Ναυτιλία

Κρις Θεοφιλίδης: Η Ελλάδα «είναι έτοιμη να σαλπάρει» για κρουαζιέρα – Παραμένει από τις πιο ελκυστικές περιοχές παγκοσμίως

  • Συνέντευξη στον Μηνά ΤσαμόπουλοΥπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα ότι θα ανακάμψουν και οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και για το «άνοιγμα» πιο μακρινών αγορών, αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Celestyal Cruises

H επανεκκίνηση της κρουαζιέρας για μία χώρα άκρως τουριστική όπως η Ελλάδα είναι θέμα προτεραιότητας. Με την έναρξη των εμβολιασμών τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Την ακτινογραφία της αγοράς και τα μελλούμενα για τον κλάδο βάσει των συνθηκών και δεδομένων που υπάρχουν σήμερα αναλύει μιλώντας στο Newmoney ο Διευθύνων Σύμβουλος της Celestyal Cruises, Κρις Θεοφιλίδης.

– Κύριε Θεοφιλίδη, δεύτερη τουριστική περίοδος εν μέσω πανδημίας. Καταρχήν τι άφησαν τα πρώτα κύματά της στον κλάδο της κρουαζιέρας;

Είναι αλήθεια ότι η κρουαζιέρα έχει πληγεί ίσως περισσότερο από όλους τους ταξιδιωτικούς κλάδους διεθνώς, παρόλα αυτά, η πανδημία άφησε ως παρακαταθήκη πολλά μαθήματα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κλάδος έχοντας πάντα στο επίκεντρο των προσπαθειών και των αποφάσεών του την προστασία και ασφάλεια του επιβάτη ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες αναπτύσσοντας νέα πρωτόκολλα υγιεινής και υιοθετώντας καινοτόμα συστήματα για την υποστήριξή τους.

Πέρυσι, ελάχιστες εταιρείες μπόρεσαν να δραστηριοποιηθούν, ενώ κάποιες από αυτές εκτέλεσαν κρουαζιέρες χωρίς να προσεγγίζουν ενδιάμεσα λιμάνια, ακολουθώντας την ταξιδιωτική τάση «cruises to nowhere»-σύντομες χρονικά κρουαζιέρες χωρίς το πλοίο να προσεγγίσει σε λιμάνι- το οποίο στη συνέχεια εξαιτίας της επιδείνωσης της πανδημίας δεν ήταν δυνατό να συνεχίσει να λειτουργεί.

Αξίζει όμως να εστιάσουμε στο ότι εν μέσω της πανδημίας, ο κλάδος αντέδρασε σθεναρά και κατάφερε να επαναπατρίσει περισσότερα από 100.000 μέλη πληρωμάτων, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν. Πολύ σημαντικό ήταν επίσης ότι επικεντρώθηκε στην επόμενη μέρα και συνεργάστηκε για να καταφέρει να εξασφαλίσει την σταδιακή και βιώσιμη επανέναρξη την οποία αναμένουμε με αισιοδοξία αλλά και υπευθυνότητα μέσα στην τρέχουσα τουριστική περίοδο.

Στη Celestyal Cruises, επιδείξαμε γρήγορα αντανακλαστικά και αφουγκραζόμενοι τη νέα παγκόσμια συγκυρία, πήραμε γρήγορα μέτρα και αποφάσεις, θέτοντας πάντοτε στο επίκεντρο το ζήτημα της ασφάλειας και της προστασίας των επιβατών, του ανθρώπινου δυναμικού της, και των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Σε αυτό το διάστημα, η εταιρεία συμμετείχε ενεργά σε ομάδες εργασίας, όπως αυτών της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA) και EU Ηealth Gateways, για τα πρωτόκολλα υγιεινής που θα εφαρμόζονται στη συνολική εμπειρία της κρουαζιέρας. Na σημειώσω εδώ ότι τα μέτρα Ασφάλειας και Υγιεινής θα αξιολογούνται διαρκώς και θα αναπροσαρμόζονται βάσει των τρεχουσών εξελίξεων στην πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη και της λήψης νέων μέτρων πρόληψης, θεραπείας και περιορισμού του ιού. Ως μέλη της CLIA, έχουμε δεσμευτεί να υιοθετήσουμε τα απαραίτητα και θεμελιώδη στοιχεία των ενισχυμένων πρωτοκόλλων υγιεινής, στο πλαίσιο της σταδιακής επανέναρξης της ελληνικής κρουαζιέρας που όπως πρόσφατα ανακοινώσαμε την τοποθετούμε χρονικά στις 29 Μαΐου.

– Πως θα ξεκινήσει με ομαλό τρόπο η κρουαζιέρα το 2021;

Βασικός στόχος του κλάδου της κρουαζιέρας για το 2021 είναι η υπεύθυνη επανεκκίνηση με συνθήκες ασφάλειας που καλύπτουν όλες τις πτυχές της εμπειρίας που προσφέρει. Με αργά, σταθερά και προσεκτικά βήματα και με το συντονισμό των εταιρειών κρουαζιέρας, των αρμόδιων Υπουργείων, των Υγειονομικών αρχών κάθε χώρας αλλά και των λιμενικών και τοπικών αρχών των προορισμών, αναμένουμε ότι θα επαναφέρουμε την κρουαζιέρα και θα επιτύχουμε το στόχο της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης.

Όπως ανέφερα, η εμπειρία που αποκτήθηκε από τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν στην πρώτη περίοδο οδήγησε σε πολλές βελτιώσεις και αναπροσαρμογές. Τώρα υπάρχουν ακόμα πιο ενισχυμένα μέτρα που έχουν συμφωνήσει όλες οι εταιρείες μέλη της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA), τα αρμόδια Υπουργεία και υγειονομικές αρχές, όπως ο ΕΟΔΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του COVID-19 μερικά από τα οποία ενδεικτικά είναι:

  • Ενημέρωση και έλεγχος των επιβατών με ερωτηματολόγια, θερμομέτρηση και ενισχυμένη υγειονομική αξιολόγηση
  • Θα εξασφαλίζεται με κατάλληλες μεθόδους ότι όλοι οι επιβάτες δεν είναι φορείς του ιού πριν από την επιβίβαση τους
  •  Προγραμματίζονται υγειονομικοί έλεγχοι για τους επιβάτες και τα πληρώματα κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας σύμφωνα με τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα
  •  Διατήρηση αποστάσεων, δηλαδή «social distancing» και χρήση μάσκας όπου απαιτείται επάνω στο πλοίο καθώς και στις επισκέψεις στους προορισμούς.
  •  Επένδυση στην ουσιαστική αναβάθμιση των ιατρικών υποδομών στο πλοίο και τη συνεχή εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικoύ
  •  Διάφορα μέτρα αναβάθμισης συστημάτων εξαερισμού στα πλοία. Για παράδειγμα η Celestyal Cruises θα εφαρμόσει το μέτρο συνεχούς ροής εξωτερικού αέρα στους χώρους ενδιαίτησης χωρίς επανακυκλοφορία, με επιπλέον απολύμανση στον αέρα που κυκλοφορεί στους κοινοχρήστους χώρους. Επίσης θα τοποθετήσει ειδικά φίλτρα ΗEPA σε συγκεκριμένα τμήματα του συστήματος εξαερισμού των πλοίων, διαμορφωμένα για την πρόληψη λοιμώξεων.

– Από ποιούς παράγοντες θα εξαρτηθεί το άνοιγμα των αγορών;

Οι παράγοντες που θα συντελέσουν στο άνοιγμα των αγορών είναι απόλυτα συνυφασμένοι με την πορεία της πανδημίας και την πρόοδο των εμβολιασμών παγκοσμίως. Μοιραζόμαστε τον ενθουσιασμό της διεθνούς κοινότητας για τις εξελίξεις σχετικά με τον εμβολιασμό και εκτιμούμε ότι σύντομα θα ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις και η επίλυση του προβλήματος θα είναι καθολική. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς οι αεροπορικές εταιρείες επαναφέρουν τις πτήσεις τους ως αποτέλεσμα της σταδιακής άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών, αναμένουμε οι αεροπορικές συνδέσεις να συμβάλουν ουσιαστικά στο άνοιγμα των αγορών. Επίσης, η παρακολούθηση και συμμόρφωση με τα αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας, είναι o παράγων που αναμένουμε να λειτουργήσει στον υπέρτατο βαθμό για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επιβατών.

Ποιές αγορές πιστεύετε ότι θα ανοίξουν και πότε;

Από τον περασμένο Ιούλιο, περίπου 350.000 Ευρωπαίοι ταξίδεψαν σε τροποποιημένα δρομολόγια κρουαζιέρας ξεκινώντας από τη Γερμανία, την Ιταλία την Ελλάδα και άλλες χώρες, εφαρμόζοντας αυστηρά πρωτόκολλα τα οποία λειτούργησαν σύμφωνα με το σχεδιασμό. Επίσης, ο κλάδος της κρουαζιέρας συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα με τις κυβερνήσεις, τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις δημόσιες υγειονομικές, αλλά και τις λιμενικές αρχές. Με αυτά τα δεδομένα, υποστηρίζουμε ότι η σταδιακή επανέναρξη της κρουαζιέρας είναι εφικτή και αναμένεται να ξεκινήσει από τις κοντινές αγορές και συνεχίζοντας να δουλεύουμε με συνέπεια και σχεδιασμό, υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα ότι θα ανακάμψουν και οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και για το «άνοιγμα» πιο μακρινών αγορών.

– Η έλευση της Royal Caribbean στην ανατολική Μεσόγειο τι σηματοδοτεί κατά τη γνώμη σας;

Η ανακοίνωση της λειτουργίας του Odyssey of the Seas στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ακολουθεί μία παρόμοια λογική με τη δική μας, όσον αφορά στην ανάπτυξη προγραμμάτων που στοχεύουν στο να κινητοποιήσουν τις τοπικές αγορές, αξιοποιώντας νέα λιμάνια εκκίνησης, homeports και νέες περιοχές σε αυτήν την πρώτη φάση επανεκκίνησης της κρουαζιέρας. Επίσης, η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για την υγειονομική ασφάλεια της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και δείχνει την κρίσιμη σημασία της στη φάση της επανεκκίνησης. Με βάση και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, αναμένουμε και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν. Η Ελλάδα «είναι έτοιμη να σαλπάρει» και παραμένει από τις πιο ελκυστικές περιοχές παγκοσμίως. Αυτό αναμένεται να έχει σημαντικό αποτύπωμα στην ανάκαμψη του τουρισμού και συνολικά στην οικονομία της χώρας. Παρακολουθούμε στενά τις επικοινωνιακές εκστρατείες για τον ελληνικό τουρισμό που συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση και παράλληλα τις ενισχύουμε με δικές μας επιπλέον προωθητικές ενέργειες αναδεικνύοντας τόσο τους ελληνικούς προορισμούς, όσο και το θέμα της ασφαλούς επανεκκίνησης, αλλά και την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας.

– Ως εταιρεία ποια θα είναι τα πρώτα βήματα που θα κάνετε;

Έχει ανακοινωθεί ήδη η επανέναρξη των προγραμμάτων κρουαζιέρας της εταιρείας μας για τις 29 Μαΐου από το λιμάνι του Πειραιά με την κρουαζιέρα 7 διανυκτερεύσεων «Ειδυλλιακό Αιγαίο. Επίσης, θα προσφέρουμε και την επιλογή πιο σύντομων Ειδυλλιακών κρουαζιέρων τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων, πέραν αυτών των επτά διανυκτερεύσεων, παρέχοντας ελκυστικές τιμές για την ελληνική αγορά. Θα ξεκινήσουμε με το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Crystal, αξιοποιώντας το ιδανικό του μέγεθος για αυτήν την περίοδο. Καθώς περισσότερες χώρες «ανοίγουν» ξανά και σημειώνεται αυξημένη ζήτηση, εκτιμούμε ότι θα είμαστε σε θέση σύντομα να ανακοινώσουμε το πρόγραμμα του υπόλοιπου στόλου μας για το 2021. Όλοι στη Celestyal Cruises είμαστε επικεντρωμένοι στην επανεκκίνηση και ανυπομονούμε να προσφέρουμε τη βραβευμένη, θερμή και μοναδική ελληνική φιλοξενία.

– Σε ποιούς προορισμούς θα εστιάσετε;

Η Celestyal Cruises δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα, τα ελληνικά νησιά και την Ανατολική Μεσόγειο. Η εταιρεία κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό homeporting στη χώρα, δηλαδή έχει τη βάση της στην Ελλάδα και την αναδεικνύει ως τον απόλυτο ταξιδιωτικό προορισμό.

Παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας, σχεδιάζουμε να προσφέρουμε στους ταξιδιώτες νέους και ενδιαφέροντες προορισμούς, όπως η Σύρος, η Θεσσαλονίκη και ο Άγιος Νικόλαος.

Εδώ βεβαίως να επισημάνω ότι το αποτύπωμα της Celestyal είναι πολύ σημαντικό για τις τοπικές κοινωνίες καθώς επισκεπτόμαστε σε εβδομαδιαία βάση πολλά ελληνικά λιμάνια, ενώ για το 2021 η εταιρεία μας έχει προγραμματίσει μεγάλο αριθμό προσεγγίσεων σε πάνω από 12 ελληνικούς προορισμούς.
Τόσο η φιλοξενία μας εν πλω, όσο και οι εξορμήσεις στους προορισμούς πιστεύουμε ότι θα δώσουν μία γνήσια γεύση Ελλάδας στους επισκέπτες μας, αλλά και την ευκαιρία εξερεύνησης και δημιουργίας των δικών τους αξέχαστων αναμνήσεων και εμπειριών.

– Πόσο έτοιμα είναι τα λιμάνια για να υποδεχθούν τις κρουαζιέρες;

Πιστεύουμε ότι τα περισσότερα Ελληνικά λιμάνια θα είναι έτοιμα για να υποδεχτούν τα πλοία και τους επιβάτες τους. Καταρχήν υπάρχει ήδη η εμπειρία, ο σχεδιασμός και τα δοκιμασμένα πρωτόκολλα, σε ορισμένα από τα μεγάλα λιμάνια όπως ο Πειραιάς, η Κέρκυρα και το Ηράκλειο.

Υπάρχει επίσης αυτό το διάστημα έντονη κινητικότητα και συντονισμός από όλους τους αρμόδιους φορείς και τα Υπουργεία για να τελειοποιηθούν και να εγκριθούν οι διαδικασίες και τα πλάνα για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων στα περισσότερα λιμάνια.

Από την πλευρά μας βρισκόμαστε είτε σε απευθείας συνεννόηση είτε μέσω της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) με πολλούς προορισμούς ώστε να συνεισφέρουμε στην προσαρμογή των απαιτούμενων διαδικασιών στις ιδιαιτερότητες κάθε προορισμού.

Αναμένεται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου, την περίοδο δηλαδή που και η Celestyal Cruises πρόκειται να πραγματοποιήσει την επανεκκίνηση των δρομολογίων της, η πλειονότητα των λιμανιών θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τα κρουαζιερόπλοια, υιοθετώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για την εξασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας τους. Σημειώνουμε ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου της κρουαζιέρας συνεργάζονται συνεχώς με φορείς και με ειδικούς και ανάλογα με τις εξελίξεις βελτιώνουν τις διαδικασίες και πρακτικές τους, εξασφαλίζοντας την καλύτερη εμπειρία για τους ταξιδιώτες.

– Πώς βλέπετε το 2021 και το 2022;

Το 2021 σηματοδοτεί την σταδιακή επαναδραστηριοποίηση των εταιρειών κρουαζιέρας και μία μερική επιστροφή στην κανονικότητα, με στόχο να προετοιμαστούμε για ένα καλύτερο 2022 με αρωγό την επιστήμη, το συνεπή σχεδιασμό και τις συστηματικές ενέργειες των αρμόδιων φορέων. Θα ήταν ουτοπικό το 2021 να αναμένουμε οικονομικούς δείκτες που αντικατοπτρίζουν μία κανονική χρονιά, πόσο μάλλον αντίστοιχους με αυτούς του 2019 που αποτέλεσε μία εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό και την κρουαζιέρα. Ευελπιστούμε ότι με συστηματικές ενέργειες και με το σύνθημα «All you Want is Greece», η Ελλάδα θα στρέψει τα βλέμματα του παγκόσμιου τουρισμού επάνω της και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δούμε σταδιακή αύξηση της ζήτησης. Για την κρουαζιέρα ειδικότερα, εκτιμούμε ότι με τα αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζει θα μπορέσει να αποτελέσει μοντέλο για την ασφαλή επανέναρξη και άλλων κλάδων.

Διαβάστε ακόμη:  

Αναλυτές: Πώς θα είναι η νέα Πειραιώς   

Νικόλας Νιάρχος: Ο αντισυμβατικός ρεπόρτερ και το πρώτο εγχείρημα στις business    

Τουρκία: Καταρρέει η τουρκική λίρα επί Ερντογάν – Χωρίς ψωμί 1.000.000 πολίτες (vid) 

Απόρρητο Απόρρητο