εξαγωγές άνθρακα έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 50%, ή περίπου 1.250 μίλια.

«Μέχρι στιγμής, τα capesizes έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση στα τονομίλια μετά την απαγόρευση, κυρίως λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος της Ινδίας για τον ρωσικό άνθρακα με έκπτωση. Η κυβέρνηση της Ινδίας έδωσε εντολή για αύξηση των εισαγωγών άνθρακα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της αύξησης της ενεργειακής ζήτησης και των χαμηλών αποθεμάτων άνθρακα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των τονομιλίων, καθώς τα capesizes φορτωμένα με ρωσικό άνθρακα από ευρωπαϊκά λιμάνια έπλεαν γύρω από την Αφρική», λέει ο Filipe Gouveia, ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO.

«Καθώς η ζήτηση εισαγωγών από την Ινδία ομαλοποιείται, δεν είναι σαφές αν η χώρα θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό άνθρακα που μεταφέρεται κυρίως από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, της Βαλτικής και της Αρκτικής», προσθέτει ο Gouveia.

Μέχρι στιγμής μέσα στο 2022, η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού άνθρακα, ο οποίος αντιπροσωπεύσει το 22,6% των συνολικών κινεζικών εισαγωγών άνθρακα. Παρόλο που ο όγκος των κινεζικών εισαγωγών άνθρακα μειώθηκε κατά 25,7% μέσα στην τρέχουσα χρονιά, οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 3,5%, πιθανότατα λόγω των μειωμένων τιμών.

Διαβάστε ακόμη:

Σε χαμηλό 32 ετών το ιαπωνικό γεν – Ξεπέρασε τα 150 ανά δολάριο

Πώς οι κεντρικές τράπεζες θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να ελέγχουν πού ξοδεύουμε τα χρήματά μας

Ο «απαισιόδοξος» Ρουμπινί βλέπει μια κρίση χειρότερη της δεκαετίας του ’70